משרד הבריאות לא נערך כראוי להרחבת בדיקות האנטיגן לקורונה

אף שכבר בספטמבר 2021 החלו להופיע סימנים המעידים על הצורך להוסיף את בדיקות האנטיגן המוסדיות , עד ינואר 2022 לא נערך משרד הבריאות מראש להרחבת מספר הבדיקות היומי לאבחון קורונה • נמצא כי בכ-40% מהיישובים באזורי הפריפריה, שבהם מתגוררים יותר מ-10 אלף תושבים, לא הייתה כלל תחנת דיגום

בדיקת אנטיגן לבני נוער , גדעון מרקוביץ
בדיקת אנטיגן לבני נוער. צילום: גדעון מרקוביץ

התורים הארוכים בדרך לביצוע בדיקות אנטיגן לקורונה: מבדיקת מבקר המדינה, מתניהו אנגלמן, עולה כי משרד הבריאות לא נערך עד לינואר 2022 להרחבת מספר הבדיקות היומי לאיבחון קורונה, מה שהוביל לפריסה לא מיטבית של תחנות הדיגום ולהמתנה בתורים.

מבקר המדינה בדק במהלך 2022 את היערכות מערכת הבריאות להפעלת מערך בדיקות האנטיגן, את זמינות תחנות הדיגום ואת השירות שניתן בהן. בנוסף, ערך משרד מבקר המדינה סקר בקרב הורים לתלמידים בכיתות א'-ו' - וניתח את השיח ברשתות החברתיות בנושא זה.

המבקר מצא כי אף שכבר בספטמבר 2021 החלו להופיע סימנים המעידים על הצורך להוסיף את בדיקות האנטיגן המוסדיות למערך בדיקות הקורונה המאבחנות, עד ינואר 2022 לא נערך משרד הבריאות מראש להרחבת מספר הבדיקות היומי לאבחון קורונה, באמצעות תוספת של בדיקות אנטיגן מוסדיות כחלופה או כתוספת לקיבולת היומית המרבית של 200 אלף בדיקות ה-PCR. המבקר מציין כי "היעדר תוכנית פעולה מתאימה הביאה להתקשרות מאוחרת עם ספקים, לפריסה לא מיטבית של תחנות הדיגום ולהמתנה ממושכת בתורים".

בדיקת אנטיגן ביתית, צילום: איי.אף.פי.

מניתוח הנתונים מצא המבקר שהמענה של פתיחת מספר רב של תחנות דיגום הגיע בשלב מאוחר, כאשר התחלואה כבר ירדה. מהנתונים עולה שב-23.1.22, היום שבו היה המספר הגבוה ביותר של המאומתים (85,283), היה מספר הבדיקות 278,549, ומספר תחנות הדיגום עמד על 519. כעבור ארבעה שבועות, הגיע מספר תחנות הדיגום לשיא של 834, אך גל התחלואה היה כבר במגמת דעיכה.

מניתוח שיח ברשת עולה כי מתוך 330 התייחסויות שעלו, כ-57% מהגולשים התייחסו לזמני ההמתנה בתורים, וכ-90% מהם העידו על המתנה בתורים ארוכים מאוד; מסקר ההורים עלה כי 68% מהמשיבים ציינו שהמתינו בתור יותר מ-15 דקות, הזמן שהוגדר למתן השירות במסגרת המכרז החדש. קרוב לחמישית מכלל המשיבים ציינו שהמתינו יותר משעה. בנוסף עלו פערים בפריסת תחנות הדיגום, כך שבמרכז היו יותר תחנות מבפריפריה.

להכין מראש תוכנית

בתחילת ינואר, לאחר שהממשלה עדכנה את מדיניות הבדיקות, כך שתכלול בדיקות אנטיגןהיו 168 יישובים באזורי הפריפריה, שבהם מתגוררים כ-220,000 תושבים בסך הכול, הממוקמים במרחק העולה על 15 ק"מ מתחנות הדיגום. נוסף על כך, ב-16.1.22, שיא הבדיקות בגל האומיקרון, ברהט ובקריית אתא לא היו תחנות דיגום כלל - ואילו ביבנה ובנס ציונה, יישובים עם מספר תושבים קטן יותר באזור המרכז, פעלו ארבע תחנות בתאריך זה.

ערכות אנטיגן, צילום: אייל מרגולין - ג'יני

בבדיקה בינואר 2022 נמצא כי בכ-40% מהיישובים (37 - 38 יישובים) באזורי הפריפריה, שבהם מתגוררים יותר מ-10 אלף תושבים, לא הייתה תחנת דיגום. עוד נמצא כי במהלך רוב חודש ינואר 2022, שבו מספר בדיקות האנטיגן המוסדיות היה הגבוה ביותר, לא ביצע משרד הבריאות בקרות יזומות על תחנות הדיגום, ובכך הוא למעשה לא הבטיח בזמן אמת את איכות השירות שניתן לנבדקים.

המבקר אנגלמן ממליץ למשרד הבריאות להכין מראש תוכנית שתאפשר למערכת הבריאות מעבר מהיר מעת שגרה לעת חירום עם התפתחות פנדמיה, להכין תרחישים אפשריים להתפתחות גלי התחלואה, לתת מענה מתאים לכל תרחיש ולהבטיח שקיפות של מידע ונתונים אמינים ההכרחיים לידיעת הציבור.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר