משרד הבריאות ומד"א הודיעו הבוקר (חמישי) במשותף כי כבר היום, במהלך החג, החלו לבצע בדיקות הידבקות נגיף הקורונה בבתי אבות ברחבי הארץ. על פי ההודעה בכל יום צפויות בערך 3000 בדיקות בכל אחד מהימים הקרובים, עם התמקדות בבתי אבות בהם נמצאו חולי קורונה מאומתים.
כזכור, לפני כשלושה ימים פורסם באתר "ישראל היום" כי בעקבות מאבק בתי האבות, הסכים משרד הבריאות לאשר ביצוע בדיקות לקורונה לכל דייר חדש שמפונה לבית אבות או חוזר מאשפוז בבית חולים לבית אבות. עד כה היתה דרש משרד הבריאות מבתי האבות לקבל כל דייר גם ללא בדיקה.
חלק ניכר מהנפטרים היו דיירים בבתי אבות. הבולטים שבהם הם משען בבאר שבע, נופים בירושלים, בית אבות ביבנאל ובית אבות "מעון הורים" בבירה. ועוד רבים מהקשישים שמאושפזים במצב קשה, חלקם מונשמים הם דיירים בבתי אבות. בהם בית אבות בנהריה, בית האבות "בית בלב" בבת ים ועוד.
מנהלי בתי האבות ניהלו מאבק על עריכת בדיקות לקורונה לדיירים ומתן סיוע לאחר שמטפלים חלו או חששו להגיע. בעקבות המאבק שונו מע הגדרות הבדיקה לקורונה של משרד הבראות כך שייערכו בדיקות מדגמיות גם בבתי אבות שבהם התגלו מקרים. אך משרד הבריאות לא מקיים בדיקות סקר בכל 700 המוסדות הסיעודיים.
עוד בנושא:
דרישה: "להעביר מ'משען' את חולי הקורונה"
הקורבן ה-6 ב"משען": האחות המיתולוגית בסורוקה שנפטרה בבית החולים
"המחדל זועק לשמיים, שיחקו בחיי אנשים"
עו"ד אילן בומבך, המייצג את איגוד בתי האבות ודיור מוגן (א.ב.א), כתב למשרד הבריאות כי יש חובה לערוך בדיקות כאלו. "זהו המינימום הנדרש כדי למנוע התפרצות של הדבקה בקורונה בכל אותם מוסדות גריאטריים. התפרצות שיהיה קשה להשתלט עליה ושתעלה בחיי אדם". עוד ציין כי עריכת הבדיקות תקנה ביטחון לצוותים המטפלים. זאת לאחר שהאגף לגריאטריה במשרד הבריאות חייב את בתי האבות לקלוט כל מטופל ואפילו איים בסנקציה כספית כלפי מוסד שיסרב.
"אם זוהי עמדתו הרשמית של משרד הבריאות הרי שמשרד הבריאות מסכן ביודעין את כלל הקשישים הסיעודיים שחלקו את מקום האשפוז עם מי שעלול בהסתברות גבוהה להיות חולה קורונה". בלשכה המשפטית של משרד הבריאות השיבו עו"ד בומבך כי הם עידכנו את ההנחיות שלהם כך שמטופל שעבור למוסד סיעודי מבית חולים כללי יעבור בדיקה לקרונה.