איך לבחור את היין שילווה את ארוחת החג?

בראש השנה נוטים לברך "שתהיה שנה מתוקה", ובעולם היין יש לא מעט יינות מתאימים, איכותיים וטעימים שיכולים ללוות את ארוחת החג וגם את כל השנה • פותחים ברגל ימין ועם טעם טוב בפה

צילום: getty images // יין לחג

בין האיחולים העממיים שבהם אנחנו נוהגים לאחל מדי ראש השנה נמצא גם את "שנה טובה ומתוקה", וכאן מסתתרת, כך מתברר, תובנה עמוקה. כמו ילדים קטנים שלא תמיד יסכימו לאכול את האוכל המזין שמספקים להם ההורים, אלא יבחרו בממתקים - כך גם אנו מאחלים בתחילתה של השנה שיהיה לנו מתוק - טעים.

גם בעולם היין, ובמיוחד אצל אלו שעדיין לא התוודעו אליו, היין הפופולרי הוא המתוק - שמגיע בכל מיני רמות מתיקות. ומאחר שכבר הסכמנו שאנחנו אוהבים מתוק, אין פלא שהפופולריות של היינות החצי יבשים או אפילו אלו המתוקים יותר, גדולה בישראל, ובטעימת יין יבש רבים מעווים את פרצופם ומפטירים, "זה חמוץ. לא טעים לי".

למרות שרבים מהשתיינים המנוסים נוטים לזלזל ביינות המתוקים יותר, כבר יצא לי להכיר כמה וכמה אושיות יין שהתוודעו לעולם המופלא הזה בלגימת ה"אמרלד ריזלינג" הזכור משנות ה-80, ואט־אט סיגלו ופיתחו לעצמם טעם אנין וחמצמץ, לעיתים גם מתנשא. תוסיפו לכך כי בראש השנה, כמיטב המסורת היהודית, אנחנו מעלים על שולחן החג מיני מאכלים מתוקים, כדי שיסמלו את השאיפה לשנה טובה ומתוקה, ולכן אני משוכנע שאפשר וצריך למצוא מקום מכובד גם ליינות כאלו.

אספנו עבורכם מקבץ יינות שאמנם מוגדרים כבעלי רמת סוכר גבוהה (חצי יבשים ומעלה) אבל מצד שני רק האיכותיים שבהם נכנסו לפה. אין פה, חלילה וחס, יינות ממותקים שהוספו להם סוכר, אלא רק אלו שהמתיקות שלהם טבעית ונובעת מהענבים עצמם. 

1. גוורצטרמינר 2018, יקב דלתא - הופעה ראשונה אצלנו ליקב הבוטיק החדש הממוקם ביישוב דלתון הגלילי. היינן יהודה כמיסה, אקס יקב אור הגנוז, בצר את הענבים ליין הזה דווקא מכרם הרוח שבמרום הגולן (1,100 מ' גובה). יש ליין גוון שקוף עם נגיעת ורדרדות, האף מאופק וקריר והגוף קליל ונעים. המתיקות שלו מאוזנת והמרקם חלק. הסיומת טיפה מרירה (זה טוב!) ומחברת את כל המרכיבים להרמוניה אחת גדולה. (99 שקלים)

2. גוורצטרמינר רזרב, 2018, יקב בנימינה - יין חצי יבש שהותקן מענבים שגדלו למרגלות הר התבור ותססו בטמפרטורה נמוכה, מה ששמר על הארומות הטריות של הפרי. האף שלו קצת סגור, אבל ניכרים ריחות אופייניים לזן. בחך הוא פירותי וארומטי (ליצ'י, אפרסק), אך הוא מאוזן במרירות ובחומציות נעימות של אשכולית לבנה. עשוי היטב. (60 שקלים)

3. דה־ווין 2017, יקב פסגות - גרסה חצי מתוקה לממסך המוביל של היקב "EDOM", שנוצרה, על פי דרישת הלקוחות האמריקנים של היקב, על ידי הוספת 20% תירוש ענבים טרי ל־EDOM היבש. ארומת פירות יער שחורים ותיבול של ציפורן ופרחי לבנדר. מתוק אך מאוזן בחמיצות עדינה ותומכת ובעל גוף עסיסי. לפעמים יש להם רעיונות טובים לאמריקנים. (80 שקלים)

4. בטא, ריזלינג 2018, יקב ברקן - סדרת BETA היא סדרת יינות "סמי־מחתרתית" המשווקת כמויות קטנות. הריזלינג הזה, שמגיע מכרם בר גיורא שבהרי יהודה, פשוט נפלא. הוא חומצי, אבל יש בו גם מתקתקות מאוזנת, אף מאוד "ריזלינגי" עם שמץ פטרוליות שעוד תתפתח בשנים הקרובות. בחך הוא קריספי ויחד עם זאת עגלגל. טעמים של חו"ל. (75 שקלים)

5. גוורצטרמינר, הרי ירושלים 2018, יקב ירושלים - ראשית, ראוי לא להתבלבל בין יקבי ירושלים הירושלמיים לבין היקב הזה שנמצא דווקא בקרית ארבע ומוכר גם תחת המותגים "יקב נח" ו"יקב הרי חברון". הגוורצטרמינר החצי יבש הזה נסחט מענבים שגדלו בגוש עציון. יש לו ארומות טרופיות נעימות של ליצ'י לצד כאלו הדריות (פומלה). גוף מאוזן וטעם מתחנף, עם סיומת בינונית באורכה. מרשים. (44.9 שקלים)

6. כנען מוסקטו 2018, יקב דלתון - מוסקטו מבעבע ושמח, בגוון שקוף עם נגיעת ורדרד בהיר. אף אקספרסיבי, עם ארומת ורדים והדרים נפלאה. בחך הוא מתוק ומאוד כיפי לשתייה. אל תתעמקו בו יותר מדי. פשוט מלאו את הכוס ושתו לרגל השנה החדשה. (45 שקלים).

7.  אורנג' מוסקט לייט הארווסט 2016, יקב בארון הרצוג (קליפורניה) - קינוח מופלא מעמק נאפה הקליפורני. ענבי המוסקט שנבצרו מאוחר, הצטמקו, ומהתמצית שנסחטה הותקן היין שלפנינו. טעמים של משמש בשל, ריבת קומקווט, פסיפלורה טרייה ופריחת יסמין, המאוזנים בחמצמצות מרעננת. (40 שקלים, 375 מ"ל).

8. וידאל אייסווין 2016, יקב צפונה (קנדה) - יין קרח אמיתי, שנסחט מענבים שקפאו על הגפנים באזור ניאגרה פנינסולה הקנדי. ארומה מתפרצת של אפרסק צהוב לצד תפוח אדום בדבש (אמיתי!). מרקם מרוכז וסירופי המושלם על ידי חומציות רעננה. יקר ושווה. (200 שקלים, 375 מ"ל).

9. כרם נחל יסף, ריזלינג 2018, יקב כישור - עוד ריזלינג נהדר שמשדר חו"ל אבל גדל בגליל המערבי שלנו. ניחוחות תפוח ירוק ולימון, חמיצות נהדרת לצד מתיקות נעימה. הוא מוגדר חצי מתוק, אבל מרגיש הרבה פחות מזה. גם האלכוהול מתון באופן מעורר התפעלות - 9.5% בלבד. רענן, ולפי ניסיון הבצירים הקודמים - עתיד להתפתח בבקבוק לרבדים נוספים, אם רק אם תצליחו להתאפק ולא לשתות אותו מיד. (מחיר מומלץ - 120 שקלים)

10. גוורצטרמינר 2018, יקב טורא - מקור הענבים ליין הוא בכרם הר ברכה שבפסגת השומרון. הוא ניחן בגוון בהיר במיוחד ובאף ארומטי נפלא (אננס, אפרסק). המתיקות שמתגלה בלגימה מתונה וקלה ומלווה בחמיצות טובה והרמונית. ממשיך את הקו הנקי והבוגר שמציג יינן היקב בשנים האחרונות. (79 שקלים).

צילומים: שגיב כהן, אייל קרן, רני לוריא, אייל קרן, קית' גלסמן, יקב בנימינה, אורי גרון

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר