אירוח ארוחות שישי הוא דבר שהפך לשגרה בחיינו, מחיפוש מתכונים מיוחדים דרך קניית המצרכים ועד סידור השולחן, לרוב נדע איך להתארגן בהתאם ולקלוע לטעמם של כל הסועדים. אך מה קורה כאשר נודע לנו שאחד המוזמנים הפך לטבעוני?
לכבוד יום הטבעונות הבינלאומי שחל היום (שלישי), נעשה לכם קצת סדר בעולם החדש הזה שתופס פופלריות ותאוצה בזמן האחרון, כך שגם אתם תדעו איך להכין את המנה המושלמת לטבעוני שאוטוטו יתארח אצלכם.
אז מי בעצם נחשב לטבעוני?
טבעונים הם אלו הנמנעים מאכילת כל סוגי בעלי החיים וכן מאכילת המוצרים המופקים מהם. כך טבעונים לא יאכלו ביצים, דבש או מוצרי חלב. צמחונים, לעומתם, נמנעים מאכילת כל סוגי בעלי החיים אך כן אוכלים את המוצרים המופקים מהם. הבחירה להיות טבעוני יכולה לנבוע מסיבות של טעם: אנשים הנרתעים מטעמם של מוצרי בשר; מצפון: התנגדות מוסרית ליחס לבעלי החיים; איכות הסביבה: גידול בעלי חיים צורך יותר משאבים סביבתיים, ובריאות. מחקרים רבים מעידים כי תזונה מן הצומח מסייעת לשיעורים נמוכים יותר של סוכרת מסוג 2 ושל לחץ דם, לסיכון נמוך יותר לתמותה ממחלות לב ואף לשיעורי סרטן נמוכים יותר.
מהם מרכיבי המנה הטבעונית המומלצת?
אם אתם מחליטים לבשל מנה טבעונית, כדאי להצטייד בחומרי הגלם הבאים: קטניות, זרעים ואגוזים, ירקות, פירות ודגנים מלאים.
לקבוצת הקטניות משתייכים: גרגירי חומוס, עדשים (כתומות, שחורות, ירוקות, צהובות), שעועית (לבנה, שחורה, אדומה), סויה, מש, לוביה, פול ואפונה. הקטניות הן מקור מצוין לחלבון מן הצומח, ברזל, ויטמינים מקבוצה B וסיבים תזונתיים. הן דלות בשומן ואינן מכילות כולסטרול. חלק מהקטניות אף מספקות סידן בכמויות גדולות (שעועית לבנה).
לקבוצת הזרעים והאגוזים משתייכים: גרעיני שומשום, גרעיני שומשום שלמים אינם מתעכלים בגופנו ועל כן מומלץ לצרוך אותם בצורת טחינה גולמית מעודנת, שקדים, אגוזי מלך, זרעי פשתן, גרעיני דלעת. קבוצה זו מספקת לנו חלבון מן הצומח, סיבים תזונתיים, ויטמינים מקבוצה B, ויטמין E, סידן, ברזל, מגנזיום ושומנים "טובים" – חד ורב בלתי רווים. אכילת אגוזים וזרעים תורמת למניעת כולסטרול גבוה, לחץ דם גבוה, מחלות לב וכלי דם וסוכרת, מסייעת לפעילות מערכת העיכול ותורמת לבריאות השלד והשרירים.
לקבוצת הדגנים המלאים משתייכים: פסטה מחיטה מלאה, אורז מלא, קוסקוס מלא, בורגול וקינואה. דגנים מלאים עשירים בסיבים תזונתיים, ויטמינים מקבוצה B, מגנזיום, אשלגן, ברזל ונוגדי חמצון.
קשת חומרי הגלם לבישול מנות טבעוניות מזינות היא רחבה ביותר, לכן אין צורך להילחץ לא בשלב המנות העיקריות ובטח שלא בשלב הקינוחים. אפשר ליהנות מקינוחים טעימים מאוד ואף בריאים כמו עוגיות טחינה, סלט פירות עונתי או עוגת דבש. ארוחה טבעונית לא חייבת להיות כולה מבוססת על פחמימות להפך, ניתן לקחת את המנות המוכרות ביותר ואת המפוארות ביותר ולהתאים אותם למצרכים טבעוניים.
*את הכתבה הכינה הדס יריב (M.Sc), טכנולוגית מזון מוסמכת בתזונה, יועצת מדעית לחברת 'בארכה' המייצרת טחינה וחלבה