בחורף אנחנו נוטים להיחשף לכמות גדולה יותר של מחלות עונתיות כמו שפעת והצטננות, מה שמעלה את השאלה – אילו ויטמינים ותוספים יכולים לעזור למערכת החיסון שלנו לתפקד יותר טוב? רגע לפני שהאפצ'י מגיע, איילת בירן, דיאטנית קלינית ומנהלת מכון הסכרת במכבי שירותי בריאות בפתח תקווה, התגייסה לעשות לנו סדר בדברים.
ויטמין C
אחד הוויטמינים שמככבים לאורך השנים במלחמה שלנו במחלות החורף, הוא ויטמין C – אלא שמתברר כי האמת מורכבת יותר ממה שחשבנו. "מחקרים מראים כי ויטמין C אינו מונע הצטננות, אך צריכתו עשויה לקצר את משך המחלה ולהפחית את חומרת התסמינים", אומרת בירן. "מומלץ לצרוך אותו ממקורות טבעיים כמו פירות הדר, פלפלים אדומים, קיווי וברוקולי, ואין צורך להסתמך על תוספים אם התזונה שלכם מגוונת".
ויטמין D
במהלך החורף החשיפה לשמש מצטמצמת, מה שמוביל לרמות נמוכות יותר של ויטמין D בגוף. "אלא שוויטמין D חיוני לתפקוד תקין של מערכת החיסון, ואף קשור להפחתת הסיכון לזיהומים. לכן כדאי לבדוק את הרמות בבדיקת דם ולשקול תוסף במידת הצורך, בעיקר בחודשי החורף", התזונאית מסבירה.
אבץ
"אבץ חשוב לתפקוד תקין של מערכת החיסון, ולעיתים הוא מומלץ במצבים של הצטננות או דלקות", בירן אומרת, ומוסיפה כי ניתן למצוא אותו במזונות שונים כמו ביצים, אגוזים, זרעים, קטניות ובשר רזה. יחד עם זאת, לדבריה עודף אבץ שמקורו מתוספים עלול להזיק, ולכן יש לצרוך אותו במידה הנכונה.
לצד המידע המדעי והרפואי שנגיש לרבים מאתנו, ישנם גם מיתוסים רבים הנוגעים לדרכים להתגוננות מפני מחלות ולשמירה על המערכת החיסונית בחורף.
"תוספים מגבירי חיסון זה אחד מהם", אומרת בירן. "אין תוסף פלא שמחזק את מערכת החיסון באופן מיידי. המערכת החיסונית היא מורכבת ונתמכת בעיקר על ידי תזונה בריאה, פעילות גופנית ושינה מספקת".
מיתוסים של חורף
גם מינונים גבוהים של ויטמינים לא יטיבו עם הגוף בהכרח: "נטילת ויטמינים בכמויות מוגזמות, כדוגמת ויטמין C או D, לא תגרום למערכת החיסונית לפעול טוב יותר – ואף עלולה לגרום לנזק", מסבירה התזונאית.
תחום "מזונות העל" מלא גם כן באינפורמציה שגויה: "אין מזון קסם שימנע לחלוטין מחלות חורף. שילוב מגוון של פירות, ירקות, דגנים מלאים וחלבונים הוא המפתח. ולסיכום, תזונה מאוזנת הכוללת פירות, ירקות, חלבונים, אגוזים ומזונות עשירים בוויטמינים, היא הדרך הטובה ביותר לחזק את מערכת החיסון. יחד עם זאת, אם יש ספק או מחסור תזונתי, כדאי להתייעץ עם איש מקצוע לפני נטילת תוספים. חשוב לזכור כי הבריאות שלנו היא השקעה לטווח ארוך", בירן מסכמת.
אין לראות בכתוב לעיל תחליף לייעוץ רפואי, ולא מדובר במדריך פרטני שמותאם לכל קורא
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו