האם אתם מרגישים קרובים לבן או בת הזוג שלכם? האם אתם סומכים עליהם? שאלון חדש שפותח באוניברסיטת שטוקהולם מאפשר לקבל תמונת מצב של הזוגיות שלכם – עם שבע שאלות בלבד.
השאלון, שזכה לשם "סולם ולנטיין", פותח על בסיס תיאוריה קוגניטיבית-התנהגותית (CBT) ונועד לבדוק עד כמה אנשים מרוצים מהזוגיות שלהם. "פיתחנו את השאלון כדי למדוד שביעות רצון מהיחסים", מסביר פרופ' פר קרלברינג מהמחלקה לפסיכולוגיה באוניברסיטת שטוקהולם. "הוא בוחן היבטים מרכזיים כמו יכולת לפתור בעיות יחד, אמון הדדי, התמודדות עם קונפליקטים וקרבה רגשית".
עד כמה אתם מרוצים?
כדי לוודא את אמינות השאלון, החוקרים ערכו שני מחקרים נרחבים. במחקר הראשון השתתפו 851 בני אדם שחיפשו קורס מקוון לחיזוק הזוגיות. כל המשתתפים היו בזוגיות של שנה לפחות וחיו יחד לפחות חצי שנה. במחקר השני השתתפו 527 משתתפים, כאשר לפחות אחד מבני הזוג אובחן עם הפרעת קשב וריכוז. גם כאן נדרשו המשתתפים להיות בזוגיות של שנה לפחות, לגור יחד מינימום חצי שנה, ולהתגורר בטווח של שעת נסיעה ממרכז שטוקהולם.
השאלון כולל מענה על שבע הצהרות או שאלות פשוטות, כשעל כל אחת מהן יש לבחור בתשובה אחת מתוך סולם של ארבע דרגות, המותאם לתוכן השאלה:
1. אני יכול/ה לשתף פעולה היטב ולפתור בעיות פרקטיות עם בן/בת הזוג שלי.
2. אני מרגיש/ה שאני יכול/ה לסמוך על בן/בת הזוג שלי.
3. כשאני ובן/בת הזוג שלי לא מסכימים או יש בינינו קונפליקט, אני מתגבר/ת על זה מהר.
4. באיזו תדירות בעבר הקרוב חשבת שמערכת היחסים שלך לא טובה?
5. באיזו תדירות שקלת לאחרונה להיפרד מבן/בת הזוג שלך?
6. עד כמה את/ה מרגיש/ה קרוב/ה רגשית לבן/בת הזוג שלך?
7. באופן כללי, עד כמה את/ה מרוצה מהיחסים?
בשני המחקרים נמצא כי השאלון אמין ומדויק. כאשר החוקרים השוו את התוצאות שהתקבלו בשאלון החדש לתוצאות בשאלונים מקובלים אחרים שבודקים שביעות רצון מהזוגיות, הם מצאו התאמה גבוהה. "גילינו גם ממצא מעניין - השאלון מספק תוצאות דומות בקרב גברים ונשים, אך עשוי להיות מושפע ממצב נפשי כמו דיכאון", מציין פרופ' קרלברינג.
השאלון זמין בחינם באתר https://valentinskalan.se/eng וכולל גם המלצות מעשיות לחיזוק הקשר הזוגי. "חשוב להדגיש שהתוצאות צריכות לשמש ככלי לרפלקציה ודיאלוג, לא כהערכה מוחלטת של היחסים", מדגיש פרופ' קרלברינג. "אם התוצאות מעוררות דאגה, זו הזדמנות מצוינת לשוחח על מה שעומד מאחוריהן. מערכות יחסים הן דינמיות ומושפעות מגורמים רבים. דרך התבוננות משותפת, אפשר למצוא דרכים לחזק את הקשר".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו