"חשוב לקנות זמן כדי להבין יותר על הזן החדש": ועדת החוץ והביטחון של הכנסת דנה היום (שלישי) בהסמכת השב"כ לאכן אזרחים ששהו לצד מאומתים לזן החדש - אומיקרון. ד"ר שרון אלרעי פרייס, ראש שירותי הבריאות לציבור, הודיעה לוועדה שהיום תיפגש עם מקביליה הדרום-אפריקניים, ותקבל מהם נתונים חדשים על יעילות החיסון מול הזן החדש. כמו כן, הסבירה ד"ר אלרעי פרייס שההתפשטות המהירה בדרום אפריקה מדאיגה מאוד. במקביל, על פי נתוני משרד הבריאות, מקדם ההדבקה ירד ל-1.03.
בסמוך לדברי מנכ"ל מודרנה כי "אין סיכוי שיעילות החיסון מול האומיקרון תהיה דומה לזו שמול הדלתא", ד"ר אלרעי פרייס מחזקת את הגישה שלפיה יש לפעול בשיטת האיכונים."חשוב לקנות זמן כדי להבין יותר על הזן החדש, אם הוא קטלני או פוגע בילדים. כמה שיותר נדחה את כניסת הווירוס, כך נקנה זמן לאזרחי ישראל. ברגע שזה יעבור מכמות קטנה לרוב המגיפה - לא יהיה שום טעם להמשיך את השימוש בכלי הזה".
"הדבר היותר מדאיג מבחינתנו הוא ההתפשטות המאוד מהירה שיש לווריאנט הזה בדרום אפריקה", אמרה ד"ר אלרעי פרייס, והמשיכה: "עלייה מ-200 מקרים ל-2,000 מקרים בעשרה ימים, זה אומר שבכל שלושה ימים המספרים שם מוכפלים. הם תיארו אירועים שבהם בן אדם אחד הדביק הרבה מאוד אנשים, בחלקם לא מחוסנים אבל גם מחוסנים. ממה שאנחנו שומעים, למחוסנים אין סימפטומים משמעותיים. זו מחלה קלה - אבל בינתיים זה מידע ראשוני. היום יהיו נתונים ראשוניים לגבי יעילות החיסון".
המשנה ליועמ"ש, רז נזרי, התבטא גם הוא בנוגע לאיכוני שב"כ, ולא לחיוב: "יש פה נושא משפטי בעייתי ומורכב. יש שני דברים שאנחנו רואים כבעייתיים ביותר. במדינה דמוקרטית שב"כ לא אמור בכלל לפעול מול אזרחים, אלא רק במקרי טרור, אבל לכל כלל יש יוצא מן הכלל, וזה האירוע שאנחנו נמצאים בו כרגע".
"לא יודעים הרבה לגבי הווריאנט הזה ומידת הקטלניות שלו, וגם לא יודעים את הנושא של מועילות החיסון", הסבירה ד"ר אלרעי פרייס מוקדם יותר. "לוקח כמה שבועות כדי להגיע למסקנות מבוססות. יש 15 מוטציות במיקום הכי אסטרטגי בווירוס".
במקביל, משרד הבריאות פרסם הבוקר את נתוני התפשטות מגיפת הקורונה. מהנתונים עולה כי מקדם ההדבקה (ה-R) ירד ל-1.03, והוא נמוך ביחס לנתון שפורסם אתמול (1.07). כמו כן, אחוז הבדיקות החיוביות מאתמול עומד על 0.63%.
שר הבריאות הורוביץ: "הפעלת האיכונים תהיה מצומצמת ומבוקרת"
בתחילת השבוע התייחס שר הבריאות הורוביץ לביקורת סביב הפעלת איכוני שב"כ, אף שרבים משרי הממשלה התנגדו בעבר לפעולה הזו. "זו תהיה הפעלה מצומצמת, מבוקרת ולזמן קצר", אמר שר הבריאות. "האיכון יופעל ביחס לכמה אנשים ספציפיים שיזוהו כמאומתים לווריאנט החדש, כדי להגיע מהר לאנשים שהיו איתם במגע וכדי לקטוע את שרשרת ההדבקה. אישית, יש לי קושי גדול עם שימוש באיכונים, ואני דוגל בהגנה על הפרטיות. יחד עם זאת, נוכח המצב החדש, עלינו לאתר אנשים שבאו במגע עם מאומתים".
השתתפו בהכנת הידיעה: אריאל כהנא, דן לביא
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו