מנסים להפחית בפחמימות? כדאי שתשקלו זאת שוב

רגע לפני שנפרדים מהחמץ, בדקנו את המיתוס בנוגע להורדת פחמימות מהתפריט • מה תפקיד הפחמימות, ומה ההרגל שכדאי לאמץ? • המומחה מסביר

מתכוונים לוותר על המצה?, צילום: אורן בן חקון

לקראת הקיץ, רבים מחפשים דיאטות מהירות שיבטיחו תוצאות טובות בזמן מועט. לא פלא שרבים בוחרים בדיאטות ללא פחמימות שנעשו פופולאריות בשנים האחרונות, אך נשאלת השאלה – מה כל-כך רע בפחמימות?

תפקידה העיקרי של הפחמימה הוא לספק אנרגיה למערכות הגוף. את הפחמימה נהוג לחלק לשתי קבוצות עיקריות: פחמימות פשוטות הנמצאות באופן מורגש בתזונה שלנו ומאופיינות בעיקר בטעם המתוק שניתן לחוש אותו עוד בשלב הלעיסה כגון דגני בוקר, שתייה מתוקה, לחמים ומאפים עם תוספת סוכר, פירות, מוצרי חלב וממתקים.

וכן פחמימות מורכבות שכוללות את הקטניות - אורז מלא, בטטה, לחם ופסטה מחיטה מלאה שמתפרקים לסוכרים בשלבים מאוחרים יותר, בשלבי העיכול.

ההבדל העיקרי בין פחמימות פשוטות לפחמימות מורכבות הוא קצב ההתפרקות בתהליך העיכול, שכן הפחמימות הפשוטות מתפרקות במהירות ומקפיצות את רמות הסוכר בדם, דבר שגורם לנו להרגיש פעמים רבות רעב פתאומי או נפילות סוכר למרות שרק לא מזמן אכלנו, בעוד המורכבות עושות את זה לאט יותר ומאפשרות עלייה הדרגתית ברמת הסוכר ואספקת אנרגיה הדרגתית לגוף.

פחמימות ומתוק

המשיכה למתוק קיימת בכולנו עוד משלב הינקות, וזו חלק מההתפתחות האבולוציונית שלנו.
אחת התופעות המוכרות של אכילת מתוק היא התחושה הנעימה שהסוכר מספק לגוף. הפרשת סרוטונין מוגברת במח (הורמון מצב הרוח) מרגיעה אותנו וגורמת להרגשה טובה, ולכן, פעמים רבות אנו מוצאים את הנחמה במתוק עד שגופנו מפתח תלות.

מכורים לסוכר, צילום: איתיאל ציון

עודף פחמימה הופך לשומן, ותאווה מוגברת למתוק יכולה להוות מדרון חלקלק שמביא בסופו של דבר לעליה במשקל, הצטברות שומנים בדם ולמחלות רבות כגון סוכרת, טרשת עורקים ובעיות לב.

באותה נשימה, חשוב לדעת שלפחמימות המורכבות יש הרבה מאוד תפקידים חשובים. כשהגוף לא מקבל מספיק פחמימות הוא לא מקבל אנרגיה לקיים את התהליכים הבסיסיים בגוף, ולכן הורדת הפחמימות עשויה להביא לתחושת עייפות, חוסר ריכוז, פגיעה בבניית השרירים, עצירויות ושלל בעיות נוספות הקשורות לתפקוד יעיל של המח ומערכות הגוף.

מתאים ליום יום?

יש דיאטות דלות בפחמימות כגון דיאטת אטקינס, קיטו או דיאטה ללא גלוטן הפופולארית, שמורידה את השימוש בחלק גדול מהדגנים המכילים פחמימה.

     

View this post on Instagram

           

A post shared by Omer Rosenberg (@omerrosenberg77)

כך או כך, מחקרים רבים מראים כי אימוץ הרגלי אכילה קיצוניים ולא מותאמים לחיי היום יום שלנו יביאו בטווח הרחוק (גם אם בדרך תהיה ירידה) לעלייה במשקל, ולכן עלינו לזכור שצריך ליווי צמוד של תזונאי שידע ללכת אתכם את הדרך הנכונה.

ההמלצה שלנו ושל המומחים, הן בהיבט של ירידה במשקל ושמירה על ההישגים לאורך זמן והן מבחינת הישגים בריאותיים, היא לא לפחד מפחמימות, אלא לבחור אותן היטב, וכמובן להקשיב לגוף ולא לצרוך מזונות שאתם מרגישים איתם לא בנוח או שגורמים לכם תופעות לוואי באופן גורף רק כי הם באופנה.

חשוב להיות מודעים יותר ולקחת אחריות על מה שאתם מכניסים לפה. היזהרו מלחם שעשיר בצבעי מאכל שרק גורמים לו להראות כהה. הקפידו לקרוא את התוויות מאחורי האריזה ובחרו מוצרים עשירים בסיבים תזונתיים ובדגנים מלאים. הורידו שתיה ממותקת, השתדלו להחליף את השוקולד והמתוקים בפירות שמספקים לגוף גם ויטמינים ומינרלים. בעיקר זכרו: כל מה שקיצוני הוא לא טוב.

הכותב הוא מאמן כושר ובעלים של NEXT

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר