אוכל הוא מרכיב חשוב, עמוק ושורשי בהיסטוריה של העם היהודי ובזהות היהודית והישראלית של כל אחת ואחד מאיתנו. בין במודע ובין שלא, האוכל משחק תפקיד חשוב בעיצוב זהותנו. עוד מימי הקמת המדינה השאלה "מהו אוכל ישראלי" עולה לדיון - ולא בהכרח נמצאה לה תשובה אחת מזוקקת. מה שכן מצאנו בדרך, הן הרבה מאוד תשובות למהו אוכל יהודי, והגרסאות לו הן רבות, שונות ומשתנות.
לכל אחד ואחת מאיתנו יש את האוכל עליו גדלנו, את הצלחות והסירים שפגשנו אצל השכנים או אצל חברים, ואת הזיכרונות שמלווים את המאכלים הללו, או להיפך – את המאכלים שמלווים את הזיכרונות. לכל משפחה יש את הגרסה האהובה שלה לסיר של שבת, למאכל המסורתי של שישי בצהריים. כל אחד מאיתנו מעדיפים את החומוס שלנו ככה או אחרת – רק אצל ״ההוא משם״, או אוכלים רק את הפלאפל ״הכי טוב בארץ״, שנמצא כמובן אצל כל אחד במקום אחר.
אבל כמה מאיתנו באמת מכירים את ההיסטוריה הענפה מאחורי המנות הללו? את הסיפורים המרתקים, שמסתתרים מתחת למכסי הסירים, מאחורי הפתיליות ובתוך התנורים? האם יש לנו הבנה מספיק טובה על גלגולו של המטבח היהודי-גלותי, והפיכתו למטבח היהודי-ישראלי, שגדלנו ועודנו גדלים עליו?
״אנו״ – מוזיאון העם היהודי, בשיתוף עם ״פודיש״, אגף הקולינריה של המוזיאון, הרימו את הכפפה וישיקו בחנוכה הקרוב סדרת סיורי תוכן קוליים, שיאפשרו לכל מי שחפץ בכך להגיע ולצלול לתוך העולם המרתק של מטבחי ילדותינו. לגלות כיצד לבש המטבח היהודי לאורך הדורות זהויות שונות, צבעים ומסורות מגוונות.
בסיור תוכלו לגלות מה הקשר בין הקייזרשמראן של זיגמונד פרויד למטבחון של גולדה, כיצד השוקולד האהוב על כולנו קשור לגירוש יהודי ספרד, איך מהגר יהודי אחראי להמצאת הפיש אנד צ׳יפס, ומה עוללו נשות אמריקה היהודיות לשוק הבשר הכשר, לשמוע את סיפור המלחמה הגדול מאחורי עוגת הזאכרטור, להבין איך תבשיל האדפינה (חמין) הפך למלשן, וסיבך יהודים בזמן האינקוויזיציה. ולקבל תשובה לשאלה, אולי הבוערת מכל – למה מגישים קוסקוס דווקא בימי שלישי?
מאחורי התוכן המרתק שמחכה בסיור עומדים חוקרים, אנשי ונשות אוכל רבי ידע כמו ד״ר טובה דיקשטיין, פרופ׳ ברברה קירשנבלט גימבלט, קלאודיה רודן וג׳ואן ניית׳ן, שיחד עם מנכ"לית פודיש, מירב אורן, גיל חובב, וצוות אנשי פודיש ו״אנו״ יחד, הצליחו לפצח את הדרך להעביר את המבקרים מסע, שמדבר תחושות, טעמים והיסטוריה של אוכל, מבלי להשתמש בחוש הטעם. התוצר פשוט מרתק, מרגש, ולעיתים אף מעורר געגועים.
מבקרי המוזיאון יוכלו לבחור בין סיור אודיו עצמאי, בקולו של גיל חובב, בעברית צחה ותיאורים צבעוניים, לבין סיור מודרך בליווי מדריכי המוזיאון. גם לילדים ישנה כאן אטרקציה מעניינת - סיור אודיו מיוחד ומותאם לילדים, בעריכת יובל סגל ויגאל שפירא, ובהשתתפות שחקני ״ויהי פודקאסט״.
אם תגיעו למוזיאון במהלך ימי החנוכה, תוכלו לפגוש גם בדמויותיהם של דוד בן גוריון, גולדה מאיר, אלברט אינשטיין, ועוד ועוד, ולשמוע מהם בהרחבה על המאכלים האהובים עליהם ועל ההיסטוריה הטעימה של ארץ ישראל. את סיור הילדים מלווה בימים אלה גם פעילות חווייתית עם איוריו של נדב מצ׳טה.
בין אם תגיעו לסיור כמשפחה, בודדים, עם או בלי ילדים, בימי החג או לאחריו, קחו בחשבון שתצאו ממנו עם תיאבון רב, ויתכן שאף כמהים למאכלים שעד לפני מספר רגעים כלל לא זכרתם, ואולי אף לא הכרתם.
התערוכה והסיורים מתקיימים בהתאם לשעות פעילות המוזיאון: שני-רביעי ושבת 10:00-17:00, חמישי 10:00-20:00, שישי 10:00-14:00 (בראשון סגור).
פעילות חנוכה המיוחדת תתקיים מה-29 בדצמבר ועד ה-2 בינואר, בין השעות 11:00-17:00. עלות כניסה 52 שקלים (לפני שלל ההנחות הקיימות).
מוזיאון ״אנו״
קלאוזנר 15, תל אביב-יפו
בתוך מתחם האוניברסיטה – כניסה משער 2