דוכן ירקות בשוק הכרמל בתל אביב, ב-2021 | צילום: יהושע יוסף

ירקות קפואים? אתם בכלל לא צריכים את זה

ברקע "סערת סנפרוסט", רבים "מגלים" את עולם הירקות והפירות הטריים, ובצדק גמור • רוצים לשמור עליהם לזמן ארוך מבלי שיתקלקלו? הנה כמה טיפים שיעזרו לכם, ויש אפילו מתכון בונוס

גם אתם נמנעים לאחרונה מקניית ירקות ופירות קפואים, שלא נדבר על לאכול אותם? הגיוני, לאור משבר סנפרוסט, החיות ושאר ירקות, אבל לא לשם כך התכנסנו הפעם, אלא כדי לדבר דווקא על עולם הירקות הטריים ושלל יתרונותיו.

מורן קליזי, תזונאית בארגון "לקט ישראל", שמתמקד (בין היתר) בצמצום ובזבוז מזון, ובירקות מוצלים בפרט, אספה עבורכם כמה טיפים שיעזרו לשמור עליהם לאורך זמן וליהנות מהם יותר במקום התחושה העגומה של לזרוק אותם לפח כי "פספסתם". 

  1. קנו נכון: מומלץ לקנות ירקות ופירות ללא פגמים וכאלו שלא נחשפו זמן רב לשמש.
  2. בחרו בירקות לא מאוד בשלים: כשמתכננים לאחסן לתקופה ממושכת יחסית, מומלץ לבחור פירות וירקות פחות בשלים, שהם לרוב מוצקים יותר. כך הם יחזיקו מעמד לאורך זמן ארוך יותר.
    שטפו לפני האכילה. תפוחים בדוכן ירקות ופירות, צילום: אורן בן חקון
  3. סדרו נכון את שקית הקנייה: בעת הרכישה, מומלץ להניח את הירקות "העדינים" יותר מעל שאר הקניות על מנת למנוע נזקי מעיכה.
  4. שטפו פירות וירקות לפני אכילתם: ככלל, לא רצוי לשטוף פירות וירקות טרם הכנסתם למקרר, אלא רק לפני השימוש. רק אם הירק/פרי מלוכלך, כדאי לשטוף אותו במים זורמים, אבל יש להקפיד לייבש אותו היטב לפני הכנסתו למקרר. לפני השימוש יש לשטוף את הירקות והפירות היטב במים זורמים.
  5. חיתוך לפני האכילה: עדיף לאחסן ירקות ופירות שלמים, משום שבתהליך החיתוך חל איבוד של ויטמין C. מומלץ לחתוך אותם רגע לפני האכילה.
  6. הקפיאו כמויות גדולות: אם קניתם כמות גדולה של ירקות מעבר לצורך שלכם, ניתן לחתוך אותם, להכניס לשקיות ולהקפיא. ירקות שורש וירקות שלא מכילים כמות רבה של נוזלים כמו בטטה, גזר, דלעת, דלורית, ברוקולי וכרובית, הם דוגמה מצוינת לירקות ששומרים על המראה שלהם ועל הערכים התזונתיים בהקפאה, ולכן מומלץ לחתוך מראש ולהקפיא אותם.
  7. אחסון נכון במקרר: אחסנו את הירקות והפירות במגירות נפרדות, שכן במהלך ההבשלה קצת פליטת גז האתילן שונה ביניהם. הגז יכול להביא להבשלה מהירה יותר של ירקות, מה שגורם להאצת קלקולם. שימו לב שמבחינה בוטנית עגבנייה היא פרי, ולכן אחסנו אותה בנפרד ממלפפונים.
אל תצמידו אותם לדפנות המקרר. דוכן ירקות בשוק מחנה יהודה, צילום: אורן בן חקון

נוסף על כך, את הירקות והפירות כדאי לאחסן במגירות התחתונות של המקרר, ותוכלו גם להניח בתחתיתן מגבת נייר לספיגת עודפי לחות. בנוגע לעשבי תיבול עדינים, ניתן לשטוף, לייבש ולעטוף אותם בנייר מגבת לח, ולמקם במגירות המקרר על מנת שהם לא יאבדו לחות ויחזיקו מעמד זמן רב יותר.

כמו כן, אל תצמידו ירקות לדפנות המקרר שכן אלה אזורים יותר קרים – מה שיכולים לגרום להם לקפוא. גם לא כדאי לאחסן אותם בכלים אטומים, שכן הם גורמים להצטברות של לחות ונוזלים שמאיצים את הקלקול.

המרק המשביע שיפנה לכם את המקרר

נתקעתם עם ירקות ופירות בשלים מדי? בדיוק לשם כך, ב"לקט ישראל" הכינו לנו מתכון למרק עגבניות בשלות מדי עם שאריות אורז לבן – שלא רק שישביע אתכם, אלא גם יגרום לכם לנצל את המצרכים לפני שיתקלקלו.

מרק עגבניות עם אורז, צילום: באדיבות לקט ישראל

מתכון למרק עגבניות עם אורז לבן

מצרכים:

  • 2 גזרים קלופים וחתוכים לקוביות
  • 1 בצל גדול חתוך לקוביות
  • 2 גבעולי סלרי קלוף וחתוך לקוביות
  • 2 שיני שום
  • 2 כפות רסק עגבניות
  • 5 עגבניות בשלות חתוכות לקוביות
  • 8 כוסות מים
  • כ-10 גבעולי כוסברה טרייה (לא חובה)
  • חצי כוס אורז לא מבושל או כוס וחצי אורז מבושל
  • 1 כף סוכר
  • כוסברה יבשה, פלפל שחור, פפריקה מתוקה ומלח
  • 2 כפות שמן

הוראות הכנה:

1) טגנו בסיר את הבצל עם השמן והוסיפו את הגזר, הסלרי והשום. לאחר 2 דקות, הוסיפו את רסק העגבניות – וערבבו.

2) הוסיפו את העגבניות הטריות וכסו את מכסה הסיר. לאחר כ-5 דקות בישול, הוסיפו את המים ואת האורז.

3) המשיכו לבשל על אש נמוכה למשך כחצי שעה. לאחר מכן, הוסיפו את התבלינים והסוכר. טעמו ותקנו את התיבול בהתאם לטעם שלכם (המרק צריך להיות חמצמץ-מתוק).

4) בשלו כ-15 דקות נוספות, ולקראת הסוף הוסיפו את הכוסברה הקצוצה.

מורן קליזי היא תזונאית בארגון "לקט ישראל".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...