"בדרך למהפכה עולמית": פריצת דרך ישראלית בטיפול בסרטן הערמונית

על פי המחקר, חולים יצטרכו לעבור הרבה פחות הקרנות בהשוואה לטיפול המקובל כיום

שתי הקרנות במקום חמש. צילום: Getty Images

מחקר ראשוני שנערך בבית החולים בילינסון מעלה אפשרות לשינוי דרמטי באפשרויות הטיפול בסרטן הערמונית.

על פי המחקר, חולים יצטרכו לעבור הרבה פחות הקרנות בהשוואה לטיפול המקובל כיום. סרטן הערמונית הוא הנפוץ ביותר בקרב גברים בישראל ומהווה את גורם התמותה החמישי מבין סוגי הסרטן. להערכת האגודה למלחמה בסרטן, ב־2024 יאובחנו כ־2,800 גברים בישראל כחולים במחלה וכ־530 ימותו ממנה. המחקר החדש מצא כי החולים יכולים להסתפק בשני טיפולי הקרנות בלבד במקום חמש הקרנות המקובלות כעת לפי הפרוטוקול הטיפולי.

מטרת הטיפול בקרינה היא להרוס גידולים סרטניים, אך הטיפול מלווה גם בתופעות לוואי, ובהן פגיעה בדרכי השתן, בעיות במערכת העיכול, בעיות בתפקוד המיני או הפרעות הורמונליות. חלק מהבעיות הן הפרעות חולפות. תופעות הלוואי, בעיקר פגיעה במתן שתן וביציאות, נמצאות בעלייה הדרגתית לאחר ההקרנה ולאחר מכן פוחתות, כך שככל שסדרת הטיפולים קצרה יותר - משך תופעות הלוואי צפוי להתקצר.

אותן תוצאות, פחות סבל

ד"ר אלישע פרדמן, מנהל שירות סרטני מערכת השתן והמחקר הקליני בקרינה במכון הרדיותרפיה במרכז דוידוף בבילינסון מקבוצת כללית, מוביל את המחקר שמטרתו להוריד את מספר ההקרנות לשתיים בלבד, אצל מטופלים בשלב מוקדם של המחלה.

הקבוצה הראשונה שנבדקה היא של 20 חולים, שקיבלו שתי הקרנות. אצל כל המטופלים לא התגלו תופעות לוואי יוצאות דופן, ותוצאת שתי ההקרנות על המחלה היתה דומה לזו של חמש הקרנות. נוסף על כך, במעקב של כשנה וחצי לא נמצאה חזרה של הסרטן בקבוצה שנבדקה.

"להקל על המטופל". ד"ר פרדמן, צילום: דוברות בילינסון

התוצאות מראות שהטיפול היה יחסית בטוח עם תופעות לוואי מתונות, והשיג ירידה משמעותית ברמות ה־PSA (שהוא סמן למחלה). יחד עם זאת, חלק מהמטופלים חוו השפעות על איכות החיים בתחומים שונים.כרבע מהנבדקים סבלו משינויים במערכת ההורמונלית, כ־20% סבלו מתופעות לוואי במעיים וכ־10% סבלו מתופעות לוואי במערכת השתן. המחקר התפרסם במגזין המוביל בעולם לרדיותרפיה International Journal of Radiation Oncology, Biology, Physics. בעקבות התוצאות הטובות התחיל ד"ר פרדמן בשלב השלישי של המחקר שבו משתתפים 502 מטופלים. חלק מהמטופלים יטופלו בשתי הקרנות וחלק יטופלו בחמש הקרנות.

לדבריו, "מעבר לשתי הקרנות הוא דרך להקל על המטופלים. יש פחות תופעות לוואי, פחות פעמים שצריך להגיע לבית החולים, ואפשר לטפל ביותר מטופלים. זו תהיה מהפכה עולמית. לטיפול יש גם השפעה נפשית, ולכן אם אנחנו מצליחים להפחית את מספר ההקרנות, זה דבר שנראה מאוד מבטיח, וזו אחת הסיבות שקיבלנו אישורים להמשיך במחקר".

הטיפול בשתי הקרנות מתאים למטופלים בדרגת סיכון בינונית, שלא צריכים טיפול הורמונלי. קבוצה זו מהווה את החלק הגדול בקרב חולי סרטן הערמונית.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר