X

שמן זית: 9 דברים שלא ידעתם על סמל נס החנוכה

כשמדברים על חנוכה, שמן הזית זוהר ככוכב הסיפור – לא רק בזכות נס פך השמן, אלא גם בשל ההיסטוריה המרתקת והסודות שהוא נושא. מסמלי טהרה במקדש ועד למרכיב אסטרטגי בהישרדות, הנה תשעה דברים שיפתיעו אתכם על שמן הזית

עשיר בשומנים חד בלתי רוויים ונוגדי חמצון. שמן זית. צילום: ededchechine / freepik

חג החנוכה מזוהה יותר מכל עם שמן הזית, ולא בכדי. הסיפור ההיסטורי מאחורי השמן טומן בחובו רבדים עמוקים יותר מנס פך השמן הידוע. במקדש השני, שמן הזית היה סמל לקדושה ולטהרה, ונחשב למרכיב מרכזי בפולחן הדתי. רק שמן זית טהור, שנסחט בכבישה ראשונה, הורשה לשמש להדלקת מנורת המקדש, פעולה שהיוותה את ליבת העבודה במקדש. תהליך ייצור השמן דרש הקפדה רבה, שכן השמן שימש לא רק להדלקת המנורה, אלא גם בטקסי הקורבנות ובמשיחת כהנים ומלכים, כסמל לחיבור בין האלוהי לאנושי.

בית המקדש השני בירושלים במאה ה-1 לפני הספירה (אילוסטרציית AI), צילום: המחשה - מידג'רני

בתקופת החשמונאים, שמן הזית קיבל משמעות נוספת: סמל לניצחון על התרבות ההלניסטית. היוונים העלימו את המקדש בזדון, אך השימוש החוזר בשמן הטהור עם חידוש העבודה במקדש סימל את חידוש הריבונות והזהות היהודית. נס השמן שהאיר שמונה ימים הפך לסיפור שרקם סביבו משמעות רוחנית של עמידות וניצחון הרוח על החומר.

עם חורבן המקדש והגלות, שמן הזית נותר סמל לא רק לאור פיזי אלא גם לאור רוחני. קהילות יהודיות בתפוצות השתמשו בשמן זית להדלקת נרות שבת וחג, כשחיקוי למסורת המקדש. בנוסף, השמן היה חלק מסיפורי ההישרדות התרבותית – זיתיו שגשגו באזורי הים התיכון, כולל בארץ ישראל, וניצולו היה חלק בלתי נפרד מחיי היומיום של יהודים ועמים אחרים.

כיום, מעטים יודעים ששמן הזית שימש גם כמצרך אסטרטגי בתקופות מלחמה וקיום. במהלך השנים, עצי הזית, שיכולים לשרוד תנאים קשים ואף לחדש עצמם לאחר שריפות ומלחמות, הפכו לסמל ליכולת הישרדות וחוסן של העם היהודי. מסורת זו של חיבור לשמן הזית, שהחלה בעידן המקראי, ממשיכה לחבר בין עבר להווה – מחג החנוכה ועד למטבח הישראלי המודרני.

חנוכייה הדולקת בעזרת שמן זית, צילום: דנה פרידלנדר, משרד התיירות של ישראל

חג החנוכה מזוהה יותר מכל עם שמן הזית – סמל לנס שהתרחש במקדש. אבל מעבר למסורת, שמן הזית טומן בחובו עולם שלם של הפתעות. הנה תשעה דברים מרתקים שלא בהכרח ידעתם על שמן הזית:

שמן הזית הוא בין השמנים הבריאים בעולם
שמן זית כתית מעולה (Extra Virgin) מכיל ריכוז גבוה של חומצות שומן חד בלתי רוויות ואנטי-אוקסידנטים. אלו תורמים לבריאות הלב, הפחתת דלקות ואפילו שיפור הזיכרון. נמצא מחקרית שצריכת שמן זית מפחיתה את הסיכון למחלות לב.

ריכוז גבוה של חומצות שומן חד בלתי רוויות ונוגדי חמצון. שמן זית, צילום: freepik

קיימים מעל 1,000 זני זיתים בעולם
כן, קראתם נכון! בעולם קיימים מאות זני זיתים, ולכל אחד מהם טעם וארומה ייחודיים. בישראל, הזנים הבולטים הם "סורי", "ברנע" ו"נבלי", הידועים באיכותם הגבוהה ובטעמם המובחן.

שמן זית כתית מעולה רגיש לאור ולחום
כדי לשמור על איכותו, חשוב לאחסן את שמן הזית במקום קריר וחשוך, בתוך בקבוק זכוכית כהה. חשיפה לאור ולחום עלולה לפגוע בטעם ובסגולותיו הבריאותיות.

שמן זית בבקבוק זכוכית כהה, צילום: pixabay

שמן זית שימש להכל – מלבישול ועד לריפוי פצעים
בימי קדם, שמן הזית לא שימש רק למאכל. הוא היה בסיס לרפואות טבעיות, תמרוקים ותאורה. המצרים הקדמונים אף השתמשו בו להפקת בשמים ולשימור גופות במומיות.

ישראל היא שחקנית מרכזית בשוק שמן הזית הבינלאומי
למרות שטחה הקטן, ישראל מייצרת שמן זית איכותי המוכר ברחבי העולם. תנאי האקלים המקומיים והידע החקלאי הייחודי הופכים את המדינה לאחד המקומות המובילים בגידול זיתים.

עצי זית בירושלים (אילוסטרציית AI)

הטעם והאיכות של שמן הזית תלויים בתהליך הפקת השמן
תהליך כבישה קרה – שבו הזיתים נכתשים ללא חימום – שומר על הטעמים והערכים התזונתיים של השמן. שמן זית שלא הופק בתהליך זה עשוי להיות פחות איכותי.

אפשר לטגן עם שמן זית – אבל בזהירות
למרות המיתוס, שמן זית מתאים לטיגון קל בטמפרטורות נמוכות. בטיגון ממושך או בטמפרטורות גבוהות, הוא עלול לאבד מערכיו הבריאותיים.

מתאים לטיגון קל בטמפרטורות נמוכות. שמן זית, צילום: המחשה - מידג'רני

שמן זית כתית מעולה יכול להיות תבלין בפני עצמו
שמן זית איכותי לא משמש רק לבישול – הוא תבלין בפני עצמו. הוספת נגיעה של שמן זית מעל חומוס, סלט טרי או לחם טרי יכולה לשדרג כל מנה.

תבלין בפני עצמו. שמן זית | storyblocks

שמן הזית עוזר לשמירה על יופי ובריאות העור
שמן זית שימש במשך דורות כחומר טיפוח טבעי. הוא עשיר בויטמין E ונוגדי חמצון, התורמים ללחות העור ולהפחתת קמטים. כיום הוא נמצא במוצרי קוסמטיקה רבים.

גם בטיפוח. שמן זית, צילום: המחשה - מידג'רני

מקורות אלו שימשו בהכנת הכתבה ונמצאו בסיוע הבינה המלאכותית ChatGPT: 

Journal of Nutrition, ענף הזית במועצת הצמחים, The National Institutes of Health.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר