סקר: מאז אוקטובר הישראלים חורקים שיניים בלילה

מקור התופעה: לחץ נפשי, מתח וחרדה • בלי טיפול היא עלולה לגרום לאובדן שיניים

טיפול שיניים. לצמצום נזקי התופעה. צילום: צילום אילוסטרציה: GettyImages

טבח 7 באוקטובר ומלחמת חרבות ברזל גרמו להרעת מצבם הבריאותי של ישראלים רבים במגוון היבטים. כעת מתפרסמים נתונים המעידים גם על פגיעה קשה בבריאות הפה והשיניים של הישראלים.

מתברר שמאז 7 באוקטובר חלה עלייה של 70% בתלונות מטופלים על תופעה של הידוק לסתות וחריקת שיניים - תופעה הנקראת ברוקסיזם.

הנשיא הרצוג בטקס הזיכרון הממלכתי ל-7 באוקטובר: "קדושת החיים מחייבת אותנו, ובמיוחד את ההנהגה - להשיב את החטופים במהרה"

על פי האקדמיה האמריקנית לכאבי פנים ולסתות, ברוקסיזם מוגדרת כפעילות שרירית כמו לעיסה מחזורית של הלסת, שיכולה להתרחש במהלך שינה או במהלך ערות.

חריקת השיניים בשינה מופיעה בצורה של התקפים הנמשכים כמה שניות כל אחד, אך מספר ההתקפים בשעה עלול להיות רב ביותר.

הפעילות השרירית כוללת הידוק שיניים, חריקת שיניים ונעילת לסתות. חריקת השיניים, המקושרת לסטרס, גורמת לשבירה של שיניים וכתרים, וכן לכאבי פנים ולסתות.

מסקר מקיף שערכה ההסתדרות לרפואת שיניים בישראל בקרב 430 רופאים, לקראת כנס מדעי שיתקיים מחר, עולה כי 70% מהרופאים דיווחו על עלייה בברוקסיזם בקרב מטופליהם. 75% מהרופאים אשר דיווחו על עלייה בתופעה, העידו כי מרבית המטופלים לא היו מודעים לבעיה כלל.

כרבע מהרופאים שהשתתפו בסקר העידו גם על עלייה במקרים של שיניים, כתרים ושחזורים שנשברו - נתון המעיד במרבית המקרים על ברוקסיזם שלא טופל.

שבירת כתרים וכאבים

הסקר נערך בעקבות דיווחים רבים שהגיעו מרופאי שיניים על ריבוי מקרים של חריקות שיניים, הידוק לסתות, שבירת שיניים וכתרים וכאבי פנים ולסתות.

מקור התופעה במרבית המקרים הוא לחץ נפשי, מתח וחרדה. כאשר התופעה אינה מטופלת כהלכה, חריקת השיניים והידוק הלסתות הופכים כרוניים ועלולים להגיע לשבר, התרופפות או אובדן של שיניים, עד כדי הזדקקות לגשרים, לכתרים, לשתלים, לטיפולי שורש ובלית ברירה גם לשיניים תותבות.

ד"ר ליאור קצפ, יו"ר ההסתדרות לרפואת שיניים: "רבים מהסובלים מהתופעה אינם מודעים לה כלל, ולכן אינם מטופלים"

מלבד נזק דנטלי חמור, עלולים להיגרם גם נזק ללסתות והיווצרות או החמרה של בעיות בלעיסה, עד כדי שינוי במראה הפנים.

בטיפולים: סד לילה

יש כמה טיפולים נפוצים לתופעה זו, ובכללם למשל שימוש בסד לילה, הזרקת בוטוקס לשרירי הלסת, וכמובן - המלצות להפחתת הסטרס היומיומי באמצעים שונים.

ד"ר ליאור קצפ, יו"ר ההסתדרות לרפואת שיניים: "רבים מהסובלים מהתופעה אינם מודעים לה כלל בשלבים הראשונים, ולכן אינם מטופלים. הם מגיעים לרופא השיניים ומאובחנים לאחר שכבר נגרם נזק רב לשיניים.

"אני קורא לציבור ללכת להיבדק בהקדם אצל רופא השיניים. אי־טיפול והזנחה עלולים לגרום נזק בלתי הפיך".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר