בר-אמת גרדמן מציעה להישיר מבט אל מציאות רחוקה ממושלמת ולהסכים לכאוב. אילוסטרציה. צילום: matt hoffman by unsplash

רוצים להיות הורים טובים יותר? זו הבעיה הגדולה שתצטרכו ללמוד להתגבר עליה

ספרה של הפסיכולוגית שיר בר-אמת גרדמן מתמקד בתהליכים הפנימיים של ההורה ובחוויית ההורות שלו בשנותיה הראשונות • גישתה של בר-אמת גרדמן מציעה לראות בהורות מצב שבו ההורה לומד מחדש "לנשום", כלומר להיות הוא עצמו עם צרכיו, תוך כדי סיפוק הצרכים של ילדו על מנת שהקשר בין הורה לילד יישמר ויתבסס • התוצאה היא טקסט מקורי, יצירתי ורלוונטי

[object Object]

"חוכמת לב – מסע פסיכולוגי אל שנות ההורות הראשונות" (עם עובד) של שיר בר-אמת גרדמן, אינו עוד ספר הדרכה הורית המתיימר ללמד איך להימנע מקשיים ולנצח את אלה שלא ניתן להימנע מהם, אלא הזמנה לפגוש את הקשיים שבהורות וללמוד לחיות איתם.

מדפי ספרי הפסיכולוגיה וההדרכה עמוסים בעצות ובתובנות על איך נכון וכדאי לגדל ילדים. רובם ככולם נסמכים על ההנחה שמה שחסר להורים בעיקר כדי להיות מיטיבים לילדיהם הוא ידע התפתחותי וחינוכי על נפשם של ילדים ועל מה שמניע אותם.

בר-אמת גרדמן מאתגרת בספרה תפיסה זאת ומציעה הסתכלות אחרת, לפיה הקושי של הורים אינו נובע רק מקשיים בהבנת הילד, אלא בעיקר מהיכולת (או חוסר היכולת) של ההורה להתבונן על עצמו בתוך ההורות. לכן, היא מתמקדת בתהליכים הפנימיים של ההורה, בחוויית ההורות שלו ובהתרחשויות בנפשו בתוכה.

גדילה לתוך ההורות

הספר נפתח בהגדרת בעיה הורית אוניברסלית, שלמרבה הפלא אף אחד לא יודע עליה לפני היותו הורה: ילדים נולדים עם כישרון מיוחד להביא דווקא את הוריהם לקצה. בר-אמת גרדמן מסבירה שהורים נוטים לשכוח את החוויה הילדית, הכוללת קושי אמיתי בוויסות רגשות, תחושות קטסטרופליות של גורליות בכל אינטראקציה, וקושי בהבנת פרופורציות. במקביל, להורים עצמם אין לאן לברוח מילדיהם ברגעי משבר, והם נאלצים לא רק להכיל את הרגשות העוצמתיים של ילדיהם, אלא גם לשמור על פרופורציות ופרספקטיבה – וכל זה כשכהורים כבר אין להם אפשרות לקחת מרחק ולהירגע בדרכים שהתרגלו לעשות זאת בעבר. כמו שגרדמן בר אמת מסבירה: לעזוב את המקום, להיכנס למיטה ולבכות, להתייאש – אלו פריבילגיות השמורות למי שאין לו ילדים.

מתוך כך, הספר מציע גישה אחרת להתמודדות עם הקושי הזה. במילותיה של בר-אמת גרדמן, הוא נועד לסייע להורים "לפתח אפשרויות אחרות מול קצוות רגשיים... הן נולדות מתוך צורך, מתוך העדר אלטרנטיבה. אך מרגע שנוצרו הן מחזקות את האישיות ויוצרות מרחבים חדשים של כוח". כלומר, הספר מציע לא רק דרכים להתמודד עם המצבים הרגשיים הקיצוניים של ילדים בשנים הראשונות, אלא בעיקר עם האפקט שלהם על הוריהם, מתוך המחשבה שהגדילה לתוך ההורות היא שלב חדש בהתפתחות הנפשית של הורים.

"חוכמת לב" ממוקם בטווח שבין ספר עיון פסיכואנליטי נגיש, לספר עזרה עצמית מחוכם. למרות השפה הקולחת והנגישה, הוא עשוי לדרוש מהורים מאמץ מסוים כדי להבין אותו לעומק, אבל גם הורים צעירים ללא רקע קודם בפסיכולוגיה יוכלו להפיק ממנו תועלת

אם כבר בענייני חוכמות, כל הורה מצוי כבר שמע ממישהו את משל מסכת החמצן הנפוץ – שבמקרה חירום במטוס, חשוב שההורה ישים קודם כל מסכה לעצמו ורק אחר כך לילדו. ואכן, ברירת המחדל ההורית היא לעשות הכול למען הילדים, ולשכוח לעיתים שאם לא ישמרו על עצמם תחילה, הם עלולים להגיע למצב בו אינם מצליחים לעזור לילדיהם. בר-אמת גרדמן לוקח את המשל הזה ומארגנת אותו מחדש. מבחינתה, ההורות אינה מצריכה שההורה ימלא את צרכיו קודם כדי להיות פנוי לילדו – וגם לא להיפך. במקום זאת, היא מציעה לראות בהורות מצב שבו ההורה לומד מחדש "לנשום", כלומר להיות הוא עצמו עם צרכיו, תוך כדי סיפוק הצרכים של ילדו, על מנת שהקשר בין הורה לילד יישמר ויתבסס.

"הדבר העיקרי שאני מבקשת ללמד אימהות טריות הוא כיצד להיות הן עצמן כשתינוקן שם. ההתערבויות שלי, לפיכך נועדו לתמוך, לאתר ולמצוא את המקומות שבהם היכולת להיות יחד ובנפרד (בו זמנית) משתבשת", היא כותבת.

שיר בר-אמת גרדמן, צילום: אריק סולטן

הרעיון המרכזי של הספר מתמצה לדעתי היטב בפרק האחרון, "כשהאדמה רועדת: להחזיק בתקווה, להסכים לכאב – להיותיחד". פרק זה, שנכתב לאחר האסון של השביעי באוקטובר, עוסק ביכולת לגעת בכאב ביחד, מבלי לנסות לסלק אותו או לברוח ממנו, אלא ללמוד לחיות אתו יחד. גם כאן, בר-אמת גרדמן מציעה להישיר מבט אל מציאות רחוקה ממושלמת ולהסכים לכאוב. ההכרה בכך שהקושי, עצום ככל שיהיה, הוא חלק מהחיים, חלק מהעולם וחלק מההורות, מספקת לקוראים תקווה שאפשר להיות שלמים גם בתוכו.

בתוך חדר הטיפולים

משנתה לגבי שנות ההורות הראשונות נפרשת לאורך 236 עמודים ועוברת דרך עמודי תווך הוריים משמעותיים: קשר אם-תינוק, הנקה, שינה, שגרת הטיפול בתינוק, כניסה למסגרת חינוכית, מאבקי כוח בגיל שנתיים, השלב האדיפלי בגיל שלוש, התמודדות עם קשיים ואף פרק שמוקדש להתמודדות עם טראומה ושבר במציאות.

במובן הפסיכואנליטי, בר-אמת גרדמן מצליחה לבטא חשיבה מורכבת בשפה נגישה. הרעיונות שלה מלאים בחשיבה מקורית ויצירתית, שמצד אחד ממשיגה מחדש את הדינמיקה ההורית, ומצד שני נטועה בקרקע יציבה. בר-אמת גרדמן שוזרת לאורך הספר תיאורי מקרה מהקליניקה, שנותנים הצצה למה שמתרחש בחדר הטיפולים, וממחישים כיצד החשיבה בספר מתורגמת למעשה. החשיבה הפסיכואנליטית שהיא מביאה מגובה גם בעדויות מחקריות.

עטיפת הספר, צילום: ללא

"חוכמת לב" ממוקם בטווח שבין ספר עיון פסיכואנליטי נגיש, לספר עזרה עצמית מחוכם. למרות השפה הקולחת והנגישה, הוא עשוי לדרוש מהורים מאמץ מסוים כדי להבין אותו לעומק, אבל גם הורים צעירים ללא רקע קודם בפסיכולוגיה יוכלו להפיק ממנו תועלת. הוא נוגע ברגישות ובכבוד ברגשות הוריים עדינים שזקוקים למקום מוגן להיות מונחים בו ולקבל הכרה. הרעיונות המובאים בספר הם בו זמנית רעננים, חדשניים ופרקטיים, בכך שהם מסייעים להכריע בין אופני פעולה שונים ולהתמקד בעיקר.

הספר בנוי מפרקים שכל אחד מהם נפתח בתקציר בהיר שמתמצת את הרעיון המרכזי ומאפשר כבר בהתחלה להבין מה השורה התחתונה, וכך לקרוא את הפרק שמרחיב את הרעיון, באופן יותר "מחובר".

בנימה אישית, קצת הצטערתי שלא היה לי את הספר הזה בתחילת ההתמחות שלי בפסיכולוגיה, שהתרחשה במקביל לתחילת ההורות שלי. הוא מתאים לכל מי שרוצה להתעמק באמת בדינמיקה התוך-נפשית של הורים ובהתגבשותה בשנים הראשונות – נושא שקצת נזנח, משום שרובנו, גם הפסיכולוגים שביננו, נוטים להתמקד בצרכיו של התינוק ולראות את ההורה כאובייקט לסיפוקם.
כשקראתי את הספר, חשבתי שהטקסט הזה חשוב להורים אבל לא רק. חשוב שהוא יילמד בבתי ספר לפסיכותרפיה ובקורסים הקשורים לטיפול בהורות. זאת כיוון שהוא מארגן בתוכו רעיונות רבים, ממשיג אותם בבהירות, ונשאר רלוונטי גם לחשיבה על הורים לילדים בוגרים יותר, מעבר לשנות ההורות הראשונות.

סתיו רווה היא פסיכולוגית חינוכית מומחית, עובדת עם ילדים בני נוער ומבוגרים בקליניקה פרטית בכפר סבא

חוכמת לב – מסע פסיכולוגי אל שנות ההורות הראשונות / שיר בר-אמת גרדמן, עורך: אבי שילון, 236 עמודים, הוצאת עם עובד

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו