השווארמה הוותיקה מגישה פיתה עם תחליף. צילום: אסף מנחם

השווארמה המיתולוגית התחילה להגיש תחליף בפיתה שלה

״מקסיקנה״, ״לנדוור״ ועכשיו גם ״שווארמה דבוש״ - חברת הפודטקmore foods ‎‎ החלה לשווק מוצרים מן הצומח לפני קצת יותר משנה וכבר הגיעה לכ-100 מסעדות ורשתות מזון ברחבי הארץ • ״אנחנו לא מסתכלים על המוצר שלנו כעל תחליף בשר״, מסביר מייסד החברה

ישראל היא אמנם אחת הצרכניות הגדולות ביותר של בשר - אנחנו ממוקמים במקום הרביעי בעולם בצריכת בשר אדום ובמקום הראשון בצריכת עופות. אבל לצד זאת, סוחפת את המדינה בשנים האחרונות במהירות שיא גם מגמת טבעונות ובמקביל לה, תעשיית הפודטק הישראלית לוקחת את נושא יצירת תחליפי הבשר כמה צעדים קדימה ומביאה את ישראל לעמוד בחוד החנית בתחום.

עוד ועוד מסעדות טבעוניות נפתחות ברחבי הארץ ומנות טבעוניות אפשר כבר למצוא כמעט בכל בית קפה ומסעדה. גם סטריט פוד טבעוני הוא כבר לא רק פלאפל וסביח - ואלה שבחרו בתזונה נטולת מוצרי מזון מן החי יכולים ליהנות מאינספור מנות 'בשרניות' עשויות תחליפים מן הצומח.

אחת מחברות הפודטק הצומחות בארץ היא more foods. רק לפני ימים אחדים גם שווארמה דבוש הוותיקה התחילה להגיש בסניפיה פיתה עם שווארמה ממוצרי החברה. המחיר, אגב, ברשת שפתחה את הסניף הראשון שלה בשנת 2001 ברחוב אבן גבירול בתל אביב, עומד על 51 שקלים בדומה למחיר מנת שווארמה רגילה בסניפים.

שווארמה טבעונית בדבוש, צילום: יח"צ

החברה הישראלית החלה לשווק את המוצרים שלה בינואר אשתקד וכבר נכנסה לכ-100 מוקדים ברחבי הארץ, בדגש על מסעדות ורשתות מזון. בין השאר, מוגשות מנות מהמוצרים שלה ברשת האוכל המקסיקנית ״מקסיקנה״, בסניפי רשת "לנדוור", ב- Jem's Beer Factory ועוד. לאחרונה היא החלה להפיץ את המוצרים שלה גם ברשתות בצרפת ובארה״ב.

״הפסקתי לאכול מוצרים מן החי לפני כשש שנים ולפני ארבע שנים הבנתי שאני רוצה להקדיש את כל הזמן והאנרגיה שלי לטובת הניסיון להפחית את הניצול בחיות בתעשיית המזון״, מספר לאונרדו מרקוביץ', היזם והמנכ"ל של החברה. הוא מוסיף: ״הבנתי שאני רוצה לספק לאנשים אופציות טעימות שמספקות את הצורך באכילת בשר וזה בעצם מה שאנחנו עושים״.

מנת שווארמה מהמוצר שלכם באמת יכולה להחליף את הדבר האמיתי?

״חברות רבות קוראות למוצרים שלהם ׳תחליפי בשר׳. אנחנו אף פעם לא משתמשים במונח הזה כי כשאנשים מגיעים עם ציפייה לקבל מאכל שדומה לבשר, גם אם הוא מאוד טעים, הם התאכזבו. אנחנו פשוט יוצרים ביס טעים, אוכל שיש בו כמות גבוהה של פרוטאין ומביא לשובע. יחד עם זאת, אנשים רבים שאוכלים את המוצר שלנו גם אומרים שהוא מאוד ׳בשרני׳״.

"לא קוראים לזה תחליף" - מנה מהמוצר של מור פודס, צילום: אסף מנחם

יותר משלושים אחוזים מעוניינים להפחית צריכת בשר

מרקוביץ, שלמד הנדסה ביו-רפואית, פתח במיזם לפני כשלוש שנים, אז הוא התחיל לבחון דרכים שונות להכנת מוצרים צמחוניים טעימים ובריאים. ״במדינות מפותחות, יותר משלושים אחוזים מהאוכלוסייה מעוניינים להפחית את צריכת הבשר. הסיבה המרכזית לכך היא, שהם רוצים לחיות חיים בריאים יותר", הוא אומר ומוסיף ש"עם זאת, המון מוצרים בתעשיית תחליפי הבשר, לא נחשבים בריאים בעיניי אותם אנשים מכיוון שחומרי הגלם המרכיבים אותם ורשומים על גבי האריזה, לא מובנים לקוראים או משום שהם מכילים חומרים משמרים וכו'״.

מיוצר משאריות המתקבלות בהפקת שמן מזרעים,

ישראל נחשבת היום מעצמה בתחום הפודטק ויש תחרות גדולה בתחום, מה מייחד אתכם?

"המוצר שלנו הוא 'clean label', כלומר, אין על גבי האריזה שלו חומרי גלם שלא ניתן לזהות והוא נטול תוספי E. בנוסף, בשונה מרוב החברות בתחום, שמייצרות את תחליפי הבשר שלהן מסויה, סייטן או אפונה, אנחנו מייצרים את המוצרים שלנו משאריות של גרעיני דלעת וגרעיני חמנייה הנותרות בתהליך הפקת שמן מאותם זרעים. כתוצאה מכך, אנחנו מקבלים חומר גלם עם אחוז חלבון גבוה (27 אחוז חלבון ל-100 גרם), ברזל יותר מאשר בבשר, סיבים וסידן״.

כחלק מתעשיית הפודטק הפורחת בישראל פועלת More Foods לצד חברות נוספות, כמו: רדיפיין מיט הישראלית, שתחליפי הבשר מבוססי החלבון שלה מהצומח כבר נמכרים ביותר מ-250 מסעדות בישראל, גרמניה, הולנד ובריטניה; SavorEat, שהרובוט-שף שלה מדפיס המבורגרים המבוססים על חלבון מהצומח; חברת Future Meat, שמפתחת בשר מתורבת; Aleph Farms; ועוד שורה של סטארטאפים ישראליים המפתחים מוצרים שונים המבוססים על חלבון מהצומח או על בשר.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...