אתם או הוריכם עוברים לדיור מוגן? כך תגנו על עצמכם

קשישים רבים חותמים על חוזים מבלי להבין לעומק על מה הם חותמים • אז על מה אתם חייבים להתעקש מול בעלי הבתים, ומהן האותיות הקטנות שחייבים להיזהר בהן ושיכולות לחסוך לכם אלפי שקלים?

צילום: pixabay // לפני הכול חשוב לבחור בית דיור מוגן שמתאים לצרכיו של הדייר ,
צילום: pixabay // לפני הכול חשוב לבחור בית דיור מוגן שמתאים לצרכיו של הדייר

הביקוש הרב לדיור מוגן הוביל לתופעה מדאיגה, הגורמת לקשישים רבים לחתום על חוזים מבלי להבין לעומק על מה הם חותמים. אז על מה אתם חייבים להתעקש מול בעלי הבתים, ומהן האותיות הקטנות שחייבים להיזהר בהן ושיכולות לחסוך לכם אלפי שקלים?

משבר הדיור והבריחה מהבדידות בעקבות הקורונה הובילו לעלייה משמעותית של כ־30% בביקוש לדיור מוגן. רווחי חברת "בית בכפר" זינקו השנה בשיעור של 168% ועמדו בסוף המחצית הראשונה של 2022 על 49.7 מיליון שקלים, לעומת 18.54 מיליון ש' בלבד בתקופה המקבילה אשתקד. גם רווחי רשת "מגדלי הים התיכון" עלו ב־66% ברבעון הראשון של 2022 והגיעו ל־20 מיליון ש'.

מה שצריך לדעת

העלייה בביקושים במקביל לעלייה של 2.8% ויותר במדד המחירים הובילו לעלייה בגובה הפקדונות שמשלמים הדיירים ובדמי האחזקה השוטפים.

אז איך תוכלו בכל זאת לחסוך בעלויות ולהצטרף לבית הדיור המוגן שהכי מתאים לכם?

נסו להשיג כמה שיותר מידע על המקום - כולל זהות הגוף המפעיל, ניסיונו ואיתנותו הפיננסית. אם ניתן, מומלץ לשהות בבית הנראה לכם כמה ימים בדירת אירוח, להכיר דיירים, לשוחח עם ועד הדיירים ולהתוודע מקרוב למנהלי הבתים ולשירותים שהם מספקים. נוסף על כך, בדקו את עלויות בית הדיור המוגן על מסלוליו השונים - דמי כניסה, דמי אחזקה ועלות שירותים נוספים שאינם כלולים.

אל תפספסו את האותיות הקטנות בחוזה

שימו לב במיוחד  לשיעור ההעלאה השנתי מעבר למדד (המותרת בחוק). ישנו הבדל גדול בהצטברות עליית דמי האחזקה בין 1% ל־4% מעבר למדד, או בין 3% ל־5% באחוזי שחיקת הפיקדון שעליו משלמים גם מע"מ, ולמספר שנות השחיקה. כמו כן, בדקו כמה גובה הבית תוספת תשלום כאשר תזדקקו להלנת מטפל אישי. הסכומים החודשיים בחלק מהבתים מתחילים ב־300 שקלים ומגיעים לצערנו גם עד 1,800 שקלים + מע"מ בבתים אחרים.

בחרו את מיקום בית הדיור המוגן המועדף עליכם 

בסביבה עירונית או כפרית, ובקרבת אזור מוכר, בני משפחה או חברים. כדאי לבחון את קרבת המקום לתחבורה ציבורית נגישה, אם הוא מספק שירותי הסעה, וקרבתו למרכזי קניות ותרבות כמו מכולת, ספרייה, בתי קולנוע, בתי קפה, ועוד.

ודאו אילו שירותים אתם מקבלים

חשוב שתכירו את מאפייני המתחם, מבחינת סוג וגודל הדירות, האביזרים שיש בהן ומידת הטיפוח של השטחים הציבוריים. חשוב להבין את מרכיבי סל השירותים שהמקום מספק, במיוחד היקף וסוג שירותי רפואה, מחלקת סיעוד, תרבות, חברה, חדרי ביטחון, חדר כושר, בריכה, ועוד.

בדקו את התפריט

בדקו אם תפריט הארוחות עשיר ומזין, וכמה ארוחות (אם בכלל) כלולות בתשלום. בקשו את לוח אירועי התרבות, ואם אפשר - בקרו באירוע כזה. בדקו את רשימת חוגי הספורט וההתעמלות ואת שטחי הבילוי בבית ובחוץ.

בררו את הרכב צוות המקום, מידת הכשרתו וניסיונו, ויכולתו להתמודד עם מצבי חירום אשר עלולים להתרחש.

הכותבת היא יו"ר עמותת דיירי הדיור המוגן, הנאבקת למען זכויות הדיירים מול הרשויות ובעלי הבתים

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר