מחקר חדש מאוניברסיטת סארי בבריטניה מצביע על קשר אפשרי בין צריכת תחליפי בשר צמחיים מסוימים (PBMAs) לבין סיכון מוגבר לדיכאון בקרב צמחונים. לפי המסקנות, צמחונים הצורכים מוצרים אלה נמצאים בסיכון גבוה ב-42% לפתח דיכאון לעומת אלה הנמנעים מהם.
המחקר, שפורסם בכתב העת Food Frontiers, ניתח נתונים של למעלה מ-3,300 צמחונים ב-UK Biobank, כאשר כמחציתם צרכו PBMAs ומחציתם נמנעו מכך. החוקרים השוו את התוצאות הבריאותיות של שתי הקבוצות, כדי לחקור את ההשפעות האפשריות של PBMAs על בריאות הנפש והגוף.
פרופסור נופר גייפמן מהפקולטה למדעי הבריאות באוניברסיטה, המחברת הראשית של המחקר, הרגיעה וציינה כי "התוצאות הכלליות מרגיעות, ומרמזות שתחליפי בשר מהצומח יכולים להיות אפשרות בטוחה כחלק מתזונה מאוזנת. עם זאת, הקשר האפשרי בין מזונות אלה, דלקת ודיכאון מצדיק מחקר נוסף".
החוקרים מצאו כי צמחונים שצרכו PBMAs היו בעלי רמות גבוהות יותר של חלבון C תגובתי (CRP), סמן לדלקות בגוף. רמות CRP מוגברות עלולות לשבש את ייצור הכימיקלים במוח המשפיעים על מצב הרוח, מה שעלול להוביל לדיכאון. בנוסף, לאנשים אלה היה לחץ דם גבוה יותר ורמות נמוכות יותר של אפוליפופרוטאין A, הידוע ככולסטרול טוב (HDL), בהשוואה לאלה שלא צרכו PBMAs.
צרכני תחליפי בשר צמחוניים מסוגי PBMAs היו גם בעלי סמנים דלקתיים גבוהים יותר, שעשויים להפריע לכימיקלים המווסתים את מצב הרוח במוח. המחברים ציינו כי "נדרש מחקר נוסף, כולל מחקרים אורכיים וניסויים עם אוכלוסיות מגוונות יותר, כדי לאשר ממצאים אלה ואת הקשר בין מזונות צמחוניים ומצב הרוח".
תחליפי בשר מהצומח הם מזונות אולטרה-מעובדים העשויים מחלבונים צמחיים כמו סויה, המתוכננים לחקות את הטעם והמרקם של בשר מן החי. הם מכילים לעתים קרובות כמויות גבוהות של תוספים, מלח, שומנים רוויים וסוכרים. מוצרים כמו תחליפי בייקון, עוף, נקניקיות או המבורגרים זמינים יותר ויותר בסופרמרקטים. PBMAs מקודמים לעתים קרובות כחלופות ברות-קיימא לבשר, הדורשות פחות משאבים טבעיים כמו מים, קרקע ואנרגיה.
עם זאת, הועלו חששות לגבי ההשפעות הבריאותיות האפשריות של צריכת מזונות אולטרה-מעובדים, כולל PBMAs. דלקת הנגרמת ממזונות אלה יכולה להפריע לכימיקלים במוח האחראים על תחושות אושר ורווחה. מחקרים קודמים כבר קשרו מזונות אולטרה-מעובדים לבעיות בריאות שונות כגון השמנה, סרטן, סוכרת מסוג 2 ודיכאון.
"בשר צמחי אולטרה-מעובד עשוי להיות מועיל במעבר לתזונה צמחונית. עם זאת, נדרשים מחקרים ארוכי-טווח ובקנה מידה גדול יותר כדי לאמת את ממצאינו", אמר פרופסור אנתוני ווטון, מחבר שותף במחקר. ווטון הדגיש את חשיבות ההבנה של היתרונות והסיכונים הפוטנציאליים הקשורים למוצרים אלה.
החוקרים הכירו בכמה מגבלות של מחקרם: מידע תזונתי נאסף רק בתחילת המחקר, מבלי להתחשב בשינויים אפשריים לאורך זמן. בנוסף, הנתונים שנותחו הגיעו בעיקר מאוכלוסייה לבנה בבריטניה, מה שעשוי להגביל את יכולת ההכללה של הממצאים לאוכלוסיות מגוונות יותר.
לאור עליית הפופולריות של תחליפי בשר מהצומח, במיוחד בקרב אלה המחפשים בחירות תזונתיות ברות-קיימא ואתיות, הממצאים מדגישים את חשיבות ההערכה של ההשפעות הבריאותיות ארוכות-הטווח של מוצרים כאלה. צרכנים צריכים את מירב המידע כדי לקבל החלטות מושכלות ולשקול את ההשלכות האפשריות של שילוב מזונות אולטרה-מעובדים בתזונה שלהם.
לאור הממצאים, מומחי בריאות ממליצים לצמחונים וטבעונים לשים לב במיוחד לסוגי המוצרים מהצומח שהם צורכים. התמקדות במזונות ‘שלמים’ (כלומר קרובים למצב טבעי) ואפשרויות מעובדות מינימלית עשויה לסייע בהפחתת סיכונים בריאותיים פוטנציאליים הקשורים לתחליפים אולטרה-מעובדים.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו