בשורה לתושבי הצפון: בבית החולים רמב"ם קלטו שני מצנתרי מח נוספים ויחידת צנתורי המוח התרחבה ותחזיק מעתה תורנות של חודש שלם עם שלושה מצנתרים בכירים ומנוסים, במקום מצנתר אחד כפי שהיה עד כה. המשמעות היא שניתן יהיה לקבל טיפול מתקדם לשבץ לכל אורך היממה.
בכל הארץ ישנו מחסור במצנתרי מח ורק לפני חודש פורסם דוח מבקר המדינה בנושא שבץ מוחי שהתריע על ליקויים בטיפול בנפגעי שבץ. המבקר ציין שישנם 11 בתי חולים שבהם ניתן לתת את הטיפול המתקדם ביותר לשבץ- צינתור מוחי, אך רק 18 רופאים מומחים לצינתורי מח. וכי באזורי הפריפריה ישנו חוסר בתורנים ובחלק מהחודש אין מצנתר כונן.
המבקר התריע שהליקויים בטיפול בשבץ גורמים לנזקים כלכליים עצומים למשק הישראלי וכמובן לסבל רב ופוטנציאל נכות קשה לתושבי המדינה
במרכז הרפואי רמב"ם, שמוגדר כ"מרכז העל" הרפואי היחיד מצפון לתל אביב, פועלים החל מהחודש 3 מצנתרי מוח בכירים , שיאיישו את יחידת צנתורי המוח החיונית בבית החולים בתורנויות של חודש שלם.
ברמב"ם עבד עד כה מצנתר מוח בכיר אחד, ומובן שלא היה ניתן לספק תורנות לחודש שלם לשירות הרפואי הקריטי זה שמאפשר במקרים רבים להציל את התפקוד של מי שלקה בשבץ מוחי ע"י צנתור.
הנהלת רמב"ם פעלה בשני תחומים עיקריים כדי לתקן את התמונה שהצטיירה בדו"ח המבקר: החל מהחודש עובדים ביחידת הצנתור המוחי בניהולו של ד"ר איתן אברגל עוד שני מצנתרי מוח בכירים: דר" גיל צור שנקלט ברמב"ם בחודש שעבר, וד"ר שמעון מימון - מצנתר מוח בכיר וותיק שעבד בעבר ברמב"ם ושב ליחידה לתגבר אותה.
בנוסף לכך - החליטה הנהלת רמב"ם להרחיב באופן משמעותי את האשפוז והטיפול הממוקד בלוקים בשבץ מוחי. ברמב"ם הוקמה במקביל ובנוסף למחלקת הנוירולוגיה הרגילה, גם מחלקה ייעודית לטיפול בלוקים בשבץ מוחי, בניהולה של ד"ר אסטל עמנואל סאימן. בכך הפך המערך הנוירולוגי ברמב"ם לגדול בישראל.
ד"ר אברגל: "היכולת לספק שירות של צנתור ללוקים בשבץ מוחי כל יום במהלך החודש, הייתה שאיפה ארוכת שנים שלנו, שהייתה תלויה כמובן בזמינות כח אדם איכותי. כעת אנחנו שלושה מצנתרים, אני מאחל כמובן בריאות שלמה לתושבי הצפון, אבל במקרה של אירוע רפואי של שבץ המחייב צינתור דחוף - אנחנו פה כדי לתת את השירות הטוב והמקצועי ביותר ברמה ובתדירות המקובלת במרכז הארץ"
דוח המבקר מצא כי בכמחצית מתוך 11 בתי החולים בהם מבצעים תינתורי מח (רמב"ם, נהרייה, פוריה, סורוקה, ברזילי ובהדסה עין כרם) יש רק מצנתר אחד ואין אפשרות לבצע צינתורים כאשר הוא נעדר או לאחר שעות הפעילות. כמחצית מנפגעי השבץ שנזקקו לצינתור מוחי והועברו מבית חולים אחד לבית חולים אחר שבו ניתן השירות לא קיבלו אותו בסופו של דבר בגלל הזמן שחלף.
המבקר מציין שמדובר במשאב לאומי שעל משרד הבריאות לנהל אותו בצורה יעילה. "למשרד הבריאות אין מנגנון המאפשר ניהול יעיל ומרכזי של מערך הצנתורים, היעדר שגורם לכך שמטופלים הזקוקים לצנתור מוח עלולים שלא לקבל אותו או לבזבז זמן יקר בהגעה לבית חולים מצנתר זמין, תוך סיכון להרעה במצבם".
מבדיקת המבקר בלוח התורנויות של משרד הבריאות עולה כי במחוז דרום היו חודשים שבהם בשליש עד מחצית מהימים לא היה מצנתר כונן בכל המחוז.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו