מחקר: נוכחות ליצנים רפואיים מפחיתה אלימות

במחקר שנערך בבית החולים אסף הרופא, נמצאה הפחתה של 47.8% במקרי האלימות • מנהלת בית הספר האקדמי לסיעוד: "ניתן ליישם את התוכנית הזו בכל בית חולים"

ליצן רפואי, צילום: אייל מרגולין, ג׳יני

ליצנים נגד אלימות: מחקר ראשון מסוגו, שנערך בבית החולים "אסף הרופא", מצא כי ליצנים רפואיים הצליחו לסייע בטיפול באחת הרעות החולות של מערכת הבריאות: האלימות נגד צוותי רפואה, ובייחוד במחלקות לרפואה דחופה.

במחקר שנערך במחלקה לרפואה דחופה של אסף הרופא נמצא כי נוכחות של ליצן רפואי חתכה בחצי את מקרי האלימות. בסך הכל נמצאה הפחתה של 47.8% במקרי האלימות. נרשמה הפחתה של 43% במקרי האלימות הפיזית ושל 75% במקרי האלימות המילולית, לאחר חצי שנה.

ליצנים רפואיים משולבים כיום במחלקות רבות בבתי החולים, לא רק במחלקות ילדים. מחקרים קודמים בחנו את השפעתם של ליצנים רפואיים על שיתוף פעולה של המטופל, על הפחתת כאב וחרדות ואפילו על הצלחה של טיפולים מסוימים כמו טיפולי פוריות. אך זהו המחקר הראשון שמצא השפעה של נוכחות ליצנים רפואיים על הפחתת אלימות.

המחקר נערך במהלך חצי שנה וכלל בשלב הראשוני בדיקת מקרי האלימות בחדר המיון כלפי צוותים ללא נוכחות של ליצנים רפואיים, בשלב השני התקיימה הכשרה לליצנים הרפואיים להתמודדות בחדר מיון מבוגרים ובשלב השלישי שובצו ליצנים רפואיים למשמרות ערב ולילה במיון, משמרות שבהן מתרחשים מרבית מקרי האלימות. הליצנים תודרכו באילו נקודות לגשת למטופלים, בעיקר במקומות שבהם ישנה המתנה ממושכת וכן לאנשי הצוות כאשר הם זקוקים לסיוע ותמיכה.

בית החולים אסף הרופא // צילום: יוסי זליגר, צילום: יוסי זליגר

בבדיקה שנעשתה לפני תחילת ההתערבות נמצא כי במשך חצי שנה היו 19 מקרי אלימת במיון באסף הרופא - 14 מקרי אלימות פיזית ו-5 מקרים של אלימות מילולית. כאמור לאחר הפעלת הליצנים הרפואיים נרשמה ירידה דרמטית במקרים. בחצי השנה שבה נכחו ליצנים נרשמו 10 אירועי אללימות 8 פיזית ו-2 מילולית".

"ללא ספק נוכחות הליצנים היוותה גורם מונע להיארעות מקרי אלימות כלפי צוות, היוותה מקור לאווירה חיובית ורגיעה הן בקרב המטופלים, הן בקרב המלווים והן בקרב אנשי הצוות", אומרת ד"ר אפרת דנינו, מנהלת בית הספר האקדמי לסיעוד באסף הרופא שביצעה את המחקר יחד עם ד"ר אסנת לבציון קורח מנהלת בית החולים וגילה לביא, האחראית על ליצנים רפואיים בבית החולים וצור שריקי מנכ"ל של עמותת "רופאי חלום", לליצנות רפואית.

"מציאות זו של נוכחות ליצנים היא מרכיב, יחד עם תהליכים נוספים, אשר יכולים להפחית את האלימות כלפי הצוותים. ולשם כך יהיה עלינו להוביל ליצירת מנגנון פעולה שבו יינתנו המשאבים המתאימים לאפשרות שבה ליצנים רפואיים יהיו בחדרי המיון על בסיס קבוע בשעות הנדרשות להפחתת מקרי האלימות כלפי הצוותים".

לאור התוצאות החיוביות של המחקר, ממשיכים ב"אסף הרופא" לצרף ליצנים רפואיים לחדר המיון במשמרת הערב והלילה בסופי השבוע.

"הלוואי שהיינו יכולים לעשות זאת בכל משמרת ערב", אומרת ד"ר דנינו. "גילינו במחקר שליצנים רפואיים הם מרכיב אחד להפחתת אלימות וניתן ליישם את התוכנית הזו בכל בית חולים".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר