כשטל זכריה (24), סטודנט למדעי המחשב מחולון, קיבל את השיחה מאנשי ארגון עזר מציון - הוא הופתע למדי. שש שנים קודם לכן, כשהתגייס לצה"ל, הצטרף כמו אלפי חיילים למאגר מח העצם של הארגון, אבל ספק אם חשב שבאמת יעשו בדגימת הרוק שלו שימוש כלשהו.
"בטלפון סיפרו לי שיש לי סיווג רקמות מתאים עם אדם חולה, וביקשו שאגיע לעוד בדיקה כדי לראות אם יש התאמה יותר טובה. הסכמתי, כמובן, ובתוך כמה ימים הגיע אלי מתנדב עד הבית. שבוע אחר כך החזירו תשובה חיובית, ואמרו שאני מתאים לתרומה", הוא מספר לרגל יום המודעות לסרטן, שיחול מחר.
הסכמתו של טל לתרום ולהציל חיים נובעת מסיפור חיים מורכב וקשה. כשהיה בן 9 בלבד חלתה אמו, רחל, בסרטן השד, ושמונה שנים לאחר מכן, במארס 2018, היא הלכה לעולמה בגיל 59. שנה לפני פטירתה התגלה גידול ממאיר בגופו של אביו של טל, שלמה. באוקטובר 2019, שנה וחצי לאחר פטירת אשתו, הלך גם שלמה זכריה לעולמו בגיל 62, כתוצאה ממחלת הסרטן האכזרית.
מסיבה זו, טל, שקיבל הזדמנות להציל חיים, לא חשב פעמיים ומיהר לומר כן. לאחרונה הוא התייצב בבית אורנית שבפתח תקווה, התחבר לצנטריפוגה שסיננה את מח העצם מדמו, ובתוך ארבע שעות סיים את תפקידו בהצלת חיים של חולה סרטן שאותו כלל לא הכיר.
"סיפרו לי שהחולה בן 60 ושיש לו לוקמיה, שהדם שלי יכול להציל אותו. זה שימח אותי כל כך, שיש אופציה לעזור למישהו במשהו קטן ולהציל את חייו. עבר לי בראש שהוא באותו הגיל כמו אבא ואמא שלי, שגם לו יש משפחה. זה מרגש, להרים את הראש ולומר שגם אחרי שההורים שלי נפטרו החיים לא נגמרים, ואפשר להסתכל אחורה ולעזור לאחרים לקום על הרגליים. חשבתי על הילדים שלו. אני יכול להציל את החיים של אדם ולהחזיר אותו למשפחה שלו".
"התרגשנו לפגוש את טל כשהגיע לתרום ללא היסוס", מספרת ד"ר ברכה זיסר, מייסדת ומנהלת מאגר מח העצם של עזר מציון.
"טל מבין היטב ומקרוב את ערכם של החיים, וכשנודע לו שנמצא כתורם פוטנציאלי בהתאמה גנטית נדירה לחולה, והוא הבין שביכולתו להעניק, בתרומה פשוטה, חיים חדשים לאדם שחייו בסכנה - הוא נרתם למשימה מייד".
"ההורים שלי בטח היו גאים בי מאוד, שחינכו אותי טוב", מסכם טל. "הייתי עושה את זה עוד עשר פעמים".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו