כולנו מכירים את זה. אתם קונים כיכר לחם, התוכניות משתנות ואתם לא משתמשים בה, ואז כעבור כמה ימים הלחם מתייבש ומתיישן. תופתעו לגלות שלחם ישן הוא לא תמיד דבר רע. קודם כל, ישנם לא מעט מתכונים שאפשר להכין עם לחם ישן כמו פרנץ' טוסט או ברד פודינג. אבל אם חלמתם על טוסט אבוקדו או כל כריך יומיומי פשוט - אתם זקוקים ללחם טרי. אז איך בכל זאת אפשר להציל כיכר לחם ישנה? קבלו שתי שיטות בדוקות של שפית ומדריכת אפייה.
למה לחם מתיישן?
"רטרוגרדציה של עמילן היא שינוי כימי שמתרחש בעמילנים מבושלים כאשר הם מתקררים או מאוחסנים לתקופות ממושכות. העמילן מתחיל לשנות את צורתו על ידי ספיגת המים שבלחם, מה שמאפשר לו להתגבש," מסבירה בכתבה שפורסמה באתר של מרתה סטיואט, קיירי פלמה, שפית-מדריכה לאומנות הקונדיטוריה והאפייה במכון לאמנות הבישול. מולקולת העמילן המגובשת הזו היא מה שגורם ללחם להתיישן, ובסופו של דבר להתקלקל.
איך להחיות לחם ישן?
בין אם פשוט שכחתם לפרוס ולהקפיא את הלחם או ששכחתם שקניתם אותו מלכתחילה, אל דאגה; הכיכר היבשה הזו עדיין ניתנת להצלה. פלמה חלקה את שתי הדרכים היעילות ביותר להציל כיכר שראתה ימים טובים יותר - וכל מה שצריך זה מים ותנור או מיקרוגל. שתי השיטות הוכחו כיעילות, אך כל אחת מתאימה לשימוש ספציפי; התנור עובד היטב עם כיכרות שלמות, בעוד שהמיקרוגל יכול לרענן פרוסות בודדות.
הוספת מים: מים הם התרופה ללחם שהתייבש. פלמה אומרת שהם מספקים לחות שמולקולות העמילן יכולות לספוג מחדש, ולכן זה חלק הכרחי בתהליך ההחייאה. חימום הלחם הופך את הלחות לאדים, מה שמרכך עוד יותר את המולקולות המגובשות והופך את הלחם לנעים יותר לאכילה. בין אם משתמשים בתנור או במיקרוגל, השילוב של חום ומים, עוזר לחלק מחדש את הלחות באופן שווה. מיקרוגל משיג זאת במהירות באמצעות יצירת אדים מהירה, בעוד שתנורים נוקטים בגישה איטית יותר.
שיטת התנור
שיטת התנור היא הטובה ביותר לכיכרות שלמות. פרוסות בודדות עלולות להתייבש עוד יותר בשיטה זו. לוקח כ-15 דקות להחיות לחם ישן בתנור. התוצאה היא כיכר רכה מבפנים ופריכה מבחוץ.
- חממו את התנור ל-165 מעלות.
- העבירו את כיכר הלחם תחת מים זורמים למשך כמה שניות.
- עטפו את הלחם היטב ברדיד אלומיניום (ודאו שאין רווחים ברדיד, אומרת פלמה, כי כל חשיפה עלולה לגרום ללחם להיות פריך מדי במקום להתרכך).
- הניחו את הכיכר בתנור ואפו למשך כ-10 דקות. הזמן עשוי להשתנות בהתאם לגודל הלחם ולצפיפות שלו. למשל, כיכר לחם שיפון תיקח יותר זמן מבריוש קל ואוורירי.
- איך לבדוק אם הכיכר התרעננה: השתמשו בזוג כפפות תנור נקיות או במגבת נקייה ויבשה כדי ללחוץ בעדינות את הכיכר בין הידיים. אם הלחם עדיין מוצק במרכז, אפו אותו עוד כמה דקות. אם הלחם מרגיש רך ונעים למגע, הוא מוכן לאכילה.
- הקרום של הלחם עשוי עדיין להיות לח. אם זה המקרה, הניחו את הכיכר ישירות על רשת התנור ואפו עוד 1-2 דקות, רק עד שהחלק החיצוני מבריק ופריך. פלמה ממליצה לעקוב מקרוב בשלב זה, כי קל מאוד לאפות יתר על המידה בנקודה זו.
שיטת המיקרוגל
צריכים פתרון מהיר? שיטת המיקרוגל היא בשבילכם. פלמה מציינת ששיטה זו מתאימה ביותר לכיכרות קטנות, חתיכות שנשארו ופרוסות בודדות של לחם.
- הרטיבו כמה שכבות של מגבות נייר. סחטו אותן מעט אבל ודאו שהן עדיין די רטובות.
- עטפו את הלחם במגבות הנייר הלחות, כך שיכסו אותו לחלוטין.
- חממו בעוצמה גבוהה במיקרוגל למשך 10 עד 30 שניות.
העיתוי הכולל יהיה תלוי בגודל או בעובי של הלחם. פלמה אומרת ש-30 שניות הן המקסימום - זמן ארוך יותר והלחם יתייבש ויהפוך קשה שוב ברגע שיתקרר.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו