החופש הגדול הסתיים, מערכת החינוך חזרה לסדרה, ורגע לפני חגי תשרי – רבים מתכוננים לטוס לחו"ל לחופשה נחמדה שתנקה את הראש מהתקופה העמוסה.
לפעמים הטיסות לאותן חופשות לא עוברות בקלות בשל כמה וכמה סיבות, כשאחת מהן היא תינוקות שבוכים בזמן הטיסה. אז אם אתם הורים לתינוק שחוששים מעלייה למטוס, שוחחנו עם המומחית לגיל הרך שלומית שוסטר, אספנו עבורכם כמה טיפים שיעזרו לכם להפיג את אותן חששות.
לא לוותר על הכנה מראש ואריזה חכמה
כשאתם נמצאים בשלב ההכנות, אסור לשכוח לארוז הרבה חיתולים, מוצצים, אקמולי, צעצועים ועוד דברים שמזכירים את הבית. הכי חשוב – לא לשכוח לארוז את חפץ המעבר, שמוכיח את עצמו בדיוק ברגעים כאלה. "אם התינוק יונק - זה קל, חסכתם לכם התארגנות. אם התינוק ניזון מתמ"ל - קחו אתיכם מים רותחים ומים רתוחים בתרמוס ותמ"ל בכמות מספיקה", אומרת שוסטר.
אם התינוק שלכם כבר אוכל מוצקים, כדאי להביא אוכל מוכר מהבית ולא לבנות על האוכל בטיסה. חיתול תמיד כדאי להחליף ממש לפני הטיסה, שכן התנאים להחלפה במטוס אינם אידיאליים.
שוסטר ממליצה גם לקחת מנשא בד נוח לטיסה ומנשא שיכול להיות מורכב יותר לטיולים בהמשך: "תמיד טוב שיהיה גיבוי אם העגלה חלילה לא תגיע יחד איתכם. אם אתם לא רגילים למנשא, כדאי להתאמן בבית ולא לשמור את ההתנסות הראשונה לתנאים הלא אידאליים של המטוס".
ניתן גם להביא כיסא בטיחות לנסיעה במוניות. אם שוכרים רכב, כדאי לבדוק עם חברת ההשכרה את האפשרות לשכור כיסא תינוק לרכב.
עוד לפני הטיסה, חשוב להזכיר לחברת התעופה שאתם מגיעים עם תינוק – וכמובן לשמור את פריטיו בהישג יד. לדברי שוסטר, את עגלת התינוק, המנשא והתיק עם כל הדברים הנחוצים כדאי להשאיר אצלכם. "את העגלה אפשר למסור לדיילים ממש בכניסה למטוס ולקבל אותה בחזרה עם הירידה ממנו. כשמבקשים מקום ישיבה במטוס, חשוב להזכיר שיש תינוק ולבקש מקום שבו ניתן לקבע עריסת תינוק מיוחדת שתוכלו לקבל מצוות המטוס. תקבלו מקום בשורה הראשונה ליד הקיר, וכבונוס תרוויחו גם מקום מרווח יותר לרגליים שלכם", היא אומרת. "תזכרו שאתם הולכים לשבת כמה שעות בישיבה פסיבית מאוד, ולכן כדאי לפרוק אנרגיה עד כמה שאפשר בנמל התעופה לפני ההמראה. אפשרו לתינוק לזחול. אם הוא כבר הולך - משחקי ריצה בטרמינל".
אגב, אם תהיתם - בעיקרון אין אישור חד-משמעי מאיזה גיל אפשר לטוס, אבל ההמלצה היא לא לעשות זאת לפני גיל שבועיים-שלושה, ואם אפשר אז עדיף מגיל חודשיים ומעלה.
האויב הגדול ביותר - העייפות
כדי להכין את התינוק לטיסה, חשוב מאוד שלא לעייף אותו ולמנוע ממנו שינה בתקווה שיירדם בטיסה - כל הורה יודע שעייפות היא האויב הגדול ביותר של ההרדמה, בעיקר אם יש תנאים שונים מהסביבה המוכרת. מצעים מהבית יהיו סוג של עוגן בטיסה, והם יוכלו לעזור לתינוק להרגיש בבית גם בסביבה לא מוכרת.
אויב נוסף הוא הלחץ באוזניים, שמכאיב בזמן ההמראה והנחיתה גם למבוגרים. בזמן זה, מומלץ לאפשר לתינוק לינוק או למצוץ בקבוק או מוצץ כדי להקל על הכאב. מעבר לזה, במציצה משתחררים גם אנדורפינים שעוזרים להרגעה. הכי יעיל יהיה לתכנון ארוחה בזמן ההמראה ובזמן הנחיתה. טיפ חשוב: אם לפעוט שלכם נטייה לכאבי אוזניים – כדאי להיפגש לפני הטיסה עם רופא אוזניים על מנת לנקות שעווה שמצטברת.
לפי שוסטר, אחרי ההמראה ניתן לבקש מהדיילים לחבר את עריסת התינוק לקיר המטוס. כדאי להניח על העריסה סדין נקי שהבאתם מהבית ולכסות את התינוק בשמיכה . האוויר במטוס קר ויבש, ויש לדאוג לבגדים מתאימים ולשתייה. תינוקות אוהבים תנועה וגם זקוקים לה, אז אל תשכחו לתת מענה לצורך הזה בטיול במעבר המטוס כשזה מתאפשר. הביאו איתכם משחקים מוכרים וגם משחק חדש לגיוון. תמיד כדאי להתחשב בנוסעים ולבחור במשחקים שקטים לא מרעישים.
מה הלאה?
עוד לפני שתגיעו לבית המלון שבו תשהו בחופשה, בדקו מראש עם המקום אם אפשר לקבל לול לתינוק, או לחילופין אם ניתן להלין את התינוק בתוך מיטת ההורים. אם אתם ישנים באותה המיטה עם התינוק, כדאי להתעקש על מיטה זוגית רחבה – ולא על שתי מיטות נפרדות שחוברו ביחד.
סיימתם עם הצ'ק אין במלון, ואתם יוצאים לטייל. תינוקות אוהבים שגרה, שעוזרת להם להרגיש בטוחים בשינוי הסביבה. לא תמיד זה מתאפשר, אבל כדאי לשלב כמה עוגנים מוכרים במהלך היום: לשמור על טקס לילה טוב מוכר ממש כמו בבית, ואם אפשר – מנוחה קצרה באמצע היום.
מתכון טוב לטיול מוצלח הוא שילוב של ימים עם אטרקציות וביניהם ימים רגועים יותר במנוחה יחסית. אם אתם והבייבי בג'ט לג - חשיפה מרובה לאור שמש טבעי במהלך היום ושמירה על שקט וחושך בלילה יעזרו להסתגלות טובה לשעון. כך גם בחזרה לארץ.
ולסיום, הנה טיפ חשוב מאוד שאסור לשכוח: לטיול עם תינוק יש קצת משלו, והוא איטי יותר מאשר הקצב הרגיל שלכם. "אל תגדשו את היום בתוכניות מרובות ואל תנסו להספיק לטייל בכל אטרקציות התיירותיות", מוסיפה שוסטר. "בחרו בכל יום אתר אחד או שניים, והיו מוכנים לשינויים בתוכניות. תזכרו שמה שחשוב זה לא כמה אתרים ראיתם או כמה יעדים כבשתם, אלא כמה רגעים של זמן משפחתי איכותי היו לכם יחד".
שלומית שוסטר היא מומחית לגיל הרך, יועצת משפחתית ומדריכת הורים מוסמכת
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו