מוישי וינר, החב"דניק החביב שהגיע אתמול בבוקר ללשכת הגיוס יחד עם חבריו שליוו אותו, היה נרגש מאוד לקראת גיוסו לצה"ל. "לא ישנתי כל הלילה, התהפכתי מצד לצד, הייתי בהתרגשות שיא", סיפר.
אביו, שמעון, עמד בצד, קצת קפוא, המתח ניכר היטב על פניו. הוא מוטרד משני דברים עיקריים: שלא יישפכו על מוישי מים בדרך לאוטובוס, כי הוא עלול להתקרר, ושהבן שלו ייכנס לצבא וייצא ממנו אותו דבר בדיוק. "אנחנו מתפללים על זה, אני סומך עליו שלא יתקלקל. מקווה שתהיה לו מעטפת שתעזור לו שם".
וינר ועוד כמה עשרות בודדות של חיילים מרקע חרדי הגיעו אתמול לבקו"ם לגיוס הראשון של החטיבה החרדית "חשמונאים" - החטיבה החרדית הראשונה בצה"ל, שמטרתה לאפשר ללוחם החרדי לשרת במסגרת התואמת את אורחות חייו ומקפידה על שמירת זהותו.
החטיבה הוקמה על רקע פסיקת בג"ץ בנוגע לגיוס בני הישיבות והליך חקיקת חוק הגיוס.
"עם טלפונים כשרים"
לקראת הגיוס נפתחו שתי קבוצות ווטסאפ. אחת עם המפקדים שנקראת "מחזור חנוכה חשמונאים" ובה 53 חברים, ואחת בלי המפקדים שנקראת "חשמונאים" ובה 36 חברים.
בצבא מתכננים שבעתיד כל החרדים המתגייסים לצה"ל יגיעו לחטיבת החשמונאים, ועל פי התוכנית ייסגרו הפלוגות החרדיות "חץ" בצנחנים ו"תומר" בגבעתי. כיום רוב סגל הפיקוד של החטיבה מורכב מאנשי ציונות דתית. על פי התכנון, מתוך המחזור שמתגייס כעת יצאו המפקדים של מחזורי הגיוס הבאים. ההכשרה לפיקוד ברמת מפקדי כיתות ואפילו לקצונה תהיה במסגרת החטיבה, ולא במסגרות הכלל־צה"ליות כמו בה"ד 1.
כפי שדווח לא מעט בעיתון זה, בחטיבה מקפידים על ניואנסים חרדיים דקים. גם אתמול הוחלף הפלייליסט המוכר מהעלייה המרגשת לאוטובוסים מ"עוף גוזל" המוכר ל"מי שבירך" לחיילי צה"ל, מלהקות צבאיות לשירים של אברהם פריד.
שבעה חודשים מתכוננים בצה"ל לגיוס הזה. הבסיס בתבץ הוכן, מיליונים הושקעו ומאמצים גדולים להביא חרדים נעשו. לרגל הקמת החטיבה החדשה עבר בסיס האימונים, הנמצא בין מזרח השומרון לבקעת הירדן, שדרוג בעלות של 170 מיליון שקלים, שכלל הקמת ארבעה בתי כנסת ותשתיות המותאמות לציבור החרדי, במטרה לקבל את ראשוני הלוחמים החרדים שיהוו חלק מחטיבת חי"ר מן המניין.
צריך להודות שעל פי הגיוס הזה, אין "פיצוח" בסוגיית גיוס החרדים - לא במספרים שהיו נמוכים כצפוי, וגם לא באופי המתגייסים. קשה לומר שבצבא הצליחו להבקיע את חומת המיינסטרים החרדי.
דובר צה"ל בחר לנסח זאת כך: "שתי הפלוגות שהתגייסו היום הן יריית הפתיחה הראשונה בתהליך הקמת החטיבה החרדית, שהיא אבן דרך משמעותית בתהליך הרחבת שירות בני המגזר החרדי בצה"ל, בייחוד על רקע הצורך המבצעי הנובע מצורכי המלחמה. לקראת פתיחת החטיבה נעשה תהליך הכנה רחב היקף, לרבות איתור סגלים והכנתם, התאמת המדיניות, שיפוץ בסיס ההכשרה והתאמה לאורח החיים החרדי".
אבל כמו בגיוסים קודמים לנחל החרדי, או למסלולים החרדיים בצנחנים ובגבעתי, גם בגיוס הזה בלטו חסידי חב"ד שלא מעטים מהם מתגייסים ממילא, כמה בנים ממשפחות של חוזרים בתשובה, כמה מאנשי הציבור החרדי־ספרדי וליטאים "מודרניים" שניתן להחשיב אותם כחרדים וכבעלי רקע חרדי - אך לא מדובר בשינוי טקטוני בתוך הזרם החרדי הקלאסי.
בחטיבה החרדית היו מוכנים למספר החרדים הנמוך, וגם לאופי המתגייסים. מבחינתם זה לא כישלון אלא סיפתח. מפקדי החטיבה חוזרים ומדגישים כי המחזור הראשון אמור להיות פורץ הדרך, מכיוון שחרדים רבים לא מכירים את המסלול, ורוצים לבחון אם במסלול הזה יישמר אורח החיים החרדי שלהם בצורה הרמטית. לכן, אם הצבא יצליח לספק אורח חיים חרדי, מפקדי החטיבה צופים שהגיוסים הבאים יהיו משמעותיים יותר.
הילל גליק, שהתגייס לחטיבה, סיפר ל"ישראל היום": "אני בהתרגשות גדולה. עוד לא תופס שזה מה שקורה. הייתי אמור להתגייס לפלוגת חץ בצנחנים ולא שיבצו אותי, ומפה לשם מצאתי את עצמי כאן.
"בהתחלה כעסתי, אחר כך שוחחתי עם המפקדים ועם החברים שמתגייסים איתי והבנתי שאני הולך למקום טוב. אני מבין שהולך להיות מטורף, אני מרגיש שליחות אמיתית. זה מחזור ראשון, אנחנו נציב את הרף. הציפיות הן לתת הכי הרבה שיש, אהיה הכי קרבי שיש".
"למה לא ללכת?"
חנה, אמו של הילל, סיפרה: "אני ממש מתרגשת. לא היה לי ברור מאליו שהוא ילך לצבא. הוא למד במוסדות חרדיים, התחיל בישיבה גבוהה והתלבט אם להמשיך או ללכת לצבא. זה בער בו, אבל היו לא מעט חששות, בעיקר בגלל אורח החיים בצבא, הערבוב עם נשים וכל אורח החיים שלא ממש חרדי ועלול לגרום לו להתקלקל.
"הוא רוצה להיות אברך. הוא חוזר ואומר שגם אחרי שהוא יסיים את הצבא הוא יחזור להיות בישיבה ויהיה אברך. מגיל גן הוא במסגרת חרדית, חשובה לו הסביבה. הוא בחור עם אופי חזק ויציב, אבל הסביבה משפיעה. "החשש שלנו היה שאם יהיה בצבא, הוא עלול להתקלקל ברמה הדתית. עוד הוסיפה: "הצבא השקיע המון, ראינו את זה בעיקר במדיה, נחשפנו לזה בשבועיים האחרונים. קראתי ברשתות שהצבא מתכוון להקפיד מאוד כדי לשלב את בחורי הישיבות, אז למה לא ללכת למהלך הזה? בעיניי זה קידוש השם גדול".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו