בוועדה לשמות רחובות של עיריית ירושלים הוחלט היום (שני) על הנצחתו של מאיר טוביאנסקי, קצין צה"ל שבעיצומה של מלחמת העצמאות נעצר, נשפט, הורשע והוצא להורג באשמת בגידה בהליך בזק – ועל לא עוול בכפו. כמו כן, הוחלט גם על הנצחת אשתו לנה, שנלחמה על טיהור שמו והביאה לזיכויו בדיעבד. מאז קום המדינה ועד היום, טוביאנסקי הינו הקצין ישראלי היחיד שנשפט והוצא להורג.
טוביאנסקי, מהנדס יליד ליטא, עלה לישראל בשנת 1925 בגיל 21. בשנת 1940 נעתר טוביאנסקי לבקשת המוסדות הציוניים והתגייס לצבא הבריטי. עם הקמת המדינה, במאי 1948, הצטרף טוביאנסקי למנגנון הפעיל של ה'הגנה', ומונה למפקד שדה התעופה, שהיה באותו הזמן בעמק המצלבה.
כנגד טוביאנסקי התפתחה עלילה ולפיה ריגל לטובת הבריטים, העביר לידיהם מידע על מתקנים לייצור נשק ותחמושת של המחתרות, והם בתורם העבירו את המידע לידי מפקדי הלגיון הירדני בעיר העתיקה. ב-30.6.1948, בהיותו בן 44, נעצר טוביאנסקי בתל אביב. הוא נחקר, הואשם, הורשע והוצא להורג באשמת בגידה, כאשר מרגע מעצרו ועד רגע הוצאתו להורג עברו כשלוש שעות וארבעים וחמש דקות בלבד.
ההוצאה להורג לא פורסמה, אך לנה, אלמנתו של טוביאנסקי, פנתה לראש הממשלה ושר הביטחון דאז דוד בן-גוריון בדרישה לברר את נסיבות המקרה. בן-גוריון הורה לרמטכ"ל יעקב דורי לבצע חקירה מקיפה בנושא, ולאחר כחצי שנה שמו נוקה לחלוטין וראש הממשלה פרסם מכתב שבו הביע צער על השתלשלות האירוע. הוא התנצל בפני לנה ובנה, וציין מפורשות כי טוביאנסקי זוכה באופן מוחלט מאשמת ריגול.
"מאחורי הסיפור הזה נמצא עוול אישי נורא, מהגדולים בתולדות ישראל, ואני מברך על ההזדמנות לכפר ולו במעט על הטעויות שנעשו כאן בימיה הראשונים של המדינה", אמר סגן ראש העירייה יוסי חביליו, שליווה וקידם את ההצעה להנציח את שמו של טוביאנסקי. "מאיר טוביאנסקי היה סמל ומופת לערכים של ציונות, מקצועיות והקרבה אישית לטובת המדינה שבדרך, והוא תרם רבות לביטחונה של ירושלים. לנה, אשתו, הייתה סמל ומופת לרדיפה עיקשת אחר הצדק והאמת".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו