צה"ל הקים ועדה לבחינה של מסירת הודעות על נפגעים

בעקבות הפרסום על נפגעים לפני ההודעה הרשמית, הוחלט להתאים את הדברור לעידן הרשתות החברתיות • צה"ל הפיץ אוגדן "סדרי בראשית" שייצור מכנה משותף בין היחידות

החיפושים אחר חלקי מסוק "העטלף" שנפל ליד חיפה , הרצי שפירא
החיפושים אחר חלקי מסוק "העטלף" שנפל ליד חיפה, צילום: הרצי שפירא

בעקבות התרסקות מסוק ה"עטלף" והאסון ביחידת אגוז, צה"ל הקים ועדה לבחינת הודעות נפגעים שמטרתה למצוא דרך לאזן בין המיידיות התקשורתית וההפצה המהירה של המידע ברשתות החברתיות לבין הצורך להודיע למשפחות נפגעים על האסון שפקד אותם בצורה מכובדת. על כתב המינוי לועדה חתומים ראש אכ"א, אלוף יניב עשור, ודובר צה"ל תא"ל רן כוכב (רנכו). שלשום (ראשון) התכנסה הועדה בפעם הראשונה, ובהתאם לכתב המינוי, יוצגו המלצותיה עד 1 במאי השנה, בעוד כחודש.

הטריגר להקמת הועדה היה, כאמור, שני האסונות שפקדו את צה"ל בתחילת השנה, שבהם, כמו גם במקרים קודמים, הופצו פרטים על הרוגים ופצועים באמצעות הרשתות החברתיות ואמצעי המדיה השונים עוד טרם עודכנו המשפחות השכולות.

בשני המקרים המדוברים קיבלו המשפחות השכולות מידע על האסון שפקד אותן דרך אמצעי התקשורת והרשתות החברתית עוד טרם הגעת מודיעי הנפגעים הרשמיים, עובדה שהפרה נוהל המכובד מזה עשרות שנים ובבסיסו הדאגה למשפחות השכולות. באסון ה"עטלף" חטאו בכל גם חברי כנסת שמסרו מידע טרם הותר לפרסום. כך, ח"כ רם בן-ברק (יש עתיד) ודוד אמסלם (הליכוד) התייחסו למצבם של הטייסים לפני פרסום ההודעה הרשמית. בן-ברק הודיע שלא היו הרוגים בתקרית על בסיס מידע לא אמין מהרשתות החברתיות ואילו אמסלם פרסם הודעת תנחומים למשפחות לפני תום החילוץ ולפני שפורסמה הודעת דובר צה"ל. גם מפקד חיל הים לשעבר, אלוף (במיל') אליעזר מרום (צ'ייני) הביע תנחומים בראיון בתקשורת לפני שהמשפחות קיבלו הודעה מסודרת.

בעבר התרחשו מקרים קשים דומים נוספים, שהמפורסם שבהם הוא מקרה מותו המצער של אסף רמון ז"ל, כשאמו, רונה, קיבלה את ההודעה על מותו שלא באמצעות ההודעה הרשמית, אלא מאמצעי התקשורת.

המציאות התקשורתית של ימינו, בעידן רשתי גלובאלי, טומנת בחובה מתח מתמיד בין מהירות הדיווח לבין מהימנות ודיוק. במצב העניינים הנוכחי לא בטוח שניתן לעצור את שטף המידע והפצתו באמצעות הרשמות החברתיות בעת אירוע, אך בצה"ל מבינים שנדרשת חשיבה מחודשת בכל הנוגע לדברור התקשורתי ולהתאמתו למציאות הטכנולוגית החדשה, וזאת תוך שמירה על הרגישות המתחייבת מול המשפחות השכולות. לפיכך, מטרת הועדה הוגדרה כ"גיבוש המלצות בנוגע למנגנון להודעת דוברות ואופן הפצת מידע לתקשורת, בדגש על שימוש ביכולות הדיגיטליות ובטווחי זמן קצרים".

בראש הועדה עומד קצין האיכות והבטיחות הראשי בצה"ל, תא"ל גברעם הגלילי, ובין היתר חברים בה רמ"ח נפגעים לשעבר ואם שכולה, אל"ם (במיל') ורדה פומרנץ, רמ"ח תקשורת לשעבר, אל"ם (במיל') יעל וולף, העיתונאי ואח שכול, רזי ברקאי, סגן עורך "ישראל היום" לשעבר, אריאל שמידברג, דובר מד"א,ונציגי דובר צה"ל והצנזורה הצבאית.

נזכיר כי בחודש שעבר אישרה הכנסת בקריאה טרומית את הצעת החוק "איסור פרסום והפצת שמות נפגעים" שלפיה מי שמפרסם שמות נפגעים במלחמות, תאונות דרכים, תאונות עבודה, פעולות טרור וכדומה בארבע השעות לאחר האירוע טרם הוצאת הודעה רשמית על ידי הגופים הרשמיים, ייאלץ לשלם קנס לבני משפחות הנפגע ללא הוכחת נזק בסך 7,500 שקלים.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר