ההתרעה החמורה של רופאים בכירים בבתי החולים: "הצוותים הרפואיים קורסים - וחולים משלמים בחייהם"

רופאים בפוסט-טראומה, מטפלים בלתי מיומנים ותחושה של "טיפול בפיגוע המוני" • היקף המאושפזים הגבוה מביא לפגיעה באיכות הטיפול - וחלקם נאלצים לשלם את המחיר הקשה ביותר • מבקר ביה"ח וולפסון: "עלולים להגיע לאי-ספיקה"

מחאת בתי החולים הציבוריים. נלחמים
בלי אמצעים , אורן בן חקון
מחאת בתי החולים הציבוריים. נלחמים בלי אמצעים, צילום: אורן בן חקון

אף שמרבית מנהלי בתי החולים בארץ שומרים על דממה בקשר לאיכות הטיפול בחולי הקורונה, הולכות ומתגברות אזהרות חמורות והתראות קשות של רופאים בכירים בבתי החולים הציבוריים בישראל שאיכות הטיפול בחולים קשה מידרדרת.

על פי רופאים בכירים, רמת הטיפול בחולי קורונה הולכת ויורדת, עד כדי כך שבחלק מבתי החולים המצב הוא כבר של אי־ספיקה קשה לנוכח שחיקת הצוותים הרפואיים, שלא מצליחים לתת טיפול רפואי הולם לחולי קורונה. על פי נתוני משרד הבריאות, מאושפזים בבתי החולים בארץ כ־700 חולי קורונה קשה, מתוכם 211 במצב קריטי ו־145 מונשמים, וזאת כאשר השבוע התריע מבקר המדינה בדו"ח על הקורונה כי קיים מחסור בכוח אדם רפואי וסיעודי מומחה ומיומן בטיפול נמרץ ובהנשמה, וכי חסרות בישראל מיטות טיפול נמרץ רבות מאוד.

מנהל מחלקה באחד מבתי החולים הממשלתיים הגדולים בארץ אמר אתמול ל"ישראל היום" כי "יש אחיות ורופאים לא מיומנים שלא יודעים לטפל בחולים קשה, ולחלקם אין בכלל מושג מה לעשות בלילה עם החולים, ועל זה משלמים חולים בחייהם וגם הרופאים נשחקים מאוד. חלק מהצוותים בחלק לא מסוגלים להתמודד עם המצבים הקשים, ולא יודעים להתמודד עם חולים מונשמים. זו גם סכנת נפשות לחולים, וגם הרופאים יוצאים מהתורנויות שבורים ומרוסקים לגמרי".

לדברי מנהל המחלקה, "השבוע רופא סיפר לי שהוא נכנס בלילה לקיפאון בזמן התורנות, כשראה איך הצוות הרופאים והאחיות לא יודע לטפל בחולים. יש רופאים שנשארו בפוסט־טראומה כי התמודדו עם מוות של חולים רבים באותו לילה. באחד הלילות היו כמעט עשרה חולים שנפטרו, והדבר נשאר אצלם כמו טראומה במלחמה עקובה מדם.

העומס במחלקות הקורונה הוא עצום, וכשהנהלות בתי החולים מציבות רופאים ואחיות שלא יודעים לטפל בחולים קשה, המשמעות היא קטסטרופלית. כל זה קורה כשהציבור בכלל לא יודע על זה ומנהלי בתי החולים משדרים עסקים כרגיל וש'הכל בסדר'".

"משחררים מטופלים מהר"

ד"ר עמי נויברגר, מנהל מחלקת קורונה (כתר) בביה"ח הממשלתי רמב"ם בחיפה, אמר: "ברור שבגלל אשפוז חולי הקורונה יש עכשיו פחות מיטות במחלקות פנימיות וממהרים לעיתים לשחרר מטופלים הביתה. זו סיטואציה של מיני פיגוע המוני. אצלנו בינתיים הטיפול הוא סביר ויש מספיק צוותים מיומנים, אבל יש עכשיו בתי חולים שבהם יש רופא אחד שמופקד על חולים קשה ומונשמים, ואז ברור שהיחס הזה לא סביר וחולים נפגעים".

פרופ' יהודה אדלר, מומחה לקרדיולוגיה, לרפואה פנימית ולמינהל רפואי ויועץ קורונה לרשויות מוניציפליות, אמר כי "כאשר יש כ־700 חולי קורונה קשים המאושפזים בבתי החולים, הצוותים הרפואיים שחוקים לחלוטין ובחלק מבתי החולים הם נאלצים לשבץ, בעיקר בלילות, רופאים מתמחים חסרי ניסיון לטפל בחולים קשים, וזה מסכן אף יותר את חיי החולים ויוצר בעיה טיפולית קשה".

אתמול גם פנה מבקר הפנים של ביה"ח הממשלתי וולפסון בחולון, אסף גנץ, למנהלת בית החולים ד"ר ענת אנגל, והתריע כי בית החולים נמצא על סף אי־ספיקה בטיפול בחולי הקורונה.

בפנייה יוצאת הדופן כתב המבקר כי "במהלך השנה האחרונה נמסרו להנהלת בית החולים ולמשרד הבריאות דיווחים של רופאים על תפקוד מחלקות הקורונה על רקע עומס העבודה. כתוצאה מכך התעוררו שאלות לגבי איכות הטיפול הניתן במחלקות הקורונה. בגל השני של הקורונה נמסרו דיווחים חריגים לגבי ההתנהלות במחלקות הקורונה כאשר היו מאושפזים כ־60 חולי קורונה, והחשש הוא כי באותה תקופה בית החולים כבר היה מצוי בפועל במצב של אי־ספיקה, כפי שהדבר בא לידי ביטוי בדיווחי הרופאים, שלמיטב ידיעתי טרם נבדקו".

מחלקת קורונה. "המצב עומד להחמיר", אורן בן חקון

המבקר המשיך במכתבו כי "כיום, בזמן הגל הרביעי של הקורונה, מספר המאושפזים במחלקות הקורונה גבוה מאוד, ובמועדים מסוימים מספר חולי הקורונה בבית החולים הגיע ל־80 חולי קורונה ואף יותר מכך. בנסיבות אלה מוצע כי ייקבע קריטריון למצב של אי־ספיקה, שיאפשר היערכות והתמודדות מתאימה". המכתב נשלח גם להנהלת חטיבת בתי החולים במשרד הבריאות ולציפי הלמן, מנהלת האגף לביקורת פנים במשרד הבריאות.

מחדל מתמשך

ב"ישראל היום" נחשפו בשנה שעברה מכתבים חריגים של רופאים בביה"ח וולפסון, שדיווחו להנהלת בית החולים על שורה ארוכה של מחדלים וכשלים מתמשכים בטיפול בחולי הקורונה, וגם פירטו בתלונותיהם מקרים של חולים שנפטרו כתוצאה מכך. בין היתר, הועלו הטענות כי אחיות לא מיומנות טיפלו בחולים מונשמים וכתוצאה מכך אירעו תקלות קטלניות, וכי חולים הוזנחו במחלקות.

על פי תלונות הרופאים בוולפסון, חולי קורונה קשים ומונשמים מתו לא רק בגלל מחלתם, אלא דווקא בגלל מחדלים מזעזעים בטיפול הרפואי והסיעודי, בגלל הזנחה קשה, בגלל מחסור בציוד רפואי בסיסי ובגלל כשלים ומחדלים מתמשכים שנעשו על ידי אחיות לא מיומנות ולא מנוסות מספיק בטיפול בחולים קשים ומונשמים במחלקת הקורונה וביחידת הטיפול נמרץ לקורונה.

רופאים בכירים אומרים כי עומס הטיפול בחולי הקורונה עוד יגבר ,כשבתי החולים שערי צדק והדסה בירושלים הודיעו אתמול כי "לצערנו בגלל המשבר התקציבי העמוק, אנו נאלצים להפנות חולים לבתי חולים אחרים".

וולפסון: "הטיפול מצוין"

מבית החולים וולפסון נמסר: "חד משמעית לא הגענו לאי ספיקה ואנחנו רחוקים מכך. כל מי שמקצועי ומעורה בנושא יכול להעיד על כך. הצוותים נותנים מהיום הראשון של המגפה את הטיפול המצויין והמתקדם ביותר, כולל טיפול באקמו, וחולים מועברים אלינו מבתי חולים אחרים לקבלת הטיפול. בנוסף לעמידה בחזית המלחמה על חיי המטופלים עם קורונה, אנחנו ממשיכים בפעילות שיגרה של אבחונים, ניתוחים והצלת חיים".

תגובת בית החולים בשנה שעברה הייתה כי הם דוחים את תלונות הרופאים וכי "בית החולים נותן את הטיפול הטוב והמסור ביותר לחולים על ידי צוותים מיומנים ומקצועיים, וזוכה להערכה רבה".

ממשרד הבריאות נמסר כי "המשרד וחטיבת בתי החולים הממשלתיים עוקבים מקרוב לאורך כל משבר הקורונה אחר התפוסות במרכזים הרפואיים הממשלתיים. איננו מתרשמים שהמרכז הרפואי וולפסון נמצא באי ספיקה והוא ממשיך לתת טיפול רפואי איכותי ומסור למטופליו".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר