"אם לקוח משתעל - אנחנו נרתעים": כך משפיע משבר הקורונה על המלצרים

ניקיון ידיים "מוגזם", הימנעות מתיירים משתעלים וסועדים שמבקשים ארוחה שלמה בכלים חד פעמיים • כך מתמודדים עובדי המסעדות ואולמות האירועים עם השלכות נגיף הקורונה

מסעדה בירושלים, צילום: דודי ועקנין

ההשלכות של משבר הקורונה חוצות גבולות, מגזרים וענפים. ענף התיירות נפגע אנושות וענף המסעדות הושפע גם הוא, אם כי באחוזים נמוכים יותר. "אנו רואים שיש כרגע ירידה בתחום המסעדות והבילוי, גם לפי נתוני הזמנות המקום באתר שלנו וגם משיחות עם מסעדנים", מספר דני גליקמן, מנכ"ל אתר הזמנת המסעדות ONTOPO. "כיוון שהישראלים זה עם אופטימי שאוהב לצאת ולבלות, כרגע אנו לא רואים שינוי בהזמנות לשבוע הבא ולשבועות הקרובים שנמצאות במערכת וישנה כל יום פעילות באתר".

"היתרון בתחום המסעדות, בשונה מענף הטיסות והמלונות, הוא שאפשר לבטל את ההזמנה עד יום לפני ולכן אנשים מרגשים בנוח לתכנן בילוי לחודש הבא. אנו מעריכים ששינויים בהמשך יהיו דינמיים לפי המצב בשטח, ההתפתחויות וההנחיות".

עוד בנושא:

"יהיו חוסרים, אנשים קונים הכל"

שבוע האופנה בתל אביב נדחה

הפסדים כבדים: הדוגמניות בבידוד

עם זאת, ישנו חשש מסוים גם אצל בעלי המסעדות, שלא מעט מהם סירבו להתראיין לכתבה מחשש ל"אזכור שלילי", מי שכן הסכים להתראיין הוא גל אוקסנברג, הבעלים של "חומוס בנגל" במודיעין, שמספר: "מפחיד להיות עצמאי בתקופה כזו, יש לא מעט אי וודאות, יותר ממה שאנחנו רואים בטלוויזיה וקוראים באינטרנט ופחות בגלל מה שקורה כאן בפועל".

"נקווה שלכאן זה לא יגיע כי קשה לראות איך אפשר לשרוד כך לאורך זמן", ממשיך אוקסנברג. "מהצד שלנו אנחנו עושים הכל, באמת הכל, לשמור על הגיינה ולשדר ללקוחות שלנו שהם בידיים טובות, אם כי גם לפני כן נהגנו במה שנקרא 'אובר הגיינה'".

חומוס בנגל // צילום: יחצ

מה עושים עם שולחן שהשתעל?

זווית נוספת שכדאי לבחון היא נותני השירות עצמם, אלו שבסופו של דבר באים במגע עם הלקוחות, מפנים כלים ומנקים. שוחחנו עם כמה מהם במטרה להבין כיצד הושפעה ההתנהגות שלהם מאז נודע על המגיפה והאם ישנם איזשהם שינויים חריגים.

"כעובדים אנחנו מקפידים לשמור על הניקיון גם בשבילנו וגם בשביל הלקוחות שלנו", מספרת גל אשכנזי, מלצרית ב"חומוס בנגל". אנחנו משתדלים לקחת את הנושא כרגע מאוד בהומור תוך כדי הקפדה על כל מה שצריך, משתמשים המון בג'ל לניקוי ידיים, שמנו הרבה ממנו בכל מקום. הלקוחות, מנגד, מאוד ציניים איתנו לגבי הנושא. מבחינתנו, כל עוד אנחנו לא נידבקים הכל ממשיך כרגיל".

מנגד, ישנם כאלה שחוששים הרבה יותר, בעיקר במקומות המתויירים יותר בירושלים, תל אביב אילת ואפילו טבריה. ליאור, מלצרית במסעדה תל אביבית מוכרת, מתארת מצב מעט מורכב יותר. "החשש של אנשים לצאת מהבית מורגש, יש להם גם בקשות יחסית חריגות, המון מבקשים לאכול בכלים חד פעמיים, סכו"ם, כוסות וצלחות, וכמובן המון מגבונים".

"מבחינתנו כצוות", ממשיכה ליאור, "אנחנו שומרים על הגיינה כמה שאפשר. יש דברים שבכל מקרה הקפדנו עליהם כמו שטיפת ידיים עם סבון, אך כעת אנחנו עושים זאת בתדירות גבוהה יותר, כך גם את ניקיון השירותים והאסלות".

"יש חשש מסוים גם כשאנחנו נמצאים בקרבה ללקוחות", היא מפתיעה. "אנחנו נמצאים באזור שיש בו המון תיירים, גם עכשיו, וכל שיעול של לקוח מקפיץ את כל הצוות, על אחת כמה וכמה אם מדובר בשולחן של תיירים. אנחנו כבר צוחקים בינינו בזמן משמרת ואומרים 'תזהרי שאת מתקרבת לשולחן X, הוא משתעל'. אגב צחוק, אני רוצה להעביר מכאן מסר לכל הלקוחות, בדיחת ה'יש לכם קורונה?' והקריצה שבאה אחריה- מוצו מזמן". 

מסעדה בתל אביב (אילוסטרציה) // צילום: קוקו

איך אנחנו אמורים לדעת איפה כל אחד היה?

אם במסעדות המצב עוד יחסית רגוע ומתון כי לא מדובר במקומות גדולים מדי, באולמות אירועים המצב קצת יותר מדאיג. אמנם המון אנשים החלו "להבריז" מאירועים מחשש להידבקות, אך עדיין מדובר באירועים במקום סגור ובהשתתפות מאות אנשים ולעתים אף יותר.

"הנושא מעסיק אותנו המון בתקופה האחרונה ובין אירוע לאירוע אנחנו מדברים על כך המון", מספרת רותם גלוסקה, מלצרית באולם אירועים במרכז. "בשבועות האחרונים היו לנו אירועים של 800 אנשים וזה גרם לנו לחשוש. אני אישית חשבתי להשתמש במסיכה אבל ויתרתי כי לא היה נעים לי מול הלקוחות".

"לא קיבלנו מבעלי האולם הנחיות מסוימות", היא ממשיכה. "הכל ממשיך כפי שהיה. יש לא מעט מצבים בהם אנחנו באים במגע עם מזון וניירות טישו של העורכים, רובנו לא משתמשים בכפפות לפינוי למרות שאנחנו יודעים שזה מסוכן, הרי אי אפשר לדעת היכן היה כל אחד מ800 המשתתפים בשבועיים האחרונים, על אחת כמה וכמה כשאנחנו בחלל סגור". 

"בסופו של דבר, זו הפרנסה שלנו, נצטרך יותר מזה כדי לוותר עליה", היא מסכמת. "רובנו סטודנטים או חיילים אז אנחנו רוצים להמשיך לעבוד כמה שיותר. מנגד, עלינו לדאוג גם לבריאות שלנו ואנחנו מבינים שאנחנו נהיים יותר ויותר חשופים לסכנה אז שומרים על עצמנו יותר".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר