ביקורת של מתניהו אנגלמן - מבקר המדינה במשרד הבריאות וביחידות להפריה חוץ גופית בבתי החולים חושפת "כשל יסודי" בעבודתן ובפיקוח של משרד הבריאות עליהן. הדו"ח, שפורסם היום (שלישי), משרטט שורת כשלים חמורים בהתנהלות המשרד, בהם העדר מדיניות, חוסר פיקוח על תיקון ליקויים, ואי ביצוע בקרות חוזרות.
הביקורת החלה במרץ 2023 בעקבות מחדל החלפת העוברים באסותא ראשון לציון, שנחשף בספטמבר 2022, ובעקבות מקרה נוסף בו עלה חשד לחוסר התאמה גנטית בין אב לבנו באסותא רמת החייל. בלשכת מבקר המדינה אומרים כי "הכתובת הייתה על הקיר" וכי כל הליקויים היו ידועים למשרד הבריאות ולא טופלו.
ישראל מובילה בעולם בשיעור מחזורי הפריה חוץ גופית, עם 27 מחזורי הפריה לאלף נשים בגיל הפוריון, לעומת 6 מחזורים בלבד בבריטניה. ב-2021 בוצעו בישראל 61 אלף מחזורי הפריה - גידול של 60% משנת 2011. כ-60% מהטיפולים מתבצעים בארבעה בתי חולים פרטיים, כאשר העלות השנתית למערכת הבריאות מגיעה ל-450 מיליון שקלים.
המבקר אנגלמן קובע כי "היעדר תיקון של הליקויים החמורים חשף את המטופלים לסיכונים" וקורא למשרד הבריאות "להשלים ללא דיחוי את קביעת הנהלים להפעלת היחידות להפריה חוץ-גופית ולוודא שהיחידות מתקנות את הליקויים".
יצוין כי ביקורת קודמת של המבקר משנת 2012 כבר התריעה על חלק מהליקויים שנמצאו גם בדו"ח הנוכחי, אך אלה לא טופלו במשך למעלה מעשור.
תגובת משרד הבריאות: משרד הבריאות פועל על מנת להבטיח מתן טיפול איכותי ובטוח למען המטופלות והמטופלים. לפני כשנתיים הוקמה במשרד מחלקה לפריון והולדה כדי לאסדר את התחום ההולך וגדל ומאז אכן הוסדרו חלקים משמעותיים בתחום, ואולם, מטבע הדברים, מדובר בתהליך.
נוסף על כך, נעשית עבודת מטה נרחבת על מנת שהמדיניות תתאם לגידול בהיקף הפעילות ביחידות להפריה חוץ גופית. כך לדוגמא, פועל המשרד במספר מישורים על מנת להגדיל את הפעילות ביחידות הציבוריות להפריה חוץ גופית. חלק מהמהלכים שהמשרד נוקט משקפים לקחים מערכתיים שנלמדו בין היתר מהאירועים החריגים באסותא.
נוסף על כך, יש לציין כי בשנה האחרונה בוצעו בקרות ביחידות הציבוריות והפרטיות, כולל בקרות פתע, על מנת לבחון כי היחידות אכן עומדות בסטנדרט טיפולי ובסטנדרט איכות ובטיחות גבוהים.
בירור האירועים החריגים שהתגלו ביחידות להפריה חוץ גופית באסותא נבדקו לעומקם על ידי ועדות בדיקה, במטרה לעמוד על הכשלים המערכתיים והאישיים שהובילו לטעויות ולתקלות שנתגלו. תמצית הממצאים מתפרסמים בשקיפות לציבור.
בנוגע למימון טיפולי פוריות – מדיניות מימון טיפולי הפוריות בישראל היא מהנרחבות בעולם מתוך הכרה בזכותו של אדם שרוצה בכך להיות הורה.
בנוגע למחסור באמבריולוגים - אכן ישנו פער במספר האמבריולוגים בישראל ולכן תוקצבה עבודת סטאג'רים במעבדות וכן עבודת אמבריולוגים הלומדים לתואר שני שיתחייבו לעבוד שלוש שנים נוספות במעבדות הציבוריות של היחידות להפריה חוץ גופית. נוסף על כך נבדקים צעדים נוספים על מנת להעלות את קרנו ומעמדו של מקצוע האמבריולוג.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו