חמאה. צילום: rodeopix / pixabay

החלפת חמאה בשמנים האלה מפחיתה את הסיכון למוות מוקדם ב-17%

מלבן חמאה תמים שמתרכך לו לאיטו במחבת, עשוי לפגוע בבריאות שלכם, אפילו יותר ממה שחשבתם, אז מהו התחליף האידיאלי והבריא ביותר? שימו לב

[object Object]

אין הרבה דברים מהנים קולינרית כמו לצפות בחתיכת חמאה טרייה מתרככת ונמסה כשמבשבלים אותה במחבת. אם רק המחשבה על כך גורמת לכם לקפוץ משמחה, כדאי שתיזהרו - אותו מלבן תמים עלול על הדרך להמיס את הסיכויים שלכם לאריכות ימים.

מחקר חדש שפורסם בכתב העת JAMA Internal Medicine קשר בין צריכה גבוהה של חמאה לעלייה בשיעורי תמותה, בעוד ששמנים מהצומח מציעים יתרונות שעשויים להגן עליכם, חמאה עשירה בשומן רווי, אשר עלול להגביר את הסיכון למחלות לב.

החוקרים ניתחו נתונים של למעלה מ-200,000 אנשים מבוגרים ומצאו כי החלפת חמאה בשמנים מהצומח יכולה להפחית את הסיכון למוות מוקדם בשיעור מדהים של 17%. מספר מחקרים הוכיחו כי החלפת חמאה בשמנים מהצומח יכולה להניב יתרונות בריאותיים, במיוחד בכל הנוגע לבריאות הלב וכלי הדם.

חמאה מומסת במחבת, שקלו להחליף, צילום: Gemini

סטפני שיף, דיאטנית קלינית בבית החולים הנטינגטון של Northwell Health, הסבירה ל-New York Post מדוע חמאה כל כך "רעה" עבורנו.

"הוכח שחמאה מעלה את רמות הכולסטרול LDL (ליפופרוטאין בצפיפות נמוכה) בגוף, אשר יכול לסתום את העורקים ולהגביר את הסיכון למחלות לב", אמרה שיף. עוד הסבירה כי חמאה מכילה גם שומנים רוויים, שהם בדרך כלל מוצקים בטמפרטורת החדר ונמצאים במוצרים כמו חמאה, שמן קוקוס, גבינה ושמנת.

לעומת זאת, שמנים מהצומח כמו שמן זית ושמן אבוקדו עשירים בשומנים חד-בלתי רווים, אשר נקשרו לסיכון מופחת למחלות לב, וכן בחומצות שומן אומגה-3 אנטי-דלקתיות - זו הסיבה ששיף משתפת כי היא משתמשת בהם "כמעט באופן בלעדי".

שמן זית. הבחירה המועדפת, צילום: מידג'רני

"אני משתמשת בשמן זית ברוטב לסלט, לטיגון מזון ולפעמים באפייה", אמרה ל-New York Post,  "הוא עשיר בפנולים צמחיים - תרכובות שפועלות כנוגדי חמצון ועשויות לעזור במניעת נזק לתאים ולהפחית את הסיכון למחלות כרוניות".

היא הוסיפה כי שמן אבוקדו הוא גם מקור טוב לנוגדי חמצון, יש לו טעם ניטרלי והוא יכול לעמוד בטמפרטורות בישול גבוהות יותר משמן זית.

"כדאי להישאר עם שמן זית לא מזוקק ושמן אבוקדו לא מזוקק", היא ייעצה. "הם בריאים יותר כי הם שומרים על יותר חומרים מזינים - ויטמינים, מינרלים ונוגדי חמצון - מאשר שמנים מעובדים ומזוקקים".

שמן אבוקדו. גם לא רע, צילום: vecteezy

באשר לשמני זרעים, כמו שמן כותנה, שמן זרעי ענבים ושמן סויה? "הבעיה עם שמני זרעים היא היחס הגבוה של שמני אומגה-6 לשמני אומגה-3", הסבירה. "איזון בריא של אומגה-6 לאומגה-3 (בערך ארבע לאחד) יכול לעזור להפחית דלקת בגוף. רמות גבוהות של אומגה-6 לעומת אומגה-3 יכולות להגביר דלקת".

הבעיה היא ש"אנחנו נוטים לקבל הרבה משמן הזרעים שלנו ממזונות אולטרה-מעובדים, והשמנים באותם מזונות לעתים קרובות מזוקקים ומעובדים מאוד בעצמם", ולכן היא מציעה להשיג שמני זרעים שהם בכבישה קרה אם אתם רוצים לבשל איתם.

היא מסבירה ששמנים אלה יכולים עדיין להיות חלק מתזונה בריאה כאשר צורכים אותם במתינות ומאזנים אותם עם חומצות שומן אומגה-3.

ואם אתם פשוט לא יכולים לחיות בלי חמאה, בחרו בסוג המיוצר מחלב פרות שניזונו מעשב, שכן יש בו כמויות נמוכות יותר של שומנים רווים ויותר שומנים בריאים, וכן יותר ויטמין K2 - אשר עוזר לשפר את בריאות הלב.

חמאה. לא שטן אבל כדאי להפחית, צילום: Getty Images

"אני לא אוהבת להפוך שום מזון לשטני, אבל הייתי ממליצה על חמאה מפרות שניזונו מעשב על פני חמאה רגילה אם אתם באמת רוצים לאכול חמאה", אמרה שיף. "ותאכלו פחות ממנה. תטו יותר לכיוון שמן זית ושמן אבוקדו, השתמשו בשמני זרעים לא מזוקקים והימנעו ממזונות אולטרה-מעובדים".

לבסוף, אל תשכחו ש"אתם לא צריכים להיות מושלמים", היא אמרה, במיוחד מכיוון ש"הגוף של כל אחד שונה באופן שבו הוא מעבד שומנים".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...