עד שנות ה־80 של המאה הקודמת היו אלו הכרמים שבאזור זכרון יעקב ובנימינה שנחשבו כטובים בישראל לייצור יין. בשנות ה־90 ובתחילת המילניום נדדה התהילה צפונה אל הגולן והגליל כאזורים המועדפים לכך, ובהמשך למדנו שגם אזור גב ההר, קרי: יהודה ושומרון, מצמיח יינות פנטסטיים - ושלל המדליות והציונים מהשנים האחרונות יעידו.
עכשיו הגיע תור הנגב. כן, המדבר הישראלי הצחיח מוכיח שוב שאין דבר כזה שאין דבר כזה. איכות הענבים הדרומיים בשנים האחרונות גרמה לאנשי המקצוע להבין שיש בנגב תנאים מיוחדים לגידול גפן יין, שבאים לידי ביטוי בטביעת אצבע ייחודית בתוצאה הייננית - "הכרמים בנגב נהנים מאקלים מדברי, יבש וקר בלילה, היוצר אזור גידול (טרואר) ייחודי. רשמי הטעימה מלמדים אותנו על יינות אינטליגנטיים, בעלי טעמי פרי ששומרים על איפוק ורעננות", מוסר ערן גולדווסר, יינן יקב יתיר.
כתוצאה מכך ניטעו בנגב בעשור האחרון אלפי דונמים של כרמים מרהיבים שמנפיקים תוצרת איכותית (אם נספר לכם שיש יקבים מרמת הגולן שקונים ענבים שגדלו בכרמי מצפה רמון, תאמינו?), הוקמו שלל יקבים, וכעת 13 מהם, חלקם מוכרים דוגמת יתיר, רמת נגב וננה, ורובם קטנים ועלומים עדיין (פינטו החדש והמסקרן, רוטה - שעליו כבר כתבנו כאן - גלאי ועוד), התאגדו תחת מיזם משותף של הקרן הפילנתרופית מיראז'־ישראל.
בין שאר פעילויותיה, היא פועלת מאז 2005 לקידום ולפיתוח כלכלי בנגב, יחד עם ארגון השומר החדש, וכן לקידום התיירות החקלאית בנגב תוך כדי הדגשת הייחודיות של כרמי האזור ופוטנציאל התיירותיות שבו. "סצנת היינות המדבריים היא חדשה יחסית בעולם, והמומחים עדיין לומדים אותה", מספרת מנכ"לית הקרן, ניקול הוד סטרו, "ייצור יין במקומות אלה הוא אתגר לא פשוט, ולכן היינות הללו נחשבים ייחודיים ונדירים. ישראל מובילה בעולם במחקר ובפיתוח חקלאי, והשילוב עם הציונות מביא לפתרונות איכות יצירתיים שמושכים לכאן חקלאים מרחבי העולם, המגיעים ללמוד על חקלאות מדברית בעידן של התחממות גלובלית".
מדריך היין גיא הרן מונה למנהל תוכן הפרויקט, ונערכו שיחות עם מומחים נוספים בעלי ניסיון בתחום, ובהם עו"ד עידן בר אולפן, מומחה לסימון אזורי, אילנית צמח, שהתמחתה בהסדרה רגולטורית של יקבים מול רמ"י, ועוד. הם מציעים ליקבים, בין היתר, העשרה מקצועית בשיווק, פיתוח עסקי, כורמות, רגולציה וכו'. חשוב לציין כי המיזם נמצא ממש בחיתוליו וכי הדרך נראית עוד ארוכה, אבל לפחות יש חזון, יש מועדון ויש תחילת תנועה.
אכן בקיץ המדבר שלנו לוהט מאוד, אך דווקא החורף הישראלי הוא הזמן האידיאלי להדרים ולטייל שם, ואם אפשר גם לשלב לגימת יין משמחת - מה טוב (במגבלות הקורונה, כמובן). הנה כמה אופציות נהדרות שקיבצנו.

יקב רמת נגב
אחד היקבים הדרומיים שהפתיעו אותנו הוא יקב רמת נגב של משפחת צדוק, ממפוני ימית, שהקימו את חייהם מחדש ביישוב קדש ברנע (ניצני סיני) על גבול מצרים. הם קולטים ענבים מהכרם שלהם וגם מכרמים מרוחקים יותר (כרם שיזף במצפה רמון, למשל). בבציר האחרון הם ייצרו כ־220 אלף בקבוקים - והגת עוד נטויה. על המלאכה הייננית מנצח יוגב צדוק, בנם הבכור של נירה ואלון, שלמד והתמחה ברזי המקצוע בפירנצה, ועל השיווק אמון האח הצעיר גלעד. מאז פרוץ הקורונה, הם מספרים, המקום שוקק מטיילים שבוחרים להגיע ולהתבודד בנוף המדברי עם סלסילת גבינות ולחמים, לצד היין, כמובן. ערכנו טעימה מהמגוון שלהם, וההפתעה היתה גדולה - היינות עשויים היטב, פירותיים לעילא ובעלי גוף וצבע.
ההמלצה שלנו: קברנה פרנק 2018, רמון, יקב רמת נגב - צבע היין בורדו־שחור כהה יפהפה. באף ארומות פרי אינטנסיביות של דובדבנים שחורים, שוקולד מריר ואדמת יער אחרי הגשם. החומציות מאוזנת, הטאנינים מורגשים והגוף מלא אך אלגנטי. שאפו. נסו גם את סירה 2018 מסדרת נווה מדבר, שמעניק תמורה מצוינת לכסף (129 ש').
יקב יתיר
את יקב יתיר אין צורך להציג לחובבי היין בארץ. זהו אחד מיקבי הבוטיק המוערכים, ששומר על הרמה הגבוהה שלו לאורך 20 שנות קיומו. לאחרונה הם שחררו סדרת יין חדשה בשם DAROM BY YATIR, שמבקשת להנגיש את האיכויות והסטנדרטים שלהם גם לקבוצת האוכלוסייה הצעירה יותר ובמחיר נוח. תחת הסלוגן "ארץ היין הדרומית" החלו ביתיר לקלוט ענבים מכרמי מצפה רמון, רמת ערד ודרום הרי יהודה, ובשלב הראשון יצאו לשוק שני יינות ממסך, "דרום אדום" ו"דרום לבן", שמיטיבים, לפי הגדרתם, לבטא את הייחודיות של כרמי האזור. בבצירים הבאים הסדרה אף צפויה להתרחב ולכלול יינות נוספים.
יתיר מביאים לכאן בעצם שתי בשורות אסטרטגיות פורצות דרך; האחת היא ההחלטה למתג את היקב בזיקה לדרום הארץ, והאחרת היא המיקוד ביינות ממסך, גם תחת יינות הפרימיום של יתיר (בניגוד לרוב היקבים שלדרישת הקהל מוציאים יינות זניים ואף מכרם יחידני). נכון, זה אולי נגד הזרם, אבל כמו שאומרים בסיירת - "המעז מנצח".
ההמלצה שלנו: דרום לבן 2019 DAROM BY YATIR - בלנד עשוי היטב שמכיל ויונייה מיער יתיר (54%) וסוביניון בלאן (46%) מכרמי רמת ערד, שחלקו גם ראה חביות עץ בנות 500 ליטר מבפנים, למשך כחצי שנה. צבעו קש, באף שלל תפוחים ואגסים ומייד לאחריהם מתווספים פומלית ואננס חומצי. הפה ממשיך את מאפייני הריח אבל הגוף שמנוני ורחב מהמצופה, חומציות ומינרליות מאוזנת וסיומת ארוכה. עושה שמח בפה (79 ש').
יקב מדבר
יקב מדבר, הממוקם בכפר האמנים של העיר ערד, עדיין לא חבר למיזם המשותף הנ"ל, אבל הוא היה מהחלוצים שחרטו על דגלם בגאון את המדבריות הישראלית. לפני עשור, כשכולם עוד דיברו על הגליל, היה זה איציק וולף, הבעלים, שגילה את נפלאות הדרום וקבע בו את משכן היקב, תוך כדי התמחות ביינות לבנים דווקא (אל דאגה, יש גם אדומים טובים). מאז בציר 2019, ולאחר שחזר מהתמחות בפיימונטה, היינן הוא יפתח לוסטיג, והיקב ממשיך ליהנות גם מהייעוץ של היינן הוותיק והמוערך יותם שרון ושל דייגו צ'ורלטי הטוסקני, המלווה את היקב מאז הקמתו.
ההמלצה שלנו: לבן 55 Premium Limited Edition, 2019, יקב מדבר - בלנד־על מרהיב מענבי ויונייה, שרדונה, שנין בלאן וסמיון מחוות ננה שבמצפה רמון. אף חומצי ורענן עם ארומות תפוח ירוק, אשכולית לבנה, למון גראס ואפילו מעט מלון. גוף חומצי מצד אחד אך עגלגל והרמוני מנגד, עם סיומת מהנה מאוד - מכל טוב הנגב. לא זול אבל נפלא (119 ש').
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו