לכל שוק קסם משלו, קסם שמתקבל מקשרים מיוחדים הנרקמים בין אנשים - כאלה שמספרים סיפור וכאלה שהם עצמם סיפור. בשוק הם הופכים לאוכל שחוגג צבעוניות, ריחות ואלפי טעמים. מעשייה על מתכון עתיק שהתגלגל מפה לאוזן חוזרת כאן לחיים בעזרת שתי ידיים שיודעות לרקום טעמים. כך סיפור של עבר והווה נפגשים בצלחת שמקשט הזמן. הם נכתבים בכל רגע ורגע, יוצרים שוק עם לב פועם שלא מפסיק לרגש בכל פעם מחדש.
שוק הכרמל חווה בשנים האחרונות פריחה בתחום האוכל. הוא משמש היום בית למגוון מטבחים וטבחים מוכשרים, שחיים ונושמים טריות ועונתיות. אלה מכינים אוכל משמח בדוכנים ובמסעדות שבין הסמטאות ומזמינים את המבקרים לבלות במחירים נגישים ובאווירה שאין שניה לה. בזכות כל אלה, שוק הכרמל הוא מקום ללכת בו לאיבוד מבוקר עד לילה.
בוקר
ללה - מסעדה גרוזינית
ימי המגפה כבר נראים רחוקים, אך השלכותיה על הקולינריה עדיין מורגשות. ארוחות הבוקר, למשל, כבר נעלמו מהנוף בעקבותיה כמעט לחלוטין ורק לאחרונה חוזרות למסעדות ובתי הקפה. בשוק הכרמל אפשר למצוא מגוון אופציות רשמיות יותר או פחות של ארוחות בוקר. גרסה חדשה, אלגנטית ומסקרנת שמצטרפת לחגיגה היא ״דילא״ (בוקר בגרוזינית) - שמה של ארוחת הבוקר החדשה של מסעדת "ללה" הגרוזינית ברחוב חיים חבשוש 42 בשוק.
ללי בן שלום, הבוראת של ללה, רוצה לתת לבאי השוק את החוויה האותנטית של אוכל טרי, צבעוני, חף התחכמויות וטעים במיוחד. היא מארחת את הסועדים באנרגיה מכשפת, ניגשת למטבח הפתוח בירכתי המסעדה, מפשילה שרוולים ועוזרת לטבחים שלה בלי שום מניירות. בזו אחר זו מוגשות ברוחב לב לשולחן המנות בכלי פורצלן ואמייל עם ניחוח של פעם.
הארוחה חוגגת את המסורת הגאורגית ואת התוצרת הטרייה של השוק. היא מורכבת ממנה עיקרית של מאפה מבצק ממכר, בלי טיפת שומן שנעשה ונאפה במקום. בנוסף לו מוגשים לשולחן ברוחב לב מזטים מענגים מהמטבח הגרוזיני כמו "טח'מלי" – רוטב הבית שמבוסס של שזיפים ירוקים ועשבי תיבול או יוגורט גיאורגי מלא שום בתיבול מסורתי.
לצידם מוגשים מיני ירקות חתוכים גס וסלטים רעננים. ניתן להוסיף לשולחן צלוחית של דגים כבושים מפתים בתוספת של 15 שקלים. טעמנו שם את המאפה "אצ'ארולי גבינות", שהוא למעשה סירה ממולאת בתערובת גבינות גרוזיניות, מוגש עם חלמון ביצה. עם כל השפע הזה מוגש גם קומפוט דובדבנים אדמדם עם נענע פראית שניתן לשדך לו אלכוהול בתוספת תשלום.
ארוחות הבוקר מוגשות בימי ראשון עד חמישי בין השעות 9:00-15:00 ובימי שישי בשעה 12:00 יש במקום קבלת שבת כמו שרק ללי יודעת לעשות
מסעדת הבסטה
דיירת ותיקה ואהובה בשוק מספקת גם היא אפשרות להנות ממה שלבוקר יש להציע. מסעדת ״בסטה״ מגישה בימי שישי תפריט בוקר. מגוון המנות בו מיועדות לחלוקה ומאפשרות הרכבה של ארוחות בוקר שונות לפי כל שידוך.
החל מירקות חתוכים לצד לאבנה, דגים כבושים וחצאי ביצה רכה עד למטבוחה לצד פריקסה קונפי דג. בתפריט יש מדי פעם הפתעות של "מנות אורחות" ושווה להתעכב עליהן לרגע. לפני כל זה מגיעות לשולחן פרוסות לחם גס עבות ומפנקות ששליכט חמאה צהבהבה מלווה אותן על הצלחת. הביס עם הקרום שמתפצח בפה בא מצויין גם עם מרקחת שמכינים במקום.
בסטה - השומר 4, תל אביב
צהריים
מיטש - פופ אפ קבב רומני
השוק אוהב מקומות של בשר: שווארמה, המבורגר, סטייק, נקניקיות, שיפודים - אפשר להתווכח אם גם פריחת דוכני השניצלים נכנסת תחת הקטגוריה ולשם הפואנטה נגיד שכן. אחד המקומות ממנו נפרד השוק בצער וכעת חזר לפופ אפ של קיץ הוא "מיטש" - הקבביה של אורית מושקוביץ.
פירושה ברומנית של המילה "מיטש" הוא "קטן". במשך חודשים חקרה וניסתה מושקוביץ עד שהגיעה לתערובת המושלמת לקבב רומני ממכר. המיטש הוא מקום לאכול בו קבב רומני אמיתי ביתי ובכלל אוכל פשוט ולא מתחכם שמושקעת בו מחשבה ואהבה רבה. כזה שמעורר געגועים לבית. יש חמוצים, ואיקרה, וצ'ימיצ'ורי ועוד נלווים מיוחדים שמוסיפים טעם לבשר. אפשר להנות פה גם ממנת נקניקיית הפטריצ'אן המגולגלת בלחם - מנה שבשבילה שווה לחזור.
מיטש - סמטת הכרמל 30, תל אביב. ראשון – חמישי 11:00-16:00
שווארמה רמב״ם
יש מוסדות שווארמה שאין עליהם עוררין ושמם הולך לפניהם. שווארמה יכולה גם להיות מוקד עלייה לרגל ושווארמה רמב"ם הוא בהחלט מקום שהוכתר ככזה. רמת ארכיטקטורת הפיתה היא בהחלט מהגבוהות ביותר כאן וההמתנה ליצירה המושקעת משתלמת לגמרי. הבשר במנה עטוף ונוטף שומן, עד שאוהבי הז׳אנר נשבעים - אין עוד טעם כזה שנוצר מתערובת הנוזלים שנותרת בסוף של הפיתה הרכה והעננית.
מפגש רמב״ם - רמב“ם 3, תל אביב
ערב
שפוי
חצי מטר מכל ההמולה, נמצאת מסעדונת שפותחת את שעריה לעת ערב ומחליפה באלגנטיות מעודנת וקלילה את "גלבי - המקום של ענת", שפועל במהלך היום. שולחנות עטופים במפות בהירות, נר קטן נח בין כלי האוכל המונחים לארוחת ערב וקולות נעימים של לילה מקבלים את פני האורחים.
התפריט נכתב על לוח גיר ארוך שמקשט קיר מול דלת הכניסה והאוכל - הוא פשוט וחכם. כמעט בכל מנה יש גילוי מפתיע, טעם או מרקם שנחשפים במפגש עם הלשון. גזרת היין גם היא מלאה בהפתעות והן מתאימות לאווירה ולעונה. יש כאן גם מנות קטנות ללוות איתן יין, כאלה שכיף לחלוק - מנות מעדניה ומנות מורכבות יותר. לקראת הקיץ יותאם תפריט היין לאוויר ולאווירה ויופיעו בו יותר יינות לבנים ויינות אדומים קלילים.
שפוי - סמטת הכרמל 23, תל אביב. ימים שני עד חמישי בשעות 18:00-23:00 על בסיס מקום פנוי
מפגש רמב״ם
מפגש רמב״ם הופכת בין ערביים למאורת בשר. הנתחים כאן מטופלים היטב ביד מקצועית ואוהבת. המקום מציע בילוי ערב לא מחייב בו אפשר ליהנות ממנות בשר איכותיות ביותר שכיף לחלוק והכרחי להוסיף לצידן יין (שנמזג כמעט עד לפיית הכוס).
רמב"ם 3, תל אביב
בין הארוחות
- ברחוב השוק 3 בכוך קטן נמצא הדוכן של דוד. הוא מכין עוגות גבינה אגדיות בתבניות עצומות וחותך אותן לרצועות של גן עדן קרמי שקשה להפסיק להתנחם בו.
- ברחוב הכרמל 34 נמצאת המעדניה רחבת הידיים וההיצע ״דווקא גורמה״ בה אפשר למצוא, מלבד כל טוב של גבינות ועוד, מותג פסטה איכותי ביותר שמייבאים ״אנשי הזית״.
- ברחוב יום טוב 21 יושבים יחד, ולעיתים לחוד, האחים בעלי חנות התבלינים ״תבליני כוחלני״. מלבד מוצרים אקזוטיים, מחזיקים ברשותם האחים גם תבלינים שקשה למצוא בכל מקום, למשל, הקג׳ון שלהם מוצלח במיוחד. הוא, אגב, מתבל אוכל במסעדות שונות בשוק ויעשה פלאים על מדף התבלינים שלכם.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו