כמה פעמים זה נורמלי לקום בלילה לשירותים?

הטלת שתן לילית תכופה עשויה להיראות תמימה, אבל לעיתים מדובר בתמרור אזהרה • כמו בכל דבר הקשור לגוף, יש להיות קשובים לו

שירותים. אילוסטרציה. צילום: GettyImages

אם אתם מוצאים את עצמכם קמים לשירותים בחשכת הלילה יותר מפעם אחת, ייתכן ומדובר באיתות מצד הגוף שלכם למצב רפואי שהוא יותר מסתם מעיק ומעצבן.

לתופעה המציקה, במקרה ותהיתם, יש גם שם והסבר מדעי - נוקטוריה; מושג רפואי המתאר הטלת שתן לילית תכופה שעשויה להיראות תמימה, אך לעיתים היא מהווה תמרור אזהרה למגוון רחב של מצבים רפואיים החל משתייה מוגזמת של תה וקפה ועד מחלות כמו סוכרת, בעיות לב או דלקות בדרכי השתן.

הסף ל"נורמלי" אמנם משתנה עם הגיל, אבל כשהביקורים הליליים הופכים להרגל מטריד ייתכן שזה הזמן להקדיש תשומת לב ולהבין מה באמת עומד מאחורי הדחף הבלתי פוסק הזה. 

לגיל יש השפעה, אבל לא רק. אילוסטרציה, צילום: GettyImages

"ישנם גורמים כמו שתייה מוגזמת בשעות הערב או צריכת יתר של משקאות המכילים קפאין במהלך היום, שיכולים להיות קלים לפתרון", הסבירה  דווינה ריצ'רדסון מארגון הצדקה Bladder and Bowel UK בראיון לערוץ הבריאות באתר הדיילי מייל הבריטי כשנשאלה על התופעה. "יחד עם זאת", הדגישה, "אם קמים להשתין יותר מפעם אחת בלילה, הדבר עשוי להעיד על בעיה".

הורמון נוגד השתנה - יש דבר כזה

שימוש מוגבר בשירותים עשוי כאמור להיות סימן למגוון מצבים מהפחות חמורים כמו דלקת בדרכי השתן ועד מחלות מדאיגות כמו סוכרת, לחץ דם גבוה, סרטן הערמונית או אפילו מחלות לב.

לפי ה-NHS (שירות הבריאות הציבורי בממלכה המאוחדת) בגיל 70 ומעלה, קימה להשתין פעמיים בלילה נחשבת יחסית נורמלית ואילו בגיל 90 ומעלה, מספר זה עשוי לעלות לארבע פעמים בלילה.  

הסיבה לכך היא שבמהלך ההזדקנות הגוף מייצר פחות מההורמון הנקרא הורמון נוגד השתנה (ADH), שמווסת את כמות המים שהגוף שומר ועוזר למנוע התייבשות. אם העלייה בתדירות השימוש בשירותים מלווה בתסמינים נוספים, ייתכן ומדובר בסימנים לבעיות בריאותיות חמורות יותר שיש לתת עליהן את הדעת כשאלו כוללות לדוגמה לעיתים תחושת צמא מוגברת, ירידה במשקל ללא סיבה וטשטוש ראייה יחד עם הצורך להטיל שתן בתדירות גבוהה יותר ועשויים להעיד על סוכרת.  

שתייה מרובה בלילה בהחלט תגרום לכם להתעורר לשירותים. אילוסטרציה, צילום: Getty Images

רמות סוכר גבוהות בדם מגבירות את הצמא ואת הצורך לשתות מים, מה שמוביל לעלייה במספר הפעמים שבהן צריך לקום בלילה כשבנוסף רמות סוכר גבוהות בדם עלולות לגרות את שלפוחית השתן ולגרום לה להשתחרר לעיתים קרובות יותר.

במידה והצורך התכוף להשתין מלווה בכאבים בחזה, קרסוליים נפוחים והזעה, ייתכן ומדובר בסימן לבעיה בלב. מצבים לבביים מסוג זה עלולים לגרום למחזור דם לקוי, אשר מוביל לנפיחות בקרסוליים. הנוזלים העודפים נספגים מחדש למחזור הדם ומסולקים על ידי הכליות, דבר שמגביר את הצורך להטיל שתן. ביקורים תכופים בשירותים עלולים להוות סימן לדלקת בדרכי השתן, שבדרך כלל מלווה בתחושת צריבה ובשתן עכור או בעל ריח לא נעים.  

האם ניתן לטפל בתופעה?

נוקטוריה עשויה כאמור להיות תסמין מוקדם של מצבים רפואיים, אך לעיתים ניתן לפתור את הבעיה גם באמצעות שינויים פשוטים באורח החיים, ביניהם הפחתת צריכת קפאין, משקאות מוגזים ואלכוהול, הימנעות משתייה רבה בשעות הערב והימנעות מדיאטה עתירת חלבון בלילה. כמו בכל דבר הקשור לגוף, יש להיות קשובים לו.

במידה והשינויים באורח החיים לא משפיעים ותדירות השימוש בשירותים ממשיכה לעלות או מלווה בתסמינים מדאיגים, מומלץ תמיד להתייעץ עם רופא.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר