צורך אסטרטגי לאומי לביטחון הבריאותי: המחלקות החדשות בבתי החולים בצפון

בעקבות המערכה בצפון היה ברור שצריך לחזק את בתי החולים באזור - גם בימי שגרה • התוצאה: בנהריה משיקים יחידת טראומה מחוזקת, בצפת חונכים יחידת נוירוכירורגיה, ובפוריה מתחדשים במרכז שיקום • מנהלי בתי חולים בצפון ישתתפו ביום רביעי בפאנל הבריאות במשדר המיוחד של ״ישראל היום״ בקריית שמונה

המרכז הרפואי זיו בצפת. צילום: אייל מרגולין/ג'יני

המערכה בגבול הצפון הביאה לחיזוק משמעותי של בתי החולים המרכזיים בצפון הארץ, שטיפלו באלפי נפגעים ופצועים במהלך המלחמה. אחד הלקחים המרכזיים של משרד הבריאות מתקופה זו הוא שחיזוק בתי החולים בצפון, וגם בדרום, הוא צורך אסטרטגי לאומי לביטחון הבריאותי של ישראל, בזמני מלחמה וגם בימי שגרה.

התקציב לא מספק את הצרכים - עתיד הרפואה הציבורית בצל המצב הביטחוני (16/04/24) // מתוך ועידת המחר

במרכז הרפואי הממשלתי לגליל בנהריה, למשל, טופלו מאז תחילת המלחמה כ־3,000 נפגעי טראומה, מהם יותר מ־2,500 חיילי צה"ל. ההיקף העצום של הנפגעים שהגיעו לבית החולים הצפוני ביותר בישראל, שממוקם רק 9 ק"מ מהגבול ושסבל מירי מלבנון במשך תקופה ארוכה, מלמד עד כמה מדובר בשירות רפואי מציל חיים.

הבנה זו, לצד הניסיון המצטבר של הצוות הרפואי, הובילו את הנהלת המרכז לקבל החלטה אסטרטגית לחזק ולהרחיב את פעילות יחידת הטראומה שלו. בהתאם לכך, כבר בתחילת המלחמה הושלמה בניית חדר הלם נוסף (שני במרכז הרפואי), במטרה להרחיב את הטיפול בנפגעים במצב קשה.

"המרכז הרפואי נמצא כל העת בחזית, הן בימי שגרה ובוודאי במלחמה, עם עומס גבוה של מטופלים המגיעים עם פציעות קשות", אומר ד"ר אורי נאמן, שהתמחה בכירורגיה כללית באיכילוב ושמונה לנהל את יחידת הטראומה בנהריה. "אנו נדרשים למיומנות רפואית ייחודית, הן ברמה האבחונית והן ברמה הטיפולית. עכשיו הרחבנו את יכולותינו ואת המוכנות לטפל בנפגעי טראומה צבאית ואזרחית, בתיאום מלא ובשיתוף פעולה עם תחומי רפואה אחרים במרכז הרפואי", הוא מוסיף.

"התכנון הוא להמשיך להשקיע במערך הטראומה ולבססו כמרכז טראומה מצוין ומוביל לצפון", מדגיש פרופ' מסעד ברהום, מנהל המרכז הרפואי. "אני לא מכיר בתי חולים רבים, בארץ או בעולם, שמתמודדים עם היקף עצום של נפגעי טראומה כמו שלנו. המטרה העומדת לנגד עינינו היא קבלת הכרה כמרכז טראומה על־אזורי בפרט, וכמרכז־על בכלל".

פרופ' מסעד ברהום. להשקיע במערך טראומה, צילום: תומס סולינסקי

נוירוכירורגיה בצפת

בביה"ח הממשלתי זיו שבצפת נפתחה יחידה חדשה לנוירוכירוגיה, בראשות ד"ר סמואל טוביאס, נוירוכירורג מומחה בעל ניסיון עשיר בארץ ובעולם. היחידה החדשה, שמביאה עימה בשורה חשובה לתושבי הצפון, הוקמה בשותפות המחלקה הנוירוכירורגית הוותיקה במרכז הרפואי לגליל בנהריה ובסיועה.

לדברי בית החולים, היחידה החדשה בזיו מציעה שירותים רפואיים רחבים ומתקדמים במגוון תחומי הנוירוכירורגיה, כולל טיפול בנפגעי טראומה, גידולי מוח, ניתוחים, אבחון ובקרוב גם טיפולים משולבים עם מכון ההקרנות הקיים בזיו. כמו כן, ישולבו בה תחומי עשייה חדשים וייחודיים לטיפול באפילפסיה ובפרקינסון, פעילות חשמלית ויחידה לטיפול בעמוד השדרה.

הקמת היחידה החדשה היא חלק מההתקדמות למימוש החלטתם של שר הבריאות ושל מנכ"ל המשרד להכיר בביה"ח זיו כמרכז־על לטיפול בנפגעי טראומה, בעקבות המלחמה. לדברי פרופ' סלמאן זרקא, מנהל המרכז הרפואי זיו, "זו בשורה גדולה לתושבי הצפון, וקפיצת מדרגה משמעותית ביכולת שלנו לתת מענה מציל חיים לפצועים ולחולים בגליל המזרחי ובגולן.

"במהלך המלחמה טיפלנו בכ־1,300 פצועים, חיילים ואזרחים, ללא יכולת לתת מענה שלם לפצועי הראש, ולכן נאלצנו להעבירם דרומה", מוסיף זרקא. "מתוך הבנת הדחיפות במתן מענה לפצועי ראש בשגרה ובחירום, משרד הבריאות אישר את הקמת השירות החשוב בזיו, למען תושבי הצפון. קליטת הצוותים המקצועיים, הכשרה לצוותים הוותיקים והשקעה בטכנולוגיה מתקדמת ובציוד חדשני מבטיחות שזיו ימשיך להוביל את הרפואה בצפון".

פרופ' סלמן זרקא. "בשורה לתושבי הצפון",

שיקום בפוריה

במרכז הרפואי צפון (פוריה) נפתחה לאחרונה מחלקת שיקום חדשה, בהנהלת ד"ר שאדי חוסיין, המיועדת לחיילים ולאזרחים הזקוקים לשיקום באשפוז בעקבות ירידה תפקודית או פגיעות נוירולוגיות ואורתופדיות. בשלב זה נפתחו במחלקה 18 מיטות אשפוז.

כפי שנחשף ב"ישראל היום", מחלקה זו מתווספת למחלקת שיקום ילדים, בהנהלת ד"ר גנאדי גייסמן, ולמחלקת שיקום יום ילדים, בהנהלת ד"ר רדה נמירובסקי, שנפתחו בחודש שעבר ושכבר מקבלות ילדים ונוער עד גיל 18 מכל רחבי הצפון.

בהמשך צפויות להיפתח חמש מחלקות שיקום שונות, עם כ־160 מיטות אשפוז, כולל לשיקום לב ולשיקום ריאה. כל זאת, כחלק מאגף השיקום החדש בבית החולים, שהוא הראשון בישראל שנפתח בצפון הארץ, אחרי עשרות שנים של מאבק ציבורי פרלמנטרי ותקשורתי. אגף השיקום החדש נבנה בהשקעה כספית של 300 מיליון שקלים, מחציתם מתרומות, ויש בו כל השירותים המתקדמים ביותר לשיקום, בדומה למרכזי השיקום הגדולים במרכז הארץ.

ד"ר נועם יהודאי. "מהפכה בתחום הבריאות", צילום: מיכה בריקמן

"מרכז השיקום הוא לא פחות ממהפכה בתחום הבריאות לתושבי הצפון", אומר מנהל מרכז רפואי צפון, ד"ר נועם יהודאי. "חשוב לנו שכל התושבים יידעו שהם יכולים לקבל שיקום ליד הבית בסטנדרט הגבוה ביותר. כבר לא צריך לנסוע למרכז הארץ בשביל שיקום ילדים, שיקום צעירים או שיקום יום - כל מה שצריך זה פשוט לפנות אלינו דרך מוקד זימון תורים".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר