חווים שתיקות מביכות? זה יכול להציל את מערכת היחסים שלכם

רבים חוששים משתיקות מביכות בדייטים, אך הן עשויות להיות סימן למערכת יחסים בריאה • מחקר חדש שפורסם בכתב העת Motivation and Emotion, חשף כי המניע לשתיקה היה הגורם המשמעותי ביותר בהשפעה על רגשות בני הזוג

שתיקות מביכות יכולות לעזור לזוגיות שלכם. צילום: GettyImages

שתיקות מביכות הן אחד הרגעים שרבים הכי חוששים ממנו בדייטים ובמערכות יחסים בכלל, אך לפי מחקר חדש שפורסם לאחרונה ונערך על ידי חוקרים מאוניברסיטת רידינג הבריטית - שתיקות מביכות דווקא יכולות לפעול לטובת הזוגיות. 

במסגרת המחקר שפורסם בכתב העת Motivation and Emotion, החוקרים ביקשו לבדוק כיצד שתיקה ומניעיה משפיעים על איכות הקשר הזוגי, כשהנחקרים, סטודנטים ומבוגרים במערכות יחסים, התבקשו לכתוב על חוויית השתיקה שלהם עם בני זוגם. חלקם התבקשו לכתוב על סוג מסוים של שתיקה בהתאם לגורם שהפעיל אותה, בעוד אחרים כתבו על פרק של שתיקה במערכת יחסים גרועה מהעבר. המשתתפים דיווחו על תדירות השתיקות הללו, הרגשות שחשו במהלכן, ואיך הן השפיעו על איך שהם תופסים את מערכת היחסים.

כאשר אחד מבני הזוג שותק במכוון כדי להעניש או להתעלם מהשני - מדובר בשתיקה "עוינת", צילום: GettyImages

החוקרים שיערו כי שתיקות ישתנו במשמעותן ובתגובות הרגשיות שהן מעוררות בהתאם למניע שהוביל אליהן וסיווגו את השתיקות לשלושה סוגים: שתיקות אינהרנטיות (אינטימיות) - שתיקות טבעיות שמתקבלות בנוחות בין בני זוג, שתיקות כפויות (מלאות חרדה) - כאשר אחד מבני הזוג חש חוסר נוחות לדבר ושתיקות חיצוניות (עוינות) - כאשר אחד מבני הזוג שותק במכוון כדי להעניש או להתעלם מהשני, זאת בנוסף לשתיקות מסוימות המתרחשות באופן ספונטני או אקראי.

תובנות עיקריות מהמחקר

שלושה ממצאים מרכזיים עלו מהמחקר: המניע לשתיקה היה הגורם המשמעותי ביותר בהשפעה על רגשות בני הזוג ואיכות הקשר. שתיקות חרדתיות או עוינות הובילו לרגשות שליליים, בעוד ששתיקות טבעיות נקשרו לרגשות חיוביים ולתחושת סיפוק גבוהה יותר מהקשר. שתיקות אינהרנטיות נקשרו לרגשות חיוביים ולדירוגים גבוהים של תחושת הגשמה במערכת היחסים. הרגשות החיוביים שהתעוררו במהלך שתיקות אינהרנטיות היו "רגשות בעלי עוררות נמוכה" - כלומר, רגשות רגועים ושלווים ולאו דווקא שמחים או נלהבים.

זוגות יכולים גם לתכנן יחד חוויות של שתיקה אינטימית, כמו טיול משותף, צילום: GettyImages

"אנחנו לא תמיד צריכים למלא את השקט בדיבור. רגעים של שתיקה יכולים להיות דרך עוצמתית להתחבר", הסבירה החוקרת הראשית נטע וינשטיין והוסיפה כי זוגות נוטים להקדיש תשומת לב רבה למילים שהם אומרים כדי לא לפגוע בפרטנר אך אינם שוקלים כיצד השתיקות שלהם משפיעות על הקשר. עוד עלה מן המחקר כי יש ערך בכך שבני זוג ישאלו את עצמם כיצד השתיקות שלהם נתפסות, כאשר מה שעבור אחד מרגיש כמו שתיקה נינוחה עשוי לגרום לאחר להרגיש דחוי או בלתי נראה.

"זוגות יכולים גם לתכנן יחד חוויות של שתיקה אינטימית, למשל על ידי עיסוק בפעילויות משותפות כמו קריאה, טיול בשביל עם נוף עוצר נשימה או האזנה משותפת למוזיקה", הוסיפה וינשטיין וסיכמה: "הרגעים האלה מלאים באהבה, קרבה וחיבור".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר