דיאטת קימצ'י מפחיתה את שומן הגוף ב-31.8%, כך נמצא במחקר פרה-קליני, אשר פורסם בגיליון אוקטובר 2024 של כתב העת Journal of Functional Foods.
קִימְצִ'י הוא מאכל קוריאני מסורתי המורכב מירקות מותססים. בגרסתו הנפוצה ביותר הוא נעשה בדרך כלל עם כרוב המותסס במי מלח עם פלפל חריף קוראני מיובש, רוטב דגים ושום, אך ישנן גרסאות נוספות שאינן מכילות מרכיבים אלו.
הקימצ'י מהווה מרכיב חשוב במטבח הקוראני ומוגש לרוב כפתיח, אך גם משמש לעיתים כמרכיב במנות ותבשילים כמו נזיד קימצ'י ואורז מטוגן עם קימצ'י.
אוכל הרחוב הקוריאני סוף סוף הגיע לישראל (ויש שם גם קימצ'י)
באתר SciTechDaily, פורסם כי הקימצ'י הוכח כמפחית שומן בגוף ומשפר את בריאות המעיים, ובעל פוטנציאל להתבסס עליו כתכנית תזונתית לטיפול בהשמנה, בהתבסס על מחקרים שונים וניסויים קליניים.
השמנה הפכה למגפה עולמית, כאשר כ-16% מאוכלוסיית העולם, או כ-890 מיליון איש, סובלים ממצב זה. ארגון הבריאות העולמי (WHO) הכיר בהשמנה כבעיה בריאותית משמעותית, תוך הדגשת השפעותיה השליליות על איכות החיים והבריאות הכוללת של הפרטים.
כמענה לכך, המכון העולמי לקימצ'י בדרום קוריאה (כן, יש דבר כזה) פרסם סדרת מאמרים בכתבי עת בינלאומיים על ההשפעות האנטי-השמנתיות של קימצ'י. מאמרים אלה, המבוססים על מחקרים, מצביעים על כך שצריכה סדירה של קימצ'י, מפחיתה באופן אפקטיבי שומן גופני ועשויה לשמש אסטרטגיה תזונתית מבטיחה להתמודדות עם השמנה.
ממצאי המחקר על תועלות הקימצ'י לבריאות
המחקר על השפעות הקימצ'י על השמנה הניב ראיות משכנעות התומכות ביעילותו. בניסויים טרום-קליניים במודלים של בעלי חיים הסובלים מהשמנה, נצפתה ירידה של 31.8% בשומן הגופני אצל אלה שניזונו בדיאטת קימצ'י.
בנוסף, ניתוח מקיף של נתונים שנאספו במשך 13 שנים מתוכנית המחקר הקוריאנית למיפוי גנום ואפידמיולוגיה, מחקר מבוסס אוכלוסייה גדול, מצא כי צריכת קימצ'י מתאימה קשורה בירידה של 15% במדד מסת הגוף (BMI) וירידה של 12% בתחלואת השמנה בקרב גברים בגיל הביניים.
כך תכינו ירקות מוחמצים בבית בקלי קלות
מחקר קליני גילה כי קבוצה שצרכה קפסולות קימצ'י הראתה ירידה של 2.6% בשומן הגופני, בעוד קבוצת הביקורת הראתה עלייה של 4.7%. בנוסף, ניתוח המיקרוביום של המשתתפים גילה כי צריכת קימצ'י הגדילה את כמות החיידק המועיל אקרמנסיה מוצינופילה והפחיתה את מספר החיידקים מקבוצת הפרוטאובקטריה, הקשורים להשמנה.
ד"ר הי-צ'ון צ'אנג, מנהלת המכון העולמי לקימצ'י, אמרה: "תוצאות המחקר הטרום-קליני והקליני אימתו באופן שיטתי את ההשפעות האנטי-השמנתיות של קימצ'י, ומספקות ראיות מדעיות שיעזרו להפיץ את התכונות המעולות של קימצ'י ולהניח את התשתית לצמיחתו כמזון בריאות מוכר עולמית".
בדרום קוריאה, מדינת המוצא של הקימצ'י, נקבע ה-22 בנובמבר כיום הלאומי של הקימצ'י בשנת 2020, והוא המזון הקוריאני הראשון שזכה להכרה בשל תכונותיו הבריאותיות הייחודיות.
בארץ תוכלו למצוא קימצ'י בכל מיני מסעדות אסייתיות, ובדגש על מסעדות קוריאניות, למשל JMT החדשה, ואפילו במסעדה בשם קימצ'יז ברחוב לילנבלום 21 בתל אביב. רוצים להכין קימצ'י בעצמכם? בבקשה.
מתכון לקימצ'י ביתי
מצרכים:
- 1 כרוב סיני גדול
- 1/4 כוס מלח
- 1 כוס מים
- 1/2 כוס רוטב דגים
- 1/4 כוס סוכר
- 1/4 כוס אבקת צ'ילי קוריאנית (גוצ'וגארו)
- 10 שיני שום, מגוררות
- 1 חתיכת ג'ינג'ר בגודל 5 ס"מ, מגוררת
- 1 בצל בינוני, מגורר
- 1 תפוח אדום, מגורר (לא חובה, מוסיף מתיקות)
אופן ההכנה:
- הכנת הכרוב: חוצים את הכרוב לשניים לאורך ומפרידים בין העלים. שוטפים את העלים היטב ומניחים אותם בקערה גדולה. מפזרים את המלח באופן שווה על העלים ומעסים אותם היטב עד שהם מתרככים מעט. מכסים את הקערה ומניחים בצד למשך שעתיים.
- הכנת הרוטב: בינתיים, מערבבים בקערה נפרדת את המים, רוטב הדגים, הסוכר, אבקת הצ'ילי הקוריאנית, השום, הג'ינג'ר והבצל. אם משתמשים, מוסיפים גם את התפוח המגורר.
- הרכבת הקימצ'י: שוטפים את העלים מהמלח ומסננים היטב. מניחים שכבה של עלי כרוב בקערה גדולה, יוצקים מעל שכבה של הרוטב, וממשיכים כך עד שכל החומרים נגמרים. מכסים את הקערה במכסה או בניילון נצמד ודוחסים את העלים כלפי מטה כדי להוציא את האוויר.
- התססה: מעבירים את הקימצ'י לצנצנת זכוכית אטומה ומניחים בטמפרטורת החדר למשך 2-3 ימים. במהלך ההתססה, גזים ייווצרו בצנצנת, לכן מומלץ לפתוח אותה מדי פעם כדי לשחרר את הגזים.
- אחסון: לאחר ההתססה, מעבירים את הקימצ'י למקרר. הקימצ'י יהיה מוכן לאכילה לאחר כשבוע, אך הטעם ישתפר עם הזמן.
טיפים:
- חריפות: כמות אבקת הצ'ילי הקוריאנית קובעת את רמת החריפות של הקימצ'י. ניתן להתחיל מכמות קטנה ולהוסיף לפי הטעם.
- ירקות נוספים: ניתן להוסיף ירקות נוספים לקימצ'י, כמו גזר, מלפפון, או בצל ירוק.
- זהו רק מתכון בסיסי, וניתן לשנות אותו ולהתאים אותו לטעמכם האישי.
- קימצ'י הוא מאכל מותסס, ולכן חשוב לשמור על היגיינה במהלך ההכנה וכן להרתיח את הצנצנת לפני השימוש.