שִׂים לֵב: בְּאֲתָר זֶה מֻפְעֶלֶת מַעֲרֶכֶת נָגִישׁ בִּקְלִיק הַמְּסַיַּעַת לִנְגִישׁוּת הָאֲתָר. לְחַץ Control-F11 לְהַתְאָמַת הָאֲתָר לְעִוְורִים הַמִּשְׁתַּמְּשִׁים בְּתוֹכְנַת קוֹרֵא־מָסָךְ; לְחַץ Control-F10 לִפְתִיחַת תַּפְרִיט נְגִישׁוּת.

מדאיג: בכל גילי הילדות נגרם נזק נפשי עקב הקורונה

על פי סקר שערך פורום הארגונים למען הפסיכולוגיה הציבורית בישראל, ככל שהגיל עולה כך הנזק הנפשי עקב הקורונה משמעותי יותר • "ההורים והילדים היו בבית ללא מסגרות - ונוצרו לחצים ומתחים"

 , עמי שומן
, צילום: עמי שומן

פורום הארגונים למען הפסיכולוגיה הציבורית בישראל יזם סקר שלפיו בכל גילאי הילדות והינקות נגרם נזק נפשי בעקבות הקורונה, כאשר הפגיעה עולה עם העליה בגיל.

מהסקר שנערך בקרב פסיכולוגים התפתחותיים העריכו 20% מהם כי בגילאי 0 עד שנה הקורונה גרמה לפגיעה במידה רבה מאוד, בגילאי שנה עד שלוש - 50% העריכו שהתפתחות הילידם נפגעה במידה רבה או רבה מאוד. 33% מעריכים כי נגרמה פגיעה ברמה בינונית.

בגילאי הגן (3-6) מעריכים 74% מהפסיכולוגים כי נגרמה פגיעה במידה רבה ורבה מאוד ועוד 19% מעריכים כי נגרמה פגיעה ברמה בינונית בהתפתחות הילדים.

השהות הממושכת בבית ללא מסגרות פגעה בילדים, iStock

מעיון בסיבות לפניה לטיפול אצל פסיכולוגים התפתחותיים ניתן לראות עלייה בפנייה על רקע מצוקה הורית, חרדות ונסיגה התפתחותית.

הסקר הקיף 691 פסיכולוגים בכל תחומי ההתמחות, כאשר מביניהם 54 פסיכולוגים התפתחותים.

"ילדים בגיל הגן, השיגרה שלהם נפגעה, הזום לא פיתרון עבורם, המתח והלחץ של ההורים הושלכו עליהם", תארו הפסיכולוגים והוסיפו: "תינוקות ופעוטות וילדים צעירים נאלצו לשהות בבית ללא מסגרות", ציינו.

עוד אמרו: "רמת המתח בתוך הבתים ורמת האלימות בתוך המשפחה עלו, לחצים נפשיים ובריאותיים החמירו ואין אפשרות לתת מענה לכמות הפניות הנפשיות שעלו דרמטית. החשיפה של ילדים צעירים למתח אדיר למשך זמן ארוך מאד יגבו מחיר נפשי יקר מאוד".

גם סביבתם הקרובה והתומכת של הילדים- ההורים והגננות נפגעו מאוד: 89% מהפסיכולוגים ההתפתחותיים סבורים כי הקורונה פגעה בבריאותם הנפשית של הורים לילדים צעירים במידה רבה או רבה מאוד. כך למשל ציינו כי לא ניתן מענה להורים הסגורים עם ילדיהם בבית במשך חודשים, וכן הצורך לטפל בילדים ולעבוד מהבית יצרו סטרס וקושי.

חוסנם ומצבם הנפשי של אנשי הצוות משפיע גם על הילדים עצמם. 61% מהפסיכולוגים ההתפתחותיים מעריכים כי נגרמה פגיעה רבה או רבה מאוד בבריאותן הנפשית של מטפלות וגננות ועוד 24% מעריכים כי נגרמה פגיעה במידה בינונית.

זמני ההמתנה לטיפולים בתחום ההתפתחותי התארכו מאד בקורונה- 57% מהמטופלים צריכים להמתין חצי שנה ומעלה (לפני הקורונה 31%)

הזום לא היה פתרון הולם, הרצי שפירא

העומס הרב על השירות הציבורי נותן את אותותיו גם על השירות הפרטי, שם עלות הטיפול הממוצעת 357 שקל בשעה. טרם הקורונה דיווחו 63% מהפסיכולוגים ההתפתחותיים המשיבים העובדים בשירות הפרטי כי נאלצו להפנות הלאה עד 2 פניות בחודש עקב עומס ומחסור בשעות פנויות ואילו כיום רק 9%. ואילו כיום מדווחים 56% שהם נאלצים להפנות הלאה 8 פניות בחודש ומעלה (לפני הקורונה – 3%)

בהמשך לכך, רק 19% מהפסיכולוגים ההתפתחותיים מדווחים כי הטיפול של אף אחד ממטופליהם לא נפגע מסיבות כלכליות בעת הקורונה.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר