תרופות הפניצילין (קבוצת תרופות אנטיביוטיות כמו מוקסיפן, רפאפן ואוגמנטין) לטיפול בזיהומים - הן מהתרופות הנמכרות והנפוצות ביותר בעולם. מאז החל השימוש בהן ב־1942, הפניצילין הן מהתרופות שגורמות להיקף הנרחב ביותר של אלרגיה, המתבטאת בתופעות שונות, החל מפריחה בעור וקוצר נשימה ועד אובדן הכרה שעלול להיות מסכן חיים.
על פי ההערכות במערכת הבריאות, כחצי מיליון ישראלים מתועדים כאלרגים לפניצילין. אצל רבים מהם האלרגיה מתועדת בעקבות סימנים שהתגלו לפני שנים רבות, לעיתים עשרות שנים.
קופ"ח מכבי מציעה בימים אלה לכל המטופלים בקופה שמוגדרים אלרגיים שירות ייחודי בחינם, שכולל בדיקה לאימות מחדש של האלרגיה. בקופה מציינים כי לבירורים בנושא ולבדיקת התאמה להשתתפות בפיילוט ניתן ליצור קשר עם רופאי המשפחה.
השירות מתבסס על פיילוט ייחודי שהתקיים בחודשים האחרונים במחוז השרון של מכבי, שבמסגרתו הוזמנו מטופלים מעל גיל 18 שאובחנו בעבר כאלרגיים לפניצילין לבדיקת עדכנית.
פיילוט ייחודי
בשלב הראשון של הפיילוט איתרו רופאי המשפחה את המטופלים הרשומים כאלרגיים לפניצילין ומילאו איתם שאלון, שבדק את הסבירות לאלרגיה אצלם. הבדיקה כללה תחילה חשיפה לכמות קטנה של תרופת פניצילין מסוג מוקסיפן, ולאחר מכן לכמות גדולה יותר של התרופה.
תוצאות הפיילוט היו חד־משמעיות: 15 מתוך 15 המטופלים שהוגדרו כאלרגיים ושהשתתפו בפיילוט לא פיתחו כל תגובה אלרגית בזמן החשיפה או לאחריה, ובעקבות זאת הוסרה הגדרתם כאלרגיים לפניצילין.
גלית ברזם מרמת השרון, שהשתתפה בפיילוט, אמרה ל"ישראל היום": "בגיל 22 בצבא אובחנתי לראשונה עם אלרגיה לפניצילין בעקבות פריחה שקיבלתי לאחר שנטלתי אנטיביוטיקה. זאת היתה פעם ראשונה בחיי שפיתחתי אלרגיה שכזאת, ומאז חייתי עם הידיעה שאני אלרגית לפניצילין. התרופות החלופיות יקרות יותר, ולא תמיד זמינות. אני צריכה לסמן כל הזמן שאני אלרגית לפניצילין. גם הבן שלי בן ה־24 אובחן עם אלרגיה לפניצילין, לאחר שקיבל בגיל שנה אנטיביוטיקה ולאחר מכן סבל מפריחה. הגעתי לבדיקת החשיפה, והרופאה אמרה לי שאני בכלל לא אלרגית. זה ממש שינה לי את כל החיים".
מחקרים רפואיים שפורסמו בעולם הראו כי כ־90% מהאנשים שאובחנו עם אלרגיה לפניצילין, אינם כאלה. עוד עולה מהמחקרים בעולם כי בקרב כ־80% מהמטופלים שאצלם האלרגיה לפניצילין אכן אמיתית, היא חולפת לרוב לאחר עשור. יתרה מכך, אלרגיים לפניצילין מקבלים חלופות לטיפולים אנטיביוטיים, שפעמים רבות פחות מתאימות להם.
במחקר שנערך ב־2024 בחטיבת הבריאות של מכבי התגלה שמטופלים המאובחנים כאלרגיים לפניצילין צורכים יותר משאבי בריאות ומבקרים יותר אצל רופאי משפחה, רופאי ילדים ורופאים מומחים כמו רופאי ריאות, גסטרו ואף־אוזן־גרון. עוד התגלה כי המטופלים הרשומים כאלרגיים נמצאים בסיכון גבוה יותר לאשפוז וקונים יותר תרופות אנטיביוטיות, ובעלות גבוהה יותר.
עלות טיפול גבוהה
על פי המחקר, כ־6%-5% מהאוכלוסייה מוגדרים כאלרגיים לפניצילין. אלה מתאשפזים בבתי חולים בשיעור של 10% יותר בהשוואה לאוכלוסייה הכללית, צורכים בשיעור של 16% יותר תרופות אנטיביוטיות מאשר כלל האוכלוסייה, ועלות הטיפול בהם בתרופות אלה גבוהה ב־50% בהשוואה לשאר האוכלוסייה.
עוד עולה מהמחקר של מכבי כי קבוצת התרופות החלופית לפניצילין הניתנת למוגדרים כאלרגיים יקרה יותר, והטיפול שהם נאלצים לקבל באנטיביוטיקה חלופית אינו מדויק לצורכיהם ולמצבם הבריאותי, ולעיתים אף גורם לסיבוכים רפואיים ולתופעות לוואי.
את הפרויקט פורץ הדרך מובילים מנהלת תחום מחלות זיהומיות בקופת החולים מכבי ד"ר שירלי שפירא בן דוד, יחד עם מנהלי מרכזי טיפולי יום במכבי ד"ר בועז קלמוביץ ותמירה גוטהילף, והיועץ לפרויקט פרופ' אלון הרשקו, מומחה בתחום האלרגיה וברפואה פנימית.
בדיקה ליד הבית
ד"ר שפירא בן דוד אומרת כי "בזכות הפיילוט שיזמנו מטופלים צפויים להיות בריאים יותר, להוציא פחות כסף על שירותי רפואה ותרופות, ואף להתאשפז פחות".
סטלה קריוף, מנהלת מחוז השרון במכבי: "אלרגיה לפניצילין הופכת כל דלקת או פרוצדורה רפואית למורכבת יותר. לראשונה בישראל, מטופלים יוכלו לבצע את הבדיקה לאימות האלרגיה במרכז הרפואי של הקופה ליד הבית, ולא רק בבית חולים כפי שהיה עד היום. מכבי תבצע פנייה יזומה למטופלים ותעניק את השירות החדש תחת קורת גג אחת ובפיקוח רפואי".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו