7 מיתוסים על חום שרופאים רוצים שתפסיקו להאמין בהם

בתקופה שבה מחלות החורף בשיאן, חשוב במיוחד להבין את המשמעות האמיתית של חום • אנחנו כאן לעזור לכם להבדיל בין מיתוסים לעובדות ולדעת מתי באמת צריך לדאוג - ומתי אפשר להישאר רגועים

לא בכל חום צריך לרוץ לרופא. אילוסטרציה. צילום: GettyImages

השפעת שוברת שיאים: שיעור התחלואה בשפעת בישראל הוא הגבוה ביותר שנמדד מאז 2012, כך עולה מדוח המרכז לבקרת מחלות במשרד הבריאות. חום, יחד עם שיעול וכאב גרון, הוא אחד התסמינים העיקריים של שפעת, ועדיין התסמין הנפוץ הזה מוקף במיתוסים רבים. 

"זו בהחלט תקופה בשנה שבה אנחנו שומעים יותר על המיתוסים האלה", אומר ד"ר דיוויד קטלר, מומחה לרפואת משפחה במרכז הרפואי פרובידנס סיינט ג'ונס בסנטה מוניקה, קליפורניה, בראיון ליאהו. "אין שבוע שבו אני לא עונה או מבהיר שאלות לגבי מהו חום, מה לעשות איתו או מה המשמעות של חום". אז הנה, נעשה לכם קצת סדר. 

מיתוס 1: טמפרטורת גוף נורמלית היא 37 מעלות

טכנית, זה לא נכון, למרות שיש הרבה בלבול בנושא. "יש דיון מורכב לגבי מהי טמפרטורת גוף נורמלית", אומר ד"ר קטלר. בעוד שרוב האנשים חושבים על 37 מעלות צלזיוס כקו הבסיס לכולם, המספר הזה נקבע לפני עשרות שנים על ידי רופא גרמני שלקח מיליוני מדידות חום כדי להגיע לממוצע. אבל מחקרים עדכניים יותר מציעים שלאנשים יכולות להיות טמפרטורות שונות כשהם בריאים - ושהממוצע המדויק יותר הוא 36.6 מעלות.

"באופן כללי, הקהילה הרפואית מגדירה חום כטמפרטורה של 38 מעלות צלזיוס ומעלה", אומר ד"ר הנרי יאנג, פרופסור חבר במחלקה לרפואה דחופה במרכז הרפואי וקסנר באוניברסיטת אוהיו. "אבל אם טמפרטורת הגוף הנורמלית שלכם נוטה להיות נמוכה מ-37 מעלות, ייתכן שתחוו תסמיני חום גם בטמפרטורה נמוכה מ-38 מעלות", מסביר קטלר.

הקהילה הרפואית מגדירה חום כטמפרטורה של 38 מעלות צלזיוס ומעלה. אילוסטרציה, צילום: GettyImages

מיתוס 2: "להאכיל צינון, להרעיב חום"

אם יש לכם חום אבל אתם מרגישים רעב, יאנג אומר שחשוב להמשיך להזין את הגוף. "'הרעבת החום יכולה להיות מסוכנת כי כשאתם חולים הגוף שלכם זקוק לקלוריות כדי להמשיך לתפקד ולהילחם בזיהום", הוא מסביר.

יחד עם זאת, זה בסדר אם אתם לא ממש רעבים כשיש לכם חום, אומר ד"ר ויליאם שפנר, מומחה למחלות זיהומיות ופרופסור באוניברסיטת ונדרבילט. "הדבר החשוב הוא לשמור על צריכת נוזלים", הוא אומר. "אתם יכולים לאבד נוזלי גוף דרך הזעה כשיש לכם חום, ואתם עשויים אפילו לא לשים לב שאתם מזיעים." הוא ממליץ להתמקד במים ומיצי פירות, ולהימנע ממשקאות עם אלכוהול וקפאין, שעלולים לגרום לכם לאבד יותר נוזלים מהרגיל.

מיתוס 3: חום הוא מסוכן מטבעו

חום אמנם לא נעים, אבל הוא עדות לכך שהגוף שלכם עושה את הדבר הנכון. "חום הוא סימן שהגוף שלכם עובד כדי להילחם בזיהום ויכול להיות סימן טוב שמערכת החיסון שלכם פועלת", אומר ד"ר יאנג. "חום יכול להאט את הצמיחה של וירוס או חיידק בגוף שלנו". 

רוב החום אינו מסוכן מטבעו, אומר ד"ר שפנר. החריג הוא כאשר הטמפרטורות מזנקות למספרים גבוהים במיוחד, כמו 40.5 או 41 מעלות. "אז, אכן, יכולות להיות בעיות", ומומלץ לפנות לקבלת טיפול רפואי.

מיתוס 4: תרופות להורדת חום יעזרו לכם להבריא

נטילת תרופה ללא מרשם כמו אקמול או אדוויל יכולה לעזור לכם להרגיש טוב יותר באותו רגע. "אבל זה לא באמת יהרוג את הווירוס או החיידק שגורם לזיהום", אומר ד"ר יאנג. במקום זאת, תרופות אלה יכולות לעזור בטיפול בתסמינים הקשורים לחום כמו כאבי גוף, צמרמורות, הזעות ועייפות.

מיתוס 5: צריך ללכת לרופא בכל פעם שיש חום

לא בהכרח. אם אתם מרגישים לא נוח אבל מצליחים לשלוט בתסמינים בעזרת תרופות להורדת חום, אין צורך להתקשר לרופא. אבל אם החום נמשך מספר ימים, גורם לכם לחוש מותשים או מבולבלים, או שאין לכם מושג מה יכול לגרום לחום המתמשך, הגיע הזמן להיבדק על ידי רופא.

כשיש חום חשוב להקפיד על נוזלים. אילוסטרציה,

מיתוס 6: מדי חום ללא מגע מדויקים כמו מדי חום אוראליים

מדי חום ללא מגע קיימים כבר שנים, אבל הם הפכו לפופולריים מאוד בשיא מגפת הקורונה. בעוד שמדי חום אלה יכולים למדוד את הטמפרטורה שלכם, מחקרים מראים שהם בדרך כלל לא טובים כמו מדי חום אוראליים במתן קריאה מדויקת.

מיתוס 7: כל חום צריך טיפול

חום הוא סימן שהגוף שלכם נלחם בזיהום, אומר ד"ר שפנר. "אבל יש הבדל בין הגורם לחום לבין החום עצמו". אם יש לכם חום נמוך ואתם מרגישים בסדר באופן כללי, אין צורך לטפל בו.

אם יש לכם חום, ד"ר שפנר ממליץ "לנוח ולהיות ערניים לכל דבר אחר שקורה בגוף שלכם", הוא אומר. "אם מתרחש משהו נוסף, זה סימן לפנות לקבלת עזרה רפואית". 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר