אמו של מידן קלר ברוך שמת לאחר שריאותיו נפגעו מסיגריות אלקטרוניות, ריני קלר, דיברה היום (שלישי) בכנסת בכנס מיוחד לרגל "היום הבינלאומי ללא עישון", ביוזמת ח"כ אושר שקלים ובהנחיית אירה טולצ'ין, מקדמת הבריאות של האגודה למלחמה בסרטן.
"ההידרדרות של מידן הייתה מהירה, תוך שבוע. הוא קם באמצע הלילה כשהוא לא מרגיש טוב. משכנו את זה כי הרופאים אמרו זה בסדר והגענו לשניידר כשהריאות שלו במצב קשה. הייתי מראה לילדים את התמונה של מידן המחייך ואת התמונה של הריאות שלו ומסבירה ממה זה יכול להיגרם. תראו איפה הוא היום. הוא לא יסיים י"ב, לא יתגייס לצבא ולא יהיו לי נכדים ממנו. כל זה כי הוא רצה להיות חלק מהחברה".
עוד הוסיפה ואמרה: "הכי חשוב זו אכיפה. חשוב לדאוג שלא ימכרו סיגריה אלקטרונית לא לילדים בני 9-10 ולא לילדים בני 18. זה כמו למכור נשק".
ח"כ מהליכוד, אושר שקלים, הגיש היום הצעת חוק האוסרת מכירת סיגריות ומוצרי עישון מתחת גיל 21. כיום המכירה מותרת מעל גיל 18. בנוסף, בוחן הח"כ הצעת חוק להצבת תמונות ויזואליות מרתיעות על גבי חפיסות הסיגריות של הנזקים הפיזיים-בריאותיים הנגרמים כתוצאה מהעישון. מדובר בצעד שקיים במעל 100 מדינות ושבישראל המליצו עליו כל גורמי המקצוע אך היישום נדחה כבר שנים".
ח״כ אושר שקלים הוסיף כי: ״חשוב לי שנושא צמצום ומיגור העישון בקרב בני הנוער ובכלל בישראל יעלה לתודעה הציבורית. אני רואה בזה שליחות אמיתית שכן הנזקים הבריאותיים אך גם הנפשיים שנגרמים בעקבות העישון הם עצומים, בעיקר בקרב בני נוער. אני רוצה שמהיום הזה תצא בשורה - בין אם תוכנית סדורה או דרך פעולה שממנה נמשיך ונתקדם ונצליח ביחד לצמצם את התופעה הזו למינימום האפשרי ובתקווה להעלימה לגמרי״.
יו"ר איגוד רופאי בריאות הציבור, פרופ' חגי לוין, אמר בכנסת: "חזון ישראל ללא עישון הולך ומתרחק מאיתנו. בשנים 2002-2012 הייתה התקדמות ומאז יש נסיגה. הדבר קשור לחוסר מימוש התוכנית הלאומית שגובשה במשרד הבריאות. אזלת היד באה לידי ביטוי בנתונים. צריך לאמץ אסטרטגיות למיגור העישון לטווח הארוך כמו "דור ללא עישון" (מכירת סיגריות משנתון מסויים) ורישוי נקודות מכירה".
"מי שמוכר סיגריה לקטין הוא פושע כי יש סיכון של 50% שאותו קטין ימות מנזקי העישון," הוסיף לוין. "הייתה לנו תוכנית לאומית למיגור העישון וזנחנו אותה. אנחנו חייבים לחזור לזה".
עוד אמר פרופ' לוין כי העשור בין השנים שציין הוא "עשור אבוד" שבו לא ירדו שיעורי העישון והם עדיין עומדים על 22%. "מבחינתי אבן הראשה הן אזהרות גרפיות על חפיסות האריזה. לא ייתכן שיש למעלה מ-100 מדינות שמפרסמות אזהרות כי העישון גורם לעיוורון. אנחנו צריכים להכניס אזהרות גרפיות לישראל ויפה שעה אחת קודם".
מנהלת המחלקה לקידום בריאות במשרד הבריאות, ד״ר אפרת אפללו, אמרה כי הם יקדמו סימון גרפי מרתיע על חפיסות הסיגריות. "מדובר על כיסוי חפיסות סיגריות בתמונות מרתיעות של איברי גוף שנפגעים מנזקי עישון (שיניים מוכתמות, אדם מונשם פגיעה בראיה). למעלה מ-100 מדינות כבר עושות זאת".
יו"ר החברה הישראלית לגמילה מעישון, ד"ר יעל בר זאב, אמר: "אין היום תכניות לגמילה של בני נוער מסיגריה אלקטרונית. גם אם יש נער שרוצה להיגמל - אין עבורו תכנית. עשינו מחקר וראינו שיש ליד כל בית ספר מספר נקודות מכירה".
פאתן גטאס מנהל פעילות האגודה למלחמה בסרטן בחברה הערבית אמר דברים נחושים על היעדר אכיפה בחברה הערבית והחשיבות של אי הכנסת לוביסטים מטעם חברות הטבק לדיוני הועדות.
דנה פרוסט מנהלת מחלקת הסברה באגודה למלחמה בסרטן ציינה כי: "אנו נדרשים לעשייה במספר מישורים במקביל הסברה, אכיפה וחקיקה. הצעד האופרטיבי המיידי להורדת שיעורי העישון בקרב בני נוער איסור על מוצרי עישון בטעמים ואיסור מכירה של סיגריות אלקטרוניות בטעמים".
בהמשך לנתוני הסקר המדאיג שפורסם הבוקר ב"ישראל היום" ומצא כי רבע מבני הנוער המעשנים החלו לעשן לפני גיל 10 אמרה מנכ"לית המיזם למיגור העישון, שירה כסלו: "הסיגריה האלקטרונית היא שער כניסה לעולם העישון. יש לנו מלחמה בשני מוצרים ולא באחד. כנגד חברות הטבק צריך את משרד הבריאות חזק ועם סמכויות".
עאלק לא ממכרת: משרד הבריאות בקמפיין חדש
משרד הבריאות מפרסם קמפיין נרחב נגד עישון סיגריה אלקטרונית תחת הכותרת: "עאלק לא ממכרת – שלא יספרו לכם סיפורים, סיגריה אלקטרונית מסכנת חיים", זאת לקראת היום הבינלאומי ללא עישון שחל מדי שנה ב-31 במאי.
הקמפיין שמפורסם בעברית, בערבית וברוסית, בטלוויזיה ובאינטרנט, פונה למגוון קהלים ביניהם בני נוער, ובאמצעות משפיעני רשת שמדברים על כך שמוכרים להם סיגריות אלקטרוניות ומשווקים אותן כאילו השימוש בהן "מגניב" וכיף, אך בפועל הן רעל ממכר ומסכן חיים.
לצד הקמפיין שפונה לבני הנוער, משרד הבריאות יערוך וובינר בו ישתתפו מומחים מהארץ ומהעולם, ושיעסוק בהיבטים הנפשיים של השימוש בניקוטין, בנזקי הסיגריות ובכלים העומדים לרשות ההורים בתיווך הנושא לילדיהם.
סיגריות אלקטרוניות הן מגיפה של ממש, הפוגעת בעתידם הבריאותי של בני הנוער והצעירים. הסיגריה האלקטרונית פוגעת בבריאות באופן מיידי, בין נזקיה נזק לריאות, התמכרות, חרדות והרעלה מחומרי המילוי. כמו כל הרגל רע ומזיק לבריאות - הדרך הטובה ביותר להיפטר מהעישון, היא לא להתחיל כלל.
ד"ר אפרת אפללו מוסרת: "צמצום תופעת העישון ונזקיה היא אחת המשימות הלאומיות החשובות בתחום בריאות הציבור. משרד הבריאות מצוי בשיתופי פעולה נרחבים עם משרדי ממשלה, קופות החולים, רשויות מקומיות, הנהגת ההורים, מועצת התלמידים וארגוני חברה אזרחית בתחום מניעת העישון. מלבד זאת, בחודש האחרון פועל צוות לאומי במטרה לגבש את דרכי הפעולה האפקטיביות ביותר להתמודדות עם התופעה ולהעלות את המודעות לנזקי המוצרים המסוכנים האלה".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו