אין כמו ראש השנה לסיכומים, ובמיוחד בענף היין. שי לעובדים, מתנות למארחים וריבוי סעודות הם רק חלק מהסיבות שבחודש החגים הזה מתבצעות מדי שנה כ־30% מרכישות היין בישראל.
הבציר דאשתקד (2021) היה בישראל, כמו במקומות רבים בעולם, מאתגר במיוחד, ובשל סיבות אקלימיות שונות יקבים רבים קלטו כ־30%-40% פחות ענבים מהממוצע הרגיל. לעומת זאת, השנה המוזיקה העולה עד עתה מן הכרמים שמחה הרבה יותר ומבשרת כי כמויות הענבים, כמו גם איכותם, משביעות רצון, וזאת אף שהשנה היא שנת שמיטה.
אלכס הרוני, בעליו של יקב דלתון הגדול ומנכ"לו, משתף אותנו במאחורי הקלעים של הבציר. "רוב הכרמים שלנו נמצאים בנקודות הגבוהות בישראל, ולכן כמעט שלא נפגענו בשנה שעברה בכמויות הענבים, כך שיכולנו לתכנן את הייצור באופן שיתאים לערב השמיטה. היצוא שלנו, כמו כמעט של כל תעשיית היין בארץ, מתמקד בשוק הכשר, ויין משנת שמיטה כמעט לא עוזב את גבולות הארץ. יהודים חרדים מעבר לים מעדיפים שלא להסתבך עם יינות משנה זו".
אתה מבחין במגמות חדשות בענף בשנים האחרונות?
"המגמה המרכזית היא הגידול בביקושים ליין לבן. גם השנה הביקוש ליין לבן המשיך לעלות דרמטית, לצד העלייה במכירות יינות רוזה. אני שמח שכיום אנשים כבר מבינים שאנחנו נמצאים במדינה חמה ושעדיף לשתות יינות שמתאימים למזג האוויר".
האם יש שינוי בביקוש לזנים ספציפיים?
"הזנים הלבנים המוכרים והוותיקים, סוביניון בלאן ושרדונה, הם המבוקשים ביותר, אבל נוסף עליהם יש לנו פינו גרי ושנין בלאן שנגמרים מהר. אנחנו עומדים להשיק סוביניון בלאן חדש בסדרת 'אסופה', הסדרה הניסיונית של היינן שלנו, גיא אשל, שמקבל בה יד חופשית להתפרע עם סגנונות וזני ענבים. החידוש בו הוא שהענבים תססו ספונטנית, ללא תוספת שמרים מתורבתים ובאמפורות חרס שהבאנו מגיאורגיה, מצרפת ומספרד".
בכלל, נדמה שאתם נמצאים בתנופת חדשנות.
"הוצאנו השנה לראשונה יין מבעבע בסגנון שמפיין חדש שמאוד הצליח, וגם ורמוט - יין מתובל בסגנון איטלקי. לקראת החג אנחנו מוציאים יין אדום חדש בסדרת 'אסופה', שהותקן מענבי צורימן, זן מקומי עתיק מרמת הגולן, שזוהה על ידי ד"ר שיבי דרורי במחקר שלו. אנחנו היחידים בעולם שנטענו ממנו כ־4 דונמים ומפיקים ממנו יין. פרט לכך, אנחנו בונים מזקקה שתיקח אותנו לעולם חדש ומרתק של כהילים - וויסקי, ברנדי. רמיזה אחת כבר הוצאנו לאחרונה - ג'ין יבש בסגנון לונדוני עם תיבול גלילי".
על רקע עליות מחירים ואינפלציה, איך אתם נערכים לראש השנה?
"גם אנחנו חווינו עליות במחירי חומרי הגלם. את רוב ההתייקרות ספגנו, אבל היה עדכון מחירים מינורי בתחילת השנה. אנחנו משתדלים לבוא לקראת הצרכנים שלנו ונערכים למבצעי החג. אני מקווה שההנחות שאנחנו נותנים לרשתות יקבלו ביטוי גם על המדפים".
יין מהעולם הישן
לצד ייצור היין המקומי, מיובאים לארץ מאות ואולי אלפי מותגי יין מכל העולם, וגם שם ניכרים שינויים והתפתחויות. תחום יבוא יין פרימיום כשר, למשל, רותח, ואם בעבר הענף נשלט כמעט באופן בלעדי על ידי "צור סוכנויות", הרי בשנים האחרונות יותר ויותר יבואנים שולחים צוותי כשרות מטעמם ליקבים בחו"ל ומייצרים שם אצוות ייחודיות וכשרות.
"גם אנחנו הרחבנו את מגוון היינות הכשרים המיובאים שלנו, תוך התאמה ל'יינות נכונים' שהשוק מחפש - בעלי רמת אלכוהול נמוכה, יינות רעננים. הצרכנים בארץ סוף־סוף הפנימו שאנחנו מדינה חמה", אומר שי קישנר, מנהל תחום היין ב"מ. אקרמן בע"מ", מיבואני ומפיצי האלכוהול והיין הגדולים בישראל. "אנחנו מביאים היום יינות כשרים רבים מצרפת - בורדו, פרובנס ובורגון - מאיטליה ומהונגריה, אשר מבחינת יין זו מדינת 'עולם ישן' שנותנת תמורה נהדרת לכסף, לצד היבוא הרגיל שלנו, שם אנחנו מייבאים גם מאוסטרליה ומניו זילנד, מארה"ב ומגרמניה".
אילו עוד טרנדים יש כיום בשוק היינות המיובאים?
"אחרי כמה שנות שיא במכירת יינות שאבלי, אנחנו רואים ירידה מסוימת בהם, אבל עדיין אנשים מחפשים עולמות של מינרליות וחומציות גבוהה. יש גם עלייה בביקוש ליינות רוזה - גם מפרובנס, שם היינות חדים וחומציים ומיועדים לליווי אוכל, וגם לרוזה ממקומות אחרים, בסגנון יותר פירותי. גם בקטגוריית היין האדום הביקוש הוא ליינות בעלי טעמים פירותיים עם חבית מאוזנת בלבד. בגלל האקלים, רמת האלכוהול עלתה בשנים האחרונות ביינות הבורדולזיים, וזה מתאים לחך בישראל. עוד טרנד שמתפתח הוא יינות מבעבעים איכותיים, לאו דווקא שמפניות מאוד יקרות ויוקרתיות, אלא אפילו מוסקטו דה אסטי המתקתק והפרוסקו החצי־יבש עד יבש".
גם אתם רואים את השוק עובר מיינות אדומים ללבנים?
"עדיין קיימת הטיה מובהקת לטובת יינות אדומים (65%-70%, גם בקיץ), אבל בהחלט רואים עלייה גדולה בצריכת יינות לבנים. עוד טרנד שמטפטף לארץ הוא החקלאות בת־קיימא".
אז לכבוד השנה שבפתח, ובעיצומו של הבציר, התכנסנו לטעום את היינות החדשים לחג. הנה רשימת המומלצים שלנו, מסודרת לפי רמת מחיר, מהקל אל הכבד.
עד 60 שקלים
פטי ורדו 2021 בראשית, יקב היוצר - ככל הנראה הפתעת הטעימה. כל כך הרבה יין בכל כך מעט כסף. ליין צבע סגול־בורדו עמוק ויפה. הארומות שופעות פטל עסיסי, לצד פלפל ירוק. הוא צעיר ואקספרסיבי, בעל חומציות נהדרת, גוף קל־בינוני אבל עשיר. טאנינים צעירים. תענוג (39.9 ש', 3 ב־100 ש' במבצעי החג).
פרוסקו, ואל דאור (איטליה) - מבעבע איטלקי מענבי פינו נואר, גלרה ושרדונה, שהותקן בשיטת שארמט. יין פריך וחומצי, שפע פרי לבן מתקתק באף, תפוח עץ ירוק ולימוניות טובה. יין שמח מאוד, וגם המחיר חגיגה (44.9 ש').
בלנד היינן 2021, פרייבט קולקשן, יקבי כרמל - עוד פנינה של ממש שתמצאו במדפי רשתות השיווק. בלנד ים־תיכוני שמורכב מ־30% פטי ורדו, 20% מרסלאן, 16% קריניאן, 8% ארגמן, ו־26% טנאט. באף ארומות פטל ודובדבן טריים, שזיף סגול, נגיעות של עשבי תיבול (אגוז מוסקט) ותחושה מתקתקה וחמצמצה גם יחד. יין צעיר ועסיסי, לא מתיימר, וככזה - פשוט נהדר (45 ש').
רוזה קלאדוק 2021 מוני - רוזה חינני ומקסים שמותקן מענבי קלדוק, זן צרפתי פחות מוכר בישראל, על ידי היינן־אמן ששון בן־אהרון. צבעו פיץ'־כתום, האף רענן ופירותי (מלון כתום, נקטרינה צהובה, תות גינה). בפה הוא עסיסי, גוף מלא ונגיעת מתק קלה. הסיומת מרירה קלות ומאוד נעימה (55 ש', 120 ש' לבקבוק מגנום).
Wine& שרדונה 2021, יקב בנימינה - סדרה חדשה ומסקרנת של היקב הגדול והוותיק, ששמה לה למטרה לחבר יין צעיר ולא יקר למנות אוכל שיתאימו לו. השרדונה הזה, כמעט שקוף, מגיע מכרמי הגלבוע ומדיף ריח מקסים של תפוח ירוק ואגס, עם מעט אגוז קלוי וקוקוס. החך ממשיך בחומציות הדרית רעננה, טעמי פרי טריים ועוד משהו שקשה לשים עליו את האצבע אבל מקפיץ את היין למעלה (60 ש').

שער האריות 2021, קפיטל, יקבי ציון - המהפכה של יקבי ציון הוותיקים טרם חלחלה לתודעת ההמונים, ולכן מי שישכיל לרכוש מהיינות שלהם ייהנה מיין מעולה במחיר נגיש במיוחד. הבלנד שלפנינו הותקן מענבי פטיט סירה, מרלו וברברה. יש לו צבע בורדו־סגול חינני, ניחוח של דומדמניות, דובדבנים ואסנה לצד עץ מתון. הוא טאני במידה ופירותי בטירוף. אריה ישאג - מי לא ישתה? (60 ש', שני בקבוקים ב־100 ש' במבצעי החג).
קברנה פרנק 2021, שאטו לה ריגאן (בורדו, צרפת) - ניסיון נדיר ולא אופייני לבורדו לייצר יין זני, אבל התוצאה מהנה ומשביעת רצון. יש לו צבע בינוני, ארומות פרי אדמדמות לצד ירקרקות האופיינית לזן. הגוף שלו יחסית קל, המבנה מצוין, ורמת האלכוהול המתונה (12.5% בלבד) רק תורמת ליכולת ללגום ממנו שוב ושוב בהנאה (60 ש').
100-60 ש'
פינוטאג' רזרב 2018, ראסאג, יקב סימונס'וואלי (דרום אפריקה) - יין בעל צבע סגול וניחוח מרוכז של אוכמניות שחורות, דובדבן, אסנה משולב באדמתיות פראית. הגוף שלו בינוני, טעמי פרי עשירים, והוא לא מורכב מדי. מרגיש צעיר בהרבה מארבע שנותיו. להשיג בבלעדיות ברשת בנא משקאות (69.9 ש').
רוזה, 2020, שאטו טראבון (פרובנס, צרפת) - רוזה פרובנסלי קלאסי שהותקן מענבי גרנאש סירה וסנסאו בגוון ורוד־כתמתם מקסים. באף ארומת תות שדה ואפרסק לבן, בטעמיו הוא מינרלי ומרווה, בעל חומציות נעימה ומרירות עדינה בסיומת (75 ש').

מלבק־מרסלן אינספייר 2020 יקב טפרברג - ממסך משני זנים צרפתיים פחות שגרתיים מכרמי עמק איילון שכורמי היקב מטפחים באדיקות, אשר התבגר קמעא (שמונה חודשים בלבד) בחביות צרפתיות. צבע היין סגול, כהה ובוהק. באף גרגירי יער (פטל ואוכמניות), קקאו ואקליפטוס. יין עסיסי, צעיר ופירותי. בעל טאנינים בינוניים, גוף מלא ועוצמתי שנותן תמורה נהדרת לכסף (75 ש').
שרדונה רזרב 2020 כרם מנרה, יקב רקנאטי - שרדונה מכרם יחידני, שתסס על משקעיו במשך כשנה בחביות גדולות וקטנות שיוצרו בבורגון. ניחוח תפוח אדום וליים, פרחי קיץ, אגוזיות ועץ קלוי. בחך הוא שמנוני, פירותי, עגלגל וקרמלי, אך לא על חשבון החומציות. אלגנטי (95 ש').
ירדן פינו נואר 2019, יקב רמת הגולן - אין זן ענבים מורכב מהפינו הזה לגידול בישראל, אבל ויקטור שונפלד, היינן הוותיק של היקב, ממשיך להציג יצירות מופת כאלו. יש לו גוון פוקסיה בהיר כיאה לזן, אף אדמתי, פטריות יער, ואפילו מעט נקניק ופלפל שחור. מרקם רך ואלגנטי, עשיר וחמאתי וסיומת ארוכה (95 ש').
יותר מ־100 ש'
אסופה גראונדד, 2021, יקב דלתון - זהו הניסיון הראשון לייצר יין מודרני מענבי זן צורימן, גפן פרא מקומית שגילה ד"ר שיבי דרורי במהלך מחקרו בחרבת צורימן שברמת הגולן. בדלתון גם החליטו ליישן אותו באמפורות חרס, בשיטה העתיקה לייצור יין. התוצאה מרתקת ושונה - באף ניחוח סלק וסיגליות אקספרסיבי, עם בשומת עדינה של אקליפטוס ועשבוניות. הגוף שלו קל יחסית ומאוזן, והסיומת קצרה. למי שכבר טעם הכל ומחפש לחדש (110 ש').
בחירת היינן 2016, תבור - ממסך מסקרן ונדיר שהותקן מ־61% קברנה מתל שיפון ו־39% שיראז מתל פארס, שניהם ברמת הגולן. הוא התבגר כשנה ומחצה בחביות. האף שלו כאילו הונדס במיוחד לחובבי הקברנה - הרבה דובדבנים לצד נוכחות טובה של חבית. הוא נראה צעיר לגילו (6), פירותי וג'וסי. קלאסיקה (240 ש').
פידלר 2020, שילה - זו כבר יצירת אמנות של ממש. הותקן מ־71% פטיט סירה, 21% פטי ורדו ו־8% שיראז, והתיישן 16 חודשים בחביות. הוא בעל צבע עמוק וכהה, בשומת מתפרצת של סיגליות, שזיף שחור, שוקולד מריר, פלפל שחור ורוזמרין. העץ מאוזן, הגוף מלא וקטיפתי, כמעט לעיס, ובעל רבדים עמוקים. יין דומיננטי בעל סיומת ארוכה ונעימה (110 ש').
פטיט UF 2019, של סגל - יין זני מכרם הפלאטו שבדלתון. התבגר כשנה וחצי בחביות בנות 500 ליטר, 70% מהן חדשות. לאחר חדרור ממושך הוא מתרכך ומפיץ ניחוחות פירותיים של דובדבן ושזיף. טעמי שוקולד מריר, פרי שחור, עשבי תיבול, חבית מתקתקה וסיומת מרירה. תנסו להתאפק ולשמור אותו שנתיים-שלוש לפני הפתיחה (110 ש').
פטי ורדו 2019, דה וינדמיל פרוג'קט, יקבי ירושלים - הופק מכרמי שילה שבבנימין, בסדרה הגבוהה של היקב הירושלמי האמיתי האחרון. צבע כהה ואטום, ארומות פרי שחור (דובדבן ואוכמניות) ויער אורנים, תבלינים ארומטיים (ציפורן, פלפל שחור) וקפה. בפה הוא מורכב וסמיך, פירותי ומאוזן (130 ש').
כרם יפתח 2019, יקב הרי גליל - היין היקר שבטעימה, שענביו נבצרו בכרם יחידני בעמק קדש הצפוני, לא מאכזב גם הוא. צבע סגול, כמעט שחור, דחוס ומשגע. האף קריר ומנטולי ושופע ארומות גרגירי יער שחורים, וניל ואלון קלוי. בחך הוא אימתני, עגול ומורכב מחד גיסא, אך מעודן ורך מאידך גיסא. מאוד פירותי, מאוזן ובעל סיומת שלא נגמרת. מופלא (195 ש').
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו