תבשיל עוף וחומוס מחמם ומנחם , אסף קרלה
תבשיל עוף וחומוס מחמם ומנחם | צילום: אסף קרלה

לגוף ולנשמה: השילוב הזה הוא הדבר הכי טוב שאפשר לעשות עם עוף

הקטנית העונה לשם "חומוס" היא חומר הגלם היקר ביותר לליבנו בכל עונות השנה, ובחורף היא מחוללת פלאים גם בלי לנגב אותה בסיבוב • במתכונים הבאים שילבתי אותה פעם אחת במרק קטיפתי, ובפעם השנייה עם עוף, בצלצלים ושאר תבלינים חמים

מזון חם הוא לא רק מקור בסיסי, הכרחי, לאנרגיה בימים ובלילות הקרים של השנה - כן, גם בחורף הלא מאוד קפוא שלנו - אלא גם לנחמה, או, כפי שנהוג לומר, לנשמה. כשאנחנו לוגמים מרק חם ביום קר, או אוכלים מנה דשנה וחמה, זה מחיה לא רק את הגוף אלא גם משיב את הנפש, סועד אותה, כשמתחושת הקור המציקה והמעייפת צומחת הנאה קטנה, מעין אנחת רווחה, "עכשיו הכל בסדר".

במילים אחרות, לא רק הטעם, המרקם, הארוחה וצורת ההגשה קובעים אם המנה טובה יותר או פחות. לטמפרטורה יש כאן תפקיד לא פחות חשוב. כשהמנה קרה, היא צריכה להיות קרה בדיוק במידה הנכונה, וכשהיא חמה - על אחת כמה וכמה. אוכל שאמור להיות חם, אבל מוגש כשהוא לא מספיק חם, עשוי בהחלט להיות פחות טעים, פחות מענג.

יש נחמה באוכל חם, צילום: אסף קרלה

נהוג לייחס לארוחה חמה אסוציאציות של פינוק, אבל האמת היא שמדובר בהרבה יותר מכך: אוכל חם יוצר תחושה עמוקה של שקט פנימי, שבא לידי ביטוי פיזית ונפשית. נוח, נעים ושקט לנו יותר אחרי ארוחה חמה טובה. למעשה, זו הנחמה האולטימטיבית, שתמיד עובדת, אפילו במציאות הבלתי אפשרית שלנו.

אוכל, באופן כללי, משמש לעיתים מפלט רגשי. כשאנחנו חווים ימים קשים או מייגעים, בצלחת חמה נוכל למצוא איזון ונוחות שמעבירים אותנו למוד אחר, עם קצת פחות לחץ ודאגה. בגדול, לא משנה מה אוכלים - כשזה חם, זה שם - אבל כשזה חומוס חם, כמו במנות המחממות האלה, זה בכלל מושלם.

מרק חומוס וכמון, צילום: אסף קרלה

מרק חומוס וכמון

המרכיבים:

  • 2 כוסות חומוס מושרה ומבושל מראש, או קפוא
  • 2 בצלים בינוניים קצוצים דק
  • 5 כפות שמן זית
  • 6 שיני שום קצוצות
  • 1 ליטר ציר עוף או ירקות או מים
  • 1/4 כפית כורכום
  • 2 כפיות כמון
  • מלח
  • מיץ סחוט טרי מ־1 לימון

לרוטב:

  • 5 כפות שמן זית
  • 1 שן שום כתושה
  • 1/4 כפית פפריקה מתוקה
  • 1/2 כפית מלח
  • 1 כפית כמון
  • 1 כוס כוסברה קצוצה

אופן ההכנה:

  1. מטגנים את הבצל בשמן זית.
  2. מוסיפים ציר או מים ואת כל המרכיבים, למעט מיץ הלימון, מרתיחים, מנמיכים את האש ומבשלים במשך שעה וחצי, עד שהחומוס מתפרק לגמרי.
  3. טוחנים את התערובת מעט בעזרת בלנדר מוט.
  4. מוסיפים למרק מיץ לימון.
  5. שמים במחבת את מרכיבי הרוטב, למעט הכוסברה, ומטגנים במשך דקה.
  6. יוצקים לקעריות, מזלפים את רוטב ומפזרים את כוסברה.
עוף עם חומוס, בצלצלים וארטישוק ירושלמי, צילום: אסף קרלה

עוף עם חומוס, בצלצלים וארטישוק ירושלמי

המרכיבים:

  • 4 כרעי עוף טרי
  • 10 בצלצלים קטנים קלופים
  • 10 שיני שום קלופות שלמות
  • 8 שורשי ארטישוק ירושלמי ארוכים שטופים היטב (לא לקלוף, בקליפה יש המון טעם)
  • 1 כוס גרגירי חומוס שהושרה במשך לילה ובושל במים במשך כשעה
  • 1/4 כוס שמן
  • 1/2 1 כפיות מלח
  • 1 כפית שטוחה כורכום
  • 1 כפית כמון
  • 2 מקלות קינמון
  • 1 כפית פלפל לבן
  • קמצוץ אגוז מוסקט מגורר
  • 1/4 כפית זנגביל

אופן ההכנה:

  1. מטגנים בעדינות את העוף בסיר רחב, על הצד של העור. אין צורך להשחים מדי.
  2. מוציאים את העוף ומניחים בכלי בצד.
  3. באותו סיר מטגנים קלות את הבצלצלים במשך 4-3 דקות.
  4. חוצים את הארטישוק הירושלמי ומוסיפים את שיני השום, הארטישוק והתבלינים.
  5. מסדרים את העוף ומפזרים מעל חומוס.
  6. מוסיפים מים עד לכיסוי מוחלט של העוף ומביאים לרתיחה.
  7. מנמיכים את האש ומבשלים כשעה ורבע.
  8. מכניסים את הסיר לתנור, להשחמה של 10 דקות (אם רוצים).
  9. בוזקים מעט שמן זית מעל ומגישים חם.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר