חוקרים זיהו אנטיביוטיקה חדשה בשם לריוצידין שמיוצרת על ידי בקטריות בקרקע. החומר החדש עשוי להיות בעל פוטנציאל גם נגד זני חיידקים שעמידים לאנטיביוטיקה. התגלית פורסמה בכתב העת Nature.
מדענים מאוניברסיטת מקמסטר בקנדה, בהובלת פרופסור ג'רי רייט, גילו את הלריוצידין בזמן מחקר של חיידקים שנאספו מדגימות קרקע בהמילטון, קנדה. "הרגע הראשון של ההבנה היה מדהים, אבל עכשיו מתחילה העבודה הקשה האמיתית. אנחנו עובדים כעת על פירוק המולקולה הזו והרכבתה מחדש כדי להפוך אותה למועמדת טובה יותר לתרופה" אמר רייט.
לריוצידין מיוצר על ידי הבקטריה פניבצילוס. הלריוצידין תוקף חיידקים בדרך שונה מאנטיביוטיקות אחרות. הוא נקשר ישירות למנגנון סינתזת החלבונים של החיידקים וחוסם את הריבוזום, מה שמעכב את יכולתם לגדול ולשרוד. זהו דפוס פעולה שונה לחלוטין מן האופנים שבהן פועלות אנטיביוטיקות מוכרות.
"הלריוצידין הוא מועמד חזק ללחימה בחלק מהחיידקים העמידים ביותר בכדור הארץ, כולל אסינטובקטר באומני, חיידק שידוע בעמידותו לתרופות" אמר רייט.
לריוצידין אינו רעיל לתאי אדם, מה שמרמז על כך שיישום של החומר כתרופה יכול פוטנציאלית לספק טיפול בטוח עם פחות תופעות לוואי. בדיקות המעבדה המוקדמות היו מעודדות, והראו יעילות נגד זנים עמידים לאנטיביוטיקה. "בכל שנה, כ-4.5 מיליון אנשים מתים בגלל זיהומים עמידים לאנטיביוטיקה, והמצב רק הולך ומחמיר" הסביר רייט.
עמידות אנטימיקרוביאלית (AMR) נחשבת כאחד האתגרים הגדולים ביותר לבריאות הציבורית העולמית. ארגון הבריאות העולמי (WHO) הדגיש את הצורך הקריטי בתרופות אנטימיקרוביאליות חדשות.
חוקרים באוניברסיטת אילינוי בשיקגו (UIC), בשיתוף פעולה עם חוקרים מאוניברסיטת מקמסטר, קבעו כיצד לריוצידין פועל ומדוע הוא נמנע מעמידות חיידקית. "הגביע הקדוש בתחום הוא למצוא אנטיביוטיקה שנקשרת לאתר מטרה חדש, שיש לה מנגנון פעולה חדש ומבנה חדש בהשוואה לאנטיביוטיקות שהיו ידועות בעבר" הסביר אלכסנדר מנקין, פרופסור למדעי הרוקחות ב-UIC.
לריוצידין נמנה על משפחת חלבונים זעירים בצורת לאסו, עם לולאה של חומצות אמינו בקצה אחד וזנב המושחל דרכה. המבנה ייחודי זה עשוי לעזור לעקוף הגנות חיידקיות נפוצות. "מצאנו תפקיד חדש לפפטידים דמויי הלאסו הללו" אמר החוקר דמיטרי טרבין
השלב הבא עבור החוקרים הוא לייצר לריוצידין בכמויות מספיקות לפיתוח קליני. "מכיוון שהמולקולה החדשה הזו מיוצרת על ידי חיידקים - וחיידקים אינם מתעניינים בייצור תרופות חדשות עבורנו - יידרשו יותר זמן ומשאבים לפני שלריוצידין יהיה מוכן לשוק" אמר רייט.
"זהו קפיצת דרך גדולה עבורנו" קבע רייט.
גילוי הלריוצידין עשוי לייצג נקודת מפנה במאבק נגד זיהומים עמידים לתרופות. עם זאת, כפי שהמדענים מזהירים, הדרך לפיתוח קליני תהיה ארוכה ותדרוש מחקר נוסף.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו