הנדל"ן השיב מלחמה

אמרו שהמלחמה תכפה קיפאון על הנדל"ן בישראל, וסיבות לכך לא חסרו, אבל דווקא ב־2024 חווה הענף תנופה משמעותית, עם שבירת שיאי מכירות ועלייה חדה בביקושים לדירות חדשות ויד שנייה • לצד האופוריה, מזהירים מומחים מפני הסכנה של אי יכולת ההחזר בעתיד, בעיקר בשל פריסת תשלומים רחבה והלוואות בלון , ולמרות זאת - האופטימיות גבוהה והחברות מציבות יעדים שאפתניים להמשך הצמיחה

בניית שכונות חדשות. צילום: דודו גרינשפן

מחירי הנדל"ן מטפסים או יורדים? תחליטו כבר. מצד אחד, נרשמה עלייה שנתית של 7.8% וגם שיא של כל הזמנים בלקיחת משכנתאות בחודש אחד, בגובה 13.8 מיליארד שקל, אשר משלימה סכום שנתי של 94 מיליארד שקל. מצד שני, עו"ד ינקי קווינט, מנכ"ל רמ"י (מינהל מקרקעי ישראל), הודיע כי "אין משבר בנדל"ן ומחירי הקרקעות שאנו מוציאים לשיווק יורדים. אמנם זה לא ניכר במדד מחירי הדיור, אבל צריך לקחת בחשבון את מבצעי 20/80 וזה דה פקטו ירידה ריאלית של 7%".

בנוגע לאותם מבצעים נתריע פה שוב ושוב מפני הסכנות של אי יכולת ההחזר בעתיד, כפי שגם מזהירים אנשי המפתח בענף. יצחק סער, סמנכ"ל שיווק ולקוחות באורון נדל"ן, חוזה למשל כי "נראה השנה צמצום בהלוואות ההיוון ובמבצעי 20/80, שלעיתים יצרו תמונה מעוותת של עליות המחירים".

קצת סטטיסטיקה: רוב העסקאות הן בתמהיל 15% בעת חתימת החוזה ו־85% בעת מסירת הדירה. מספר חודשי המסירה עומד בממוצע על 70 ולמעשה את החלק הגדול בעסקה תשלמו בעוד כשש שנים, כאשר הכוונה לרוב היא למכור ברווח הרבה קודם. גן עדן כלכלי? אז זהו - שממש לא. לאנשים אין יותר מדי כסף, משרד האוצר לא פתח בתוכנית "מענק לכל תושב", וגם הבנקים לא הפחיתו את הריביות. פועלי בניין מהודו לא הגיעו בקצב מספק וגם אלו שהגיעו לא מקצועיים מספיק. רוב הסיכויים, אם כן, שהמפתחות לדירה ימסרו באיחור.

האופוריה נובעת מניצול הזדמנויות במתן אפשרות לפריסת תשלומים ששיגעה את השוק בהלוואת בלון, וגם אמונה שלמה מצד כל המהמרים על השוק שמחירי הדירות רק יעלו. אז לידיעה כללית: גובה המשכנתא הממוצעת הוא 1.086 מיליון שקלים. התקופה הממוצעת לפירעון - 27 שנים. בקיצור, עבודות פרך.

זינוק של עשרות אחוזים ויותר

השנתיים האחרונות - החל מהמהפכה המשפטית, דרך עליית הריבית ועד מלחמת חרבות ברזל - איימו להביא את השוק לקיפאון מתמשך. אבל ההפך הגמור קרה, והביקושים לדירות חדשות ויד שנייה, כמו גם המחירים, זינקו בחדות מפתיעה. כך למשל בחברת אאורה מציינים את 2024 כשנה ש"היכתה את כל התחזיות" ושברה שיא: מכירות שנתיות בהיקף חסר תקדים של 1,044 דירות - עליה של 314% בהשוואה ל־252 דירות ב־2023.

איה רואש צילום : יח"צ,

איה רואש טייבלום, אאורה: "אנחנו מביטים קדימה אל 2025 באופטימיות רבה, מתוך כוונה לשבור את שיאי המכירות"

איה רואש טייבלום, סמנכ"לית השיווק והמכירות של אאורה, מציינת כי "אנחנו מביטים קדימה אל 2025 באופטימיות רבה, מתוך כוונה לשבור את שיאי המכירות, בשוק נדל"ן שהפתיע את כולם גם במהלך שנת המלחמה".

גם י.ח דמרי מסכמת את 2024 עם גידול חד בהכנסות ממכירת דירות - עלייה של 93% שהסתכמה לכ־2.6 מיליארד שקל. אמיר כהן, סמנכ"ל השיווק והמכירות של החברה: "אנחנו גאים להציג הישגים משמעותיים בנתוני המכירות וההכנסות בגינן, וצופים כי מגמה זאת תימשך בשנים הקרובות זאת לאור הביקושים הגבוהים והמלאים של החברה".
עוד שיא רושמת חברת שיכון ובינוי נדל"ן, מקבוצת שיכון ובינוי, שמכרה 611 יחידות דיור במחיר ממוצע של 3 מיליון שקל - עלייה של 12% במחיר הממוצע לעומת השנה הקודמת, המעיד על היקף מכירות כולל בשווי של כ־1.575 מיליארד שקל.

הדירה היקרה ביותר שנמכרה בשנת 2024 הייתה בפרויקט "צוקי השמורה" בנתניה, במחיר של 18.7 מיליון שקל. דן מויאל, סמנכ"ל שיווק ומכירות בשיכון ובינוי נדל"ן, מציין כי "2024 הייתה שנה משמעותית עבורנו ככלל ועבור שוק הנדל"ן בישראל, שנה שבה התמודדנו עם אתגרים ייחודיים לצד הזדמנויות חדשות".

מספרים יפים לא פחות מציגה חברת אזורים, עם עלייה של כ־40% במספר הדירות שנמכרו - 555 יחידות דיור בהיקף כספי כולל של קצת יותר ממיליארד וחצי שקל, כאשר מחיר דירה ממוצע הוא 3.3 מיליון שקל.

יוני בראל, צילום: תמר מצפי

יוני בראל, אזורים: "נהריה וחיפה היו הפרויקטים שהובילו את טבלת המכירות, על אף שזו הייתה אחת השנים המורכבות"

יוני בראל, סמנכ"ל שיווק ומכירות באזורים: "ענף הנדל"ן נמצא בנקודת מפנה, כאשר יותר ויותר רוכשים מבינים כי אין טעם להמתין להורדת ריבית, להגדלת ההיצע או לכל צעד אחר. נהריה וחיפה היו הפרויקטים שהובילו את טבלת המכירות שלנו השנה, על אף שזו הייתה אחת השנים המורכבות באזור".

הבעת אמון באופקים

שיאנית נוספת השנה היא אפי קפיטל שמדווחת על מכירה מרשימה של 1,116 דירות בסכום של כ־1.9 מיליארד שקל. הנתון המפתיע - הפרויקט עם מספר המכירות הגבוה ביותר נמצא באופקים, שספגה לא מעט מכות במהלך המלחמה, שם מכרה החברה 379 דירות בממוצע של 1.7 מיליון שקל לדירה בשוק החופשי. עינב כהן, סמנכ"לית השיווק והמכירות באפי קפיטל: "השילוב בין תוכניות ממשלתיות לבין פרויקטים שמיועדים רק לשוק החופשי, מאפשר לנו להמשיך לצמוח".

בצפון בלטה חיפה במכירות, על אף היותה גם היא עיר שטווחה לא מעט במהלך המלחמה.

רקפת להב סמנכ"לית השיווק קבוצת אלמוג, צילום: רונן ירמיהו

רקפת להב, אלמוג: "משקיעים ורוכשים מזהים את הפוטנציאל בחיפה, עיר שטרם מיצתה את מלוא אפשרויות הצמיחה שלה"

רקפת להב, סמנכ"לית שיווק של קבוצת אלמוג: "גם כשהתקפות הטילים על אזור חיפה התעצמו, שוק הדיור המקומי נשאר יציב. ברבעון השלישי של 2024 נרכשו בחיפה 350 דירות חדשות, גידול של 25.4% בהשוואה לרבעון השני. נתון זה ממקם את חיפה במקום הרביעי בארץ מבחינת היקף רכישות דירות חדשות. בהנחה שכיום ההיצע בעיר נמוך משמעותית ביחס לביקושים, שכן נכון לזמן פרסום הנתונים ההיצע עומד על כ־1,400 דירות חדשות בכל חיפה, אני צופה שהמגמה תמשיך והמחירים ימשיכו לעלות. משקיעים ורוכשי דירות מזהים את הפוטנציאל הטמון בחיפה, עיר שטרם מיצתה את מלוא אפשרויות הצמיחה שלה".

חברת רוטשטיין נדל"ן מכרה בשנה החולפת 261 דירות בהיקף כספי של כ־755 מיליון שקל - כמעט הכפלה של נתוני 2023 במהלכה מכרה 168 דירות בהיקף כספי של 407 מיליון שקל.

אורטל ליבר, צילום: רז רוגובסקי

אורטל ליבר, רוטשטיין נדל"ן: "אנחנו מתכננים לצאת לשיווק של כ־2,500 יחידות דיור נוספות מתוך כ־26 אלף"

אורטל ליבר, סמנכ"לית השיווק של רוטשטיין נדל"ן, מעריכה כי המגמה תימשך גם בשנים הקרובות: "אנחנו מתכננים לצאת לשיווק של כ־2,500 יחידות דיור נוספות מתוך כ־26 אלף".

גידול עצום במכירת דירות רושמת גם אפריקה ישראל מגורים, מקבוצת לפידות קפיטל, המדווחת כי במהלך 2024 מכרה 535 יחידות דיור בפרויקטים השונים שלה (כולל פרויקטים משותפים עם צדדים שלישיים), בהיקף כספי כולל של כ־1.776 מיליארד שקל, המשקף מחיר ממוצע ליחידת דיור של כ־3.3 מיליון שקל. תמיר לולו, סמנכ"ל שיווק אפריקה ישראל מגורים: "שוק הנדל"ן נמצא בתקופה מאתגרת של איזונים ובלמים, אך אנחנו ממשיכים לראות ביקושים יציבים בפרויקטים שלנו".

הכתבה המלאה תתפרסם במוסף הנדל"ן ב־26.2

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר