פרס "מקום לשירה" ע"ש חיים גורי לשירה עברית 2022 יוענק למשוררים יונית נעמן ועמוס נוי

זו השנה השנייה שבה מחולק הפרס • השניים יחלקו פרס כספי על סך 30,000 ש״ח

 ,
פרס עבור שירה פורצת דרך. יונית נעמן // צילום: בר גורדון

המשוררת יונית נעמן והמשורר עמוס נוי הם הזוכים בפרס "מקום לשירה" ע"ש חיים גורי לשירה עברית 2022. זו השנה השנייה שבה מחולק הפרס.
הפרס הוא עבור משורר.ת שתרם לעשייה הספרותית בארץ ופרסם לפחות שני ספרי שירה.

הפרס הוא על סך 30,000 ש״ח ויחולק לשניים בין הזוכים. חברי ועדת הפרס הם ד"ר גלעד מאירי (יו"ר), ד"ר ננה אריאל, ד"ר עמרי הרצוג, יעל גורי ורן יגיל.

פרס גורי יוענק באירוע הפתיחה החגיגי של ״מטר על מטר״, פסטיבל ירושלים לשירה, שיתקיים ביום שלישי, 12.7.2022.

עמוס נוי // צילום: בר גורדון,

נימוקי השופטים: "עמוס נוי זוכה בפרס גורי עבור ספר שיריו השני קוסם אחד ניסר אותי והלך למקום אחר (עולם חדש 2021). ספרו יוצא דופן בנוף השירה הישראלית, משום שהוא משקף בצלילות מהות פסיפסית של תרבות מהגרים הנלושה בתוך כליה של העברית העכשווית.

"לשירתו קול מובהק, מגובש ופראי בו זמנית, הנובע מפואטיקה קרנבלית המשלבת בין מודרניזם לעממיות, בין שגב לתרבות פופולרית, בין ליריות נוגה להומור. היא מתיכה בהרמוניה קולאז' צורני של סיפור עם, אגדה אורבנית, פזמון ודיאלוגים עם הקאנון העברי והעולמי, עתיק כחדש. השירה בעלת תנופה ורוחב יריעה הנובעים מיכולת פרפורמטיבית ורטורית של מספר סיפורים, קומיקאי וחוקר (נוי הוא ד"ר לפולקלור ותרבות עממית).

"עמדות הדובר המגוונות מעניקות טונליות גמישה, החיונית לפוליפוניה וממילא לריבוי דעות – כולל ביקורת עצמית הנמסרת באופן אוטו-פרודי. תבנית פואטית זו מהדהדת את האתוס הליברלי של רוח הזמן, שמעלה על נס את חופש הבחירה של האני בכל האמור לביטוי ולזהות אינדיווידואליים וקהילתיים.

"ספר זה, בדומה לספר ביכוריו, מציב את הפולקלור במרכז, כמושא להשכלה ולהתייחסות, ולא כארוחת שאריות של תרבות גבוהה. זו מחאה טרובדורית הנעשית באופן אגבי, משחקי ומשוכלל ומכאן כוחה הפוליטי וקסמה הספרותי. בשל כך, אנו מתכבדים להעניק לעמוס נוי את פרס מקום לשירה ע"ש חיים גורי לשנת 2022.

יונית נעמן זוכה בפרס גורי עבור ספר שיריה השני אם לב נופל (לוקוס 2018). שיריה מתאפיינים בשנינות ובתבונה ולא בהתחכמות, כמו גם בהומור החסר בשירה הישראלית חמורת הסבר. בשיריה הבולטים והטובים בספר, כמו "כאילו גוגן בא לבקר" או "עובּרי המת", היא מצליחה לגעת ולהפגין מנעד פואטי ורגשי רחב.

"גם כשהיא מתארת מכאוב, היא שומרת על רעננות, חוצפה בריאה, תזזיתיות וחִיות שאינן נענות לשום מסגרת או מִשְׁטוּר. נעמן במיטבה כשהיא כותבת שירה חופשית. לנעמן קול מובחן משלה. היא מפגינה שליטה בשפה משלבּית רבגונית, הכוללת השפעות והתכתבות עם מקורות ישראליים כמו דליה רביקוביץ, מאיר ויזלטיר, נתן זך ועם ספרות העולם. אף העיסוק בשאלות פוליטיות מרכזיות המעסיקות את הספרות בשנים האחרונות, כמו פוליטיקה של זהויות, הקצנת יחסי יהודים וערבים ומִגדר, מתאפיין בשירתה בקריצה אירונית, שמדגישה את מורכבותו.

"שיריה לא מאמצים נורמות פואטיות או פוליטיות באוטומטיות, אלא מקיימים איתן משא ומתן אד הוק, בפיכחון ומתוך ריבוי נקודות מבט. בשל כך, אנו מתכבדים להעניק ליונית נעמן את פרס מקום לשירה ע"ש חיים גורי לשנת 2022.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר