גבינות ופיתה בדואית תוצרת הוואדי. צילום: יח"צ

ביקרנו בפרויקט ואדי עתיר והתאהבנו - עכשיו תורכם

פרויקט של חקלאות מדברית בת-קיימא המשלבת ערכים, ידע וניסיון בדואי מסורתי עם טכנולוגיות חדשניות ומודרניות • סעו לביקור טעים ותתאהבו גם, מומלץ כבר בחנוכה הקרוב

[object Object]

על כביש 31, בין מיתר לערד, נמצא הפרויקט של ואדי עתיר. פרויקט חקלאי חברתי, ייחודי ופורץ דרך של הקהילה הבדואית בנגב. הגענו לכאן השבוע, עם סקרנות גדולה להכיר אותו מקרוב.

את שמו ותוצרתו פגשנו עוד קודם, שמענו על הפרויקט ממקורות עתירי ידע והבנה בתחום החקלאות בת הקיימא והעשייה החברתית. לא פעם פגשנו את התוצרת הנהדרת של ואדי עתיר, במעדניות שונות - דלי אלהמברה, מכולת האחים, עילא, קפה אסיף, עדינה ועוד, בירידים ובפסטיבלי אוכל מקומיים. כעת ביקשנו לראות מאיפה התוצרת מגיעה, ובעיקר לשמוע את הסיפור מאחוריה.

נווה מדבר, צילום: מיקה לופו וייס

הגענו לוואדי בשעת בוקר מאוחרת, והתקבלנו בחמימות וסבר פנים יפות באוהל האירוח הגדול שמוצב בחזית המקום, שם פגשנו את חאלד אבו סיאם, שהיה המדריך ומורה הדרך שלנו במהלך הביקור. חאלד לא התמהמה לרגע ומזג לנו קפה בדואי כהלכתו, וגם מחליטת התה המצוינת שרוקחים במקום. הוא "פתח שולחן" עם שלל מטעמים מתוצרת הפרויקט.

דגמנו לאבנה עם שמן זית ודוגה (תערובת זעתר, שומשום, סומק, ושמן זית), ג׳יבנה נימוחה ומלוחה וכדורי גבינה קרמיים ונהדרים, שהוגשו לצד שקשוקה לוהטת ומעט חריפה, ירקות טריים, שנקטפו באותו בוקר מהחממות ופיתה בדואית דקיקה וטרייה, שהכינו נשות הפרויקט אל מול עינינו. התכבדנו גם בהכנת פיתות בכוחות עצמנו, פעולה שהסתיימה ללא נפגעים אך גם ללא אחוזי הצלחה גבוהים במיוחד - מסתבר שמדובר במיומנות מרשימה שעדיף שנשאיר למומחיות.

אירוח טעים, נעים ומזמין, צילום: מיקה לופו וייס

אז מה זה בעצם פרויקט ואדי עתיר?

מדובר ביוזמה בדואית שנוסדה לפני 17 שנה ע״י ד״ר מוחמד אלנבארי וד״ר מייקל (מיכאל) בן-אלי (ישראלי תושב ניו יורק), מנהל המעבדה הבינלאומית לקיימות. הפרויקט הוקם מתוך רצון לשמר את המורשת והידע של הבדואים, לשלב אותם בחברה הישראלית, ולרתום את ההתקדמות הטכנולוגית בצורה שתאפשר להם להמשיך לעסוק בעבודות ובמלאכות הקדומות, כפי שעשו תמיד, אך בצורה אפקטיבית יותר ובשיטות מתקדמות, כדי לסייע להם לייצר הכנסה ופרנסה מספקת.

בפרויקט מגדלים עיזים וצאן, לייצור גבינות ומוצרי חלב, תוך התחשבות רבה והקפדה על טובת ובריאות החיות, וניצול מירבי של כל התוצרים להפחתת בזבוז ושימור תעשייה ירוקה. תמצאו כאן למשל עפיג (אבן יוגורט), ג׳יבנה ייחודית, לאבנה חמצמצה ונהדרת, משקה יוגורט וסמנה, את כולם מייצרים במקום.

גדלות בתנאים טובים, צילום: מיקה לפו וייס

בגינת הירק המדברית שצומחת לה כנווה מדבר רענן וריחני באמצע 400 דונם האדמה עליה משתרע הפרויקט, מגדלים ירקות מזינים לשימוש עצמי, צמחי מרפא, תערובות תבלינים, חליטות תה, ואפילו צמחים לקוסמטיקה טבעית, ויש גם דבש שמפיקים במקום. את כל עבודת הגידול והייצור מבצעים במקום חברי הפרויקט – כיום 35 במספר, מתוכם 70 אחוז נשים, שעוברים סדנאות הכשרה בכל התחומים הרלוונטיים לתפעולו.

במקום פועל גם בית ספר חקלאי, אליו מגיעים מכל בתי הספר בסביבה (מכל המגזרים), תלמידי יסודי, חטיבת ביניים ותיכון, למספר שעות עבודה קבועות בשבוע. בנוסף, מאפשרים כאן לבני נוער בסיכון או לנוער לפני צבא להגיע לפרויקט, להתגורר, לעבוד וללמוד מקצועות לעתיד.

הכנת פיתות בדואיות, צילום: יח"צ

חאלד מדגיש כי בסופו של דבר, המקום לפני הכל הוא פרויקט קהילתי, שנועד לתת בית להתפתחות ולמידה לכל תושבי האזור, בדואים ויהודים כאחד, לבוא וללמוד את התרבות הבדואית ואת המסורת של המלאכות העתיקות בגישה המודרנית החדישה שהם מיישמים כאן. החלום שלו ושל מובילי הפרויקט הוא לייצר כאן בית ספר למנהיגות, שיכנס אליו יהודים וגם בדואים, שיבואו ללמוד ולהכיר האחד את השני, להכיר ולחלוק תרבויות, דעות והשקפות עולם, ולחיות יחד תוך הבנה והכלה האחד את השני.

במרכז קיימים מרכז מבקרים וחנות בה ניתן לרכוש מהתוצרת הנהדרת, ניתן להגיע לכאן בתיאום מראש לביקורים בקבוצות קטנות או גדולות, לסיורים ואירוח, הכולל אוכל, וגם לסדנאות תוכן עשירות, כמו אריגה, בישול, סיפורת ועוד. לחנות ניתן להגיע ללא תיאום מראש.

דוגה, תבלין הבית, צילום: יח"צ

בחנוכה יקיימו בוואדי הפנינג גדול ומיוחד, שיהיה פתוח לקהל הרחב, ויתאים במיוחד למשפחות וילדים. תמצאו בו סדנאות מסורתיות מההיצע של הפרויקט, לצד הכנת תכשיטים מצמר כבשים, הכנת דוגה, עמדת הכנת פיתות, דוכני מזון שיציעו מאכלים בדואיים מסורתיים ועוד שלל פעילויות מרתקות. לאורך כל ההפנינג ייערכו סיורים בכל תחנות הפרויקט: החל מהדיר, דרך חדר הגבינות, יער המאכל, החממות וערוגות הצמחים.

בימים אלו של תחושת חוסר ביטחון, קיטוב ופילוג בתוכנו, טוב לדעת שלא רחוק מכאן נמצא נווה מדבר של עשייה חיובית ומקרבת, וזה לא מזיק בכלל שגם ממש אבל ממש טעים שם.

ואדי עתיר
על כביש 31, בין מיתר לערד
ימים א׳-ה׳ 9:00-19:00 , שישי  9:00-13:00
058-4917004

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו