בניגוד להחלטת ביהמ"ש: ראש העיר נלחם ברפורמים - ומונע הקמת בית כנסת שוויוני

בעוד בחולון פועלים 77 בתי כנסת אורתודוקסים, קהילת "קודש וחול" נאבקת על זכותה לבית תפילה שוויוני • למרות הליך שנמשך כבר עשור, שי קינן מונע הקמת בית כנסת שאינו אורתודוקסי • גורמים ל"ישראל היום": מדובר במימוש הבטחת בחירות לש"ס • לטענת התנועה הרפורמית, העירייה ביטלה באופן חד צדדי את הקצאת הקרקע שאושרה ב-2023

בית כנסת רפורמי בלואיזיאנה, ארה"ב. צילום: מתוך פייסבוק

ראש עיריית חולון, שי קינן, מונע הקמת בית כנסת שוויוני לקהילה הרפורמית בעיר בניגוד להחלטת בית המשפט שהתקבלה בנושא ולאחר עשור של דיונים. גורמים בעיר אומרים ל"ישראל היום" כי "שי קינן הבטיח לש"ס לפני הבחירות שלא יהיו בתי כנסת לזרמים נוספים בעיר - ועכשיו הוא מקיים את הבטחת הבחירות שלו וממשיך לסלק מהעיר כל סממן ליברלי".

טקס רפורמי בירושלים (אילוסטרציה), צילום: אי.פי

קהילת "קודש וחול" בחולון מונה כמה מאות חברים ונאלצת להתמודד עם אפליה בוטה מזה יותר מעשור. בחולון פועלים 77 בתי כנסת אורתודוקסיים ועוד עשרות מניינים אורתודוקסיים שקיבלו רשות לפעול במבני ציבור, אבל לציבור ליברלי לא קיים אפילו בית כנסת שוויוני אחד, שבו נשים וגברים יכולים להתפלל זה לצד זה.

77 בתי כנסת אורתודוקסיים - ואפס לשוויון בין המינים

לפני יותר מעשור החלה הקהילה לפעול מול העירייה במטרה להקצות להם שטח להקמת בית כנסת שוויוני, כפי שיש במקומות רבים בארץ. לאחר מאבק משפטי ממושך הקצתה העירייה שטח ייעודי להקמת בית כנסת עבור הקהילה, וההחלטה אף זכתה לאישור בית המשפט. לפני שבועיים התקבלה החלטה בוועדת ההקצאות לבטל את מה שכבר אושר, בטענה לשינויים בתוכנית המתאר.

חשוב לציין כי רק בשכונה של ההקצאה המדוברת פועלים 14 בתי כנסת, כאשר בפועל אושרו להם רק שבעה. במכתב התראה חריף ששלחה אתמול התנועה הרפורמית לראש העיר, למנכ"ל העירייה ארז ניסים וליועצת המשפטית עו"ד יונת דיין, טוענת התנועה כי ההחלטה התקבלה "באופן חד צדדי ואף מבלי ליידע את הקהילה", וללא הצעת כל חלופה ריאלית למיקום בית הכנסת.

מרכזי דניאל ליהדות מתקדמת, צילום: מתוך עמוד הבית של מרכז דניאל

"מדובר בהפרה בוטה של פסיקת בית המשפט והחלטותיו", נכתב. "ההחלטה חורגת באופן קיצוני ממתחם הסבירות ומהווה פגיעה קשה בזכויות לשוויון ולחופש דת ופולחן".

כאמור, הדיונים בנושא בין קהילת "קודש וחול" לעירייה מתנהלים כבר יותר מעשור. בספטמבר 2020 הגישה הקהילה עתירה מנהלית שהסתיימה בהסכמות שקיבלו תוקף של פסק דין. בית המשפט המליץ אז "להורות על כינוסה של ועדת ההקצאות בהקדם האפשרי", וציין כי העותרים "כבר עברו את מלוא הנדרש לצורכי קבלת ההקצאה". בנובמבר האחרון שלחה הקהילה מכתב התראה נוסף לעירייה בגלל הימנעותה מהשלמת הליך ההקצאה, שנמשך כבר יותר מעשור. מכתב זה נותר ללא מענה.

"ראש העיר החדש רומס את התושבים"

העירייה מצידה טענה כי ביטול ההקצאה נובע משינויים בתוכנית המתאר העירונית החדשה (ח/2040). בהחלטת ועדת ההקצאות נכתב כי "חלו שינויים משמעותיים בהבנת הצרכים הציבוריים להם יש לתת מענה בעיר ובאשכול", וכי "לאור חו"ד התכנונית לא ניתן לקדם את הליך ההקצאה בתא השטח הנדון".

שי קינן, ראש עיריית חולון, צילום: יוסי זליגר

אולם, על פי עו"ד תמר הלוי, מהמחלקה המשפטית במרכז הרפורמי לדת ומדינה, התוכנית הייתה ידועה לעירייה כבר כשאישרה את ההקצאה בדצמבר האחרון. במכתב התראה שנשלח בימים האחרונים לעיריית חולון נכתב "תכנית ח/2040 הוגשה כבר ביוני 2022, אושרה להפקדה על-ידי הוועדה המחוזית ביוני 2023 ואף אושרה על-ידי הולנת"ע באוקטובר 2023. כל זאת עוד בטרם החלטת ועדת ההקצאות האחרונה בענייננו מיום 31 בדצמבר 2023, שאישרה פעם נוספת את ההקצאה בתיאום עם כלל הגורמים המקצועיים הרלוונטיים בעירייה".

התנועה הרפורמית מתכוונת לנקוט בכל האמצעים המשפטים על מנת לוודא שתתבצע הקצאת הקרקע שהובטחה: "יש יותר מדרך אחת להיות יהודי ויהודייה - בחולון, כמו במקומות אחרים בארץ. עיריית חולון והעומד בראשה חייבים להפנים שהם צריכים לתת מענה לכלל התושבים והתושבות, כולל למי שמעונין ביהדות ליברלית. משאבי הציבור לא שייכים לראש העירייה והם חייבים להיות מחולקים באופן שוויוני - ובית המשפט יבהיר זאת לעירייה".

יו״ר הקהילה, עו״ד נדב מיארה, מסר: "הטענה כעת שאין צורך בבית כנסת 'נוסף' היא אבסורד. הקהילה שלנו היא החלופה היחידה בעיר למי שרוצה להעלות לתורה את בתו או לשבת יחד כמשפחה בקבלת שבת, בלי מחיצות. ראש העיר החדש רומס את התושבים, מפר את החלטת בית המשפט שמחייבת את העיר לקדם את הליך הקצאת הקרקע, פוגע בחופש הדת של אלפי תושבים - תוך אפליה בוטה ובניגוד לחוק. הגיע הזמן ששי קינן יפנים - הוא אמור להיות ראש העיר של כולנו".

מעיריית חולון נמסר: ״ועדת ההקצאות הינה ועדה מקצועית הבוחנת מחדש את הצרכים העירוניים לאור תהליכי ההתחדשות העירונית״.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר