כך נראה חוסן עירוני: אשקלון, שספגה מתקפות טילים נרחבות עד לפני כשנה, ניצבת במקום הראשון בטבלת התחלות הבנייה למגדלים מעל 16 קומות לשנת 2024. ירושלים נושפת בעורפה וממצבת את עצמה גם היא כעיר שנבנית לגובה.
יעקב גליקסברג סמנכ"ל תפעול והנדסה בקבוצת בית ירושלמי
"אין ספק שירושלים עוברת תהליך התחדשות מואץ המתבטא בבנייה לגובה, הנובע ממספר גורמים מרכזיים: הצורך במענה לביקוש ההולך וגדל לדירות בעיר, לצד החשיבות בשימור שטחים פתוחים, התפתחות ושדרוג התשתיות העירוניות ומדיניות הוועדה המחוזית ירושלים המעודדת בנייה לגובה, לרוב בהתחדשות עירונית. על ידי בנייה לגובה היא מפנה קרקע לצרכי ציבור כגון פארקים ובתי ספר, בתכנון היוצר מענה מושלם לצרכי ציבור וכך נוצא מצב שכולם מרויחים. נתוני הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית לשנת 2023, ירושלים מובילה בהיקף התוכניות המאושרות למתחמי פינוי בינוי, ואף מציגה גידול של 80% במספר התכניות שאושרו ביחס לשנה שקדמה לה. מדובר על תכניות הכוללות בנייה של מגדלים של בין 20-40 קומות ואף יותר במספר מתחמים בשכונות הוותיקות כדוגמת קרית מנחם, הקטמונים, תלפיות, קרית יובל ועוד".
ניתוח של הפורום הישראלי לגורדי שחקים ובנייה עירונית (CTBUH-ISRAEL) בראשותו של האדריכל גיל שנהב, מספק תמונת מצב להתחלות הבנייה של הלמ"ס בשלושת הרבעונים הראשונים של 2024, וממנו עולה כי הקטגוריה המובילה הינה דירות במגדלים מעל 16 קומות (כ־23% מסך כל התחלות הבנייה). במקום השני קטגוריית בניית צמודי קרקע עד שתי קומות (כ־16%), במקום השלישי בניינים בני 8 קומות (כ־10%) וברביעי בניינים בני 9 קומות (כ־9%).
"האתגר העומד בפנינו הוא לוודא שהבנייה החדשה, במיוחד המגדלים, תיצור לא רק פתרונות דיור אלא קהילות חיות ומשגשגות המספקות את כלל השירותים העירוניים"
"הנתונים משקפים מגמה מעניינת בהתפתחות הערים בישראל", אומר האדריכל גיל שנהב מכנען שנהב אדריכלים, ומי שמכהן כיו"ר הפורום הישראלי לגורדי שחקים ובנייה עירונית, "אשקלון מהווה דוגמה מרתקת לחוסן עירוני ולהתאוששות מהירה של השוק. זו עדות לכך שהבנייה לגובה הפכה למרכיב מרכזי בהתחדשות העירונית. מה שנתפס עד השנים האחרונות כנחלה הבלעדית של תל אביב והמרכז הפך להיות נחלת הערים כולן, כולל בערי המרחבים.
"2024 הייתה בסימן של התאוששות השוק לצד המלחמה ואנו רואים כי אשקלון עשתה זאת במהירות ומושכת אליה קהלים רבים של זוגות צעירים ומשפרי דיור. כמו כן, המעבר לבנייה מרקמית בתל אביב, לצד המשך הביקוש לבתים צמודי קרקע בפריפריה, מדגיש את הצורך בגיוון פתרונות הדיור בכל רחבי הארץ. אנחנו עדים להתגבשות מודל ישראלי ייחודי של פיתוח עירוני, המשלב בין הצורך בציפוף לבין שמירה על איכות חיים. האתגר שבפנינו הוא לוודא שהבנייה החדשה, במיוחד המגדלים, תיצור לא רק פתרונות דיור אלא קהילות חיות ומשגשגות המספקות את כלל השירותים העירוניים הנחוצים על מנת שהתושבים יזכו לאיכות חיים גבוהה".
חלום צמוד הקרקע עדיין כאן
מספר התחלות הבנייה של דירות במגדלים מעל 16 קומות בשלושת הרבעונים של 2024 עומד על 9,861 דירות. מספר התחלות הבנייה באשקלון בקטגוריה זו עומד על 1,096 דירות, ירושלים עם 970, נתניה עם 882, רמת גן עם 783 ואשדוד עם 774. עוד בעשירייה הראשונה: לוד, קריית אונו וקריית ביאליק, כאשר תל אביב רק במקום התשיעי עם 427 דירות במגדלים מעל 16 קומות. יבנה סוגרת את העשירייה עם 373 דירות.
"אשקלון עברה התפתחות משמעותית מאוד. הקמת שכונת עיר היין מיצבה את האזור כמקום מועדף לרכישה עם ביקושים מצד זוגות צעירים, משפרי דיור, משקיעים ועוד"
עינב כהן, סמנכ"לית השיווק והמכירות באפי קפיטל הבונה את פרויקט אפי בשכונת עיר היין באשקלון (24 קומות), מציינת: "בשנים האחרונות עברה העיר התפתחות משמעותית מאוד.
הקמת שכונת עיר היין מיצבה את האזור כמקום מועדף לרכישה עם ביקושים רבים מצד זוגות צעירים, משפרי דיור, משקיעים ועוד. הפרויקט שלנו מיועד כולו לשוק החופשי ואני צופה כי הביקוש הרב לשכונה יתחזק. חלק ממנה כבר התאכלס והעירייה מקדמת את נושא התשתיות הנלוות ופתיחת מוסדות חינוך שונים, לצד פארקים ושטחים ירוקים שבנייתם עתידה להתחיל בקרוב".
ראש העיר אשקלון, תומר גלאם: "העיר ממשיכה לצמוח ולהתפתח במלוא המרץ ולהתאים את עצמה לקליטה מיטבית של התושבים החדשים. אשקלון של היום היא סמל לחוסן ולצמיחה, והנתונים מוכיחים זאת".
"אשקלון ממשיכה לצמוח ולהתפתח במלוא המרץ ולהתאים את עצמה לקליטה מיטבית של תושבים חדשים. העיר כיום היא סמל לחוסן ולצמיחה, והנתונים מוכיחים זאת"
בניתוח הקטגוריה של התחלות הבנייה לצמודי הקרקע נמצא כי החלום הישראלי לבית פרטי עם גינה עדיין קיים. הנתון לפיו 16.5% (6,979 דירות) מכלל התחלות הבנייה הינן בקטגוריה זו, מוכיח זאת, כאשר במקום הראשון נמצאים ישובים ישראלים ביו"ש עד 10,000 תושבים עם 429 צמודי קרקע, במקום השני מגדל העמק עם 160 דירות, במקום השלישי אופקים עם 158, במקום הרביעי באר שבע עם 147 ואת החמישייה הראשונה סוגרת אופקים עם 122 דירות.
קטגוריית הבניינים בני 8 קומות עשתה את הקפיצה הגדולה ביותר ביחס לשנה החולפת עם גידול של כ־4%. העיר המובילה כאן היא תל אביב עם 922 דירות בבניינים בני 8 קומות - כ־35% מסך כל הדירות שנבנו בקטגוריה זו. במקום השני ירושלים עם 231 דירות, במקום השלישי לוד עם 171, ובמקומות 5-4 שתי נציגות מהצפון - עכו וצפת עם 140 ו-120 דירות בהתאמה.
"תל אביב מייצרת את כמות התחלות הבנייה וההיתרים הגבוהה בישראל וזו העיר המובילה בבנייה מרקמית, שכן זו בנייה המאפיינת התחדשות עירונית"
צחי סופרין, בעל שליטה וסגן יו"ר דירקטוריון של קבוצת סופרין העוסקת בייזום, ניהול והקמה של פרויקטים למגורים, מסחר, תעסוקה ולוגיסטיקה, מסכם: "אין פלא שתל אביב הנה העיר המובילה בבנייה מרקמית, שכן זו בנייה המאפיינת התחדשות עירונית ומתאימה לאורבניות של העיר. תל אביב, כבר מספר שנים, היא מלכת ההתחדשות העירונית, המייצרת את כמות התחלות הבנייה וההיתרים הגבוהה בישראל. אחת הסיבות המרכזיות היא הוודאות שיש ברובעים 3 ו־4 בתל אביב לביצוע תהליכי התחדשות, בזכות אישורן של תוכניות מפורטות לאזורים אלה. ודאות תכנונית מקלה מאוד על חתימת הסכם מול בעלי הדירות".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו