המרכזים הרפואיים על הכוונת: משרד הבריאות ומערך הסייבר הלאומי עודכנו במהלך הלילה (בין שני לשלישי) אודות מתקפת סייבר מסוג כופרה בבית החולים מעייני הישועה שגרמה להשבתת מערכות המחשוב המנהלתיות. נשלחה דרישה לתשלום כופר. במד"א קיבלו הנחיה לא לפנות חולים לבית החולים עד להודעה חדשה, אלא לפנות לכל בתי החולים האחרים באזור.
ד״ר דורית טס מנובה, מנהלת בי״ח מעיני הישועה על מתקפת הסייבר
צוותים של משרד הבריאות ומערך הסייבר הלאומי נמצאים בבית החולים, ומסייעים לטפל באירוע בשיתוף צוותי בית החולים. נכון לעכשיו, מדובר במערכות מינהלתיות בלבד וללא כל פגיעה בטיפול הרפואי ובמאושפזי המרכז.
לא המתקפה הראשונה בישראל: ביה"ח הלל יפה עדיין מתאושש מתקיפת הסייבר (ארכיון) \\ הלל יפה
מנכ"ל איגוד האינטרנט הישראלי, יורם הכהן, בעקבות מתקפת הסייבר על בית חולים מעייני הישועה: ״המתקפה ממחישה חשיבות הטמעת אמצעי הגנת סייבר בבתי חולים - חשיבות לא פחותה ולעיתים אף גדולה יותר משל הכנסת ציוד רפואי נוסף. מה שקורה הוא שבדרגי קבלת ההחלטות במוסדות רפואיים יושבים באופן טבעי רופאים שבין עוד מכשיר MRI לבין מכשיר להגנת סייבר - בחירתם בדרך כלל תהיה ברורה. מבלי שאנו יודעים עדיין מה קרה במעייני הישועה ומה הרקע לאירוע, מתקפות סייבר יכולות להשבית בית חולים שלם על כל מכשיריו הרפואיים ולכן נכון לבחון שוב את סדרי העדיפויות״.
צפו את זה מגיע: "מתקפת הסייבר הבאה על המוסדות הרפואיים בישראל קרובה מתמיד"
שי מישל, מנהל שותף בקרן הסייבר Merlin Ventures: ״מתקפות הסייבר על בתי חולים היא תופעה שרואים הרבה בארצות הברית וזו לא המתקפה הראשונה בישראל. שיקום בית החולים הלל יפה לאחר המתקפה האחרונה עלה מעל 30 מליון שקלים. האקרים תוקפים את בתי החולים בגלל המידע הרגיש שנמצא בהם ובמקרים חמורים זה יכול להשפיע על מכשור רפואי ועל מטופלים בעבר ובהווה".
ד״ר ערן קופל, יועץ בכיר לחברות מדטק בנושאים מדעיים ורגולציה ולשעבר בכיר במשרד הבריאות: ״מהפרסום הראשוני ייתכן שזו מתקפת כופר קלאסית, אך תמיד יש לקחת בחשבון, במתקפות על תשתיות ישראליות, גם אפשרות של תוקף מדינתי עוין, מסיבות ברורות. בהינתן שבית החולים אינו חלק מארגון גדול כמו כללית או המדינה, ייתכן אף שמערכותיו היו פגיעות יותר, וקרצו לקבוצות תקיפה, שזו פרנסתם. מאז מגיפת הקורונה בתי חולים ומוסדות בריאות בכלל הפכו ליעד מועדף למתקפות כופרה בכל העולם״.
על פי נתוני צ'קפוינט, ברבעון האחרון בוצעו בממוצע 810 תקיפות מדי שבוע על ארגון בסקטור הבריאות, והוא מסורתית נחשב לאחד מהסקטורים המותקפים ביותר במדינה.
גם בעולם סקטור הבריאות הוא אחד מהסקטורים המותקפים ביותר, עם עלייה של 30% במתקפות שבועיות הממוקדות בארגוני בריאות. בארה"ב למשל מדובר בסקטור המותקף ביותר, ומדי שבוע מותקפים בתי חולים ומרפאות בכל רחבי המדינה.
דו"ח מבקר המדינה חשף לפני כשלושה חודשים: "בתי החולים אינם ערוכים למתקפות סייבר"
הדו"ח חשף כי בתי החולים בישראל מהווים יעד מוביל למתקפות סייבר, אך לפי בדיקת המבקר הם אינם ערוכים לכך. בניסיון חדירת סייבר שביצע משרד מבקר המדינה לאחד מבתי החולים בישראל זוהו 13 ממצאים משמעותיים, עשרה מהממצאים היו בדרגת חומרה גבוהה ושלושה בדרגת חומרה בינונית. המבקר ממליץ למשרד הבריאות לבצע בבתי החולים ובקופות החולים מבדקי חדירת סייבר, בהתאם לתוכנית סדורה ולהטמיע את הלקחים מהביקורת בפעילות בתי החולים.
בשנים האחרונות גברו גם איומי הסייבר על מערכת הבריאות, ובכלל זה על מרכזים רפואיים. לפי מערך הסייבר הלאומי מגזר הבריאות היה אחד מעשרת המגזרים המותקפים ביותר בישראל בשנת 2021.
השתתפו בהכנת הידיעה: אריאל כהנא, סוניה גורודיסקי
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו