נהוג לומר שאין חכם כבעל הנסיון - לטוב ולרע. וכדי שתוכלו גם אתם ללמוד כיצד להתנהל בעולם הנדל"ן נכון יותר, נביא מפעם לפעם את קולות הדיירים שלקחו חלק בתהליך שהופך יותר ויותר נפוץ בישראל - ההתחדשות העירונית. מדברי המרואיינים עולה כי יש שלושה דברים עיקריים שאיתם כדאי לצאת לדרך - חברה רצינית עם מוניטין, עורך דין חזק ובעל שם וכמובן אינטואיציות טובות. על מה שקורה בדרך תוכלו לקרוא בשורות הבאות.
ויקטור אמסלם גר בפרויקט קריית האומנים בראשון לציון, של חברת דוניץ-אלעד. לדבריו, "התהליך מול החברה התנהל בצורה מקצועית ונעימה, והתקשורת מול היזם הייתה טובה. הרגשתי שהמטרה הייתה באמת לשדרג את חיינו. כשאתה עובר מבניין 'ימי הביניים' לבניין חדש, נקי ומודרני, עם ועד, אינטרקום, מעליות ומצלמות – זה שינוי מטורף ומאוד משמעותי. איכות החיים שלנו עלתה, זה היה צעד נכון וחכם, ואני ממליץ בחום לכל מי שגר בשכונה ישנה על תהליך של התחדשות עירונית. זה גם תורם להעלאת איכות החיים. המתקנים החדשים והעיצוב המודרני יוצרים סביבה נעימה ובטוחה, ואני מרגיש שהשכונה שלנו הפכה למקום הרבה יותר טוב לחיות בו".
יוסי צרפתי, בעל דירה בפרויקט העצמאות ביהוד שעבר התחדשות עירונית על ידי חברת אזורים, עבר גם הוא שדרוג משמעותי. "משפחתי ואני גרנו בקומה שלישית, ללא מעלית בדירה קטנה", הוא מספר, "הבניין היה מוזנח, ישן ומתפורר, עם נזילות מים רבות, דבר שהשפיע על איכות החיים שלנו. תהליך ההתחדשות העירונית שדרג את חיינו מקצה לקצה. עכשיו הדירה גדולה ומרווחת, עם סטנדרט גבוה, הבניין חדש ומודרני. יש לנו גינה מתחת לבית, שלוש מעליות, מחסן וחניה צמודה. פשוט כיף לקום בבוקר ולדעת שאתה גר במקום איכותי.
"אזורים היו צמודים אלינו בכל דבר, קשובים לכל בקשה ולכל צורך של בעלי הדירות. העובדה שיש חברה גדולה שעומדת מאחוריך בתהליך כה משמעותי - זה דבר חשוב. ברור לי שיש דיירים רבים שחוששים מהתהליך שבמסגרתו הם נדרשים לצאת מהבית ובשל כך לצאת מאזור הנוחות המוכר שלהם, אבל התוצאה שווה את זה. השינוי בין מגורים בתשתיות רעועות וקורסות לבין דירה מרווחת וחדשה הוא אדיר".
שדרוג אדיר בזמן קצר
חברת אזורים גם עמדה לצדו של עמרי אשל, דייר בפרויקט התחדשות עירונית בגבעת שמואל. "ב־2016 רכשתי דירה קטנה בת שלושה חדרים, בקומה שלישית בבניין ישן ללא מעלית. היום אני מצפה בקוצר רוח לדירה חדשה ומרווחת בת ארבעה חדרים, בבניין שיכלול מעליות, מחסן, חניה פרטית וחדר כושר.
מעבר לשדרוג הדירה ופיתוח השטחים הציבוריים, בניית מרחבים מוגנים בדירות השכונה והקמת תשתיות חדשות וחזקות הן צעד חיוני לחיזוק הביטחון של התושבים, במיוחד בימים אלו. לא האמנתי ששדרוג משמעותי כזה יגיע בתקופה קצרה כל כך. ההזדמנות לשדרג את הנכס שלי ולהיות חלק משכונה מתחדשת היא מרגשת במיוחד, ואני שמח לראות שהתהליך מתקדם ומבשיל מיום ליום".
אודי בלום, מנכ"ל מטרופוליס, מספר על הזווית שלו כנציג גוף המבצע בהתחדשות עירונית: "לאחרונה, באחד מהפרויקטים שלנו בתל אביב, נחשפנו לסיפור מרגש שממחיש את מהות עבודתנו. פגשנו דיירת מבוגרת שחיה בדירתה עשרות שנים. בסמוך למועד הפינוי, התברר לנו האתגר הרגשי המורכב שניצב בפניה - להיפרד מחיים שלמים של זיכרונות וחפצים. היא הביעה דאגה לגבי הטיפול בפריטיה האישיים על ידי חברת אריזה, מתוך חשש שהתהליך יחסר את העדינות והכבוד הראויים לחפצים הטעונים ברגשות ובהיסטוריה אישית.
אודי בלום, מטרופוליס: "אנחנו שומעים מהדיירים סיפורים מרתקים על המשפחה, על השכונה, על העבר העשיר ועל התקוות לעתיד.
זוהי תמצית השליחות שלנו: מעבר לבניית בתים,אנו מטפחים קהילות ומכבדים זיכרונות.
"הבנו שזו הזדמנותנו לפעול בצורה קצת שונה. צוות החברה התגייס כולו לסייע ברגישות הנדרשת. שעות ארוכות הקדשנו למיון, אריזה והעברת ארגזים. מעבר למאמץ הפיזי, זכינו לחוויה מעשירה של שמיעת סיפורים מרתקים על המשפחה, על השכונה, על העבר העשיר ועל התקוות לעתיד. חוויה זו חיזקה את התובנה המנחה אותנו יום-יום - מאחורי כל דירה עומדים אנשים, סיפורים וחיים שלמים. זוהי תמצית השליחות שלנו: מעבר לבניית בתים, אנו מטפחים קהילות ומכבדים זיכרונות. בסופו של דבר, התחדשות עירונית היא הרבה יותר מבניינים חדשים. היא סיפור של אנשים, של קהילה, ושל גשר בין עבר לעתיד".
"גוזלים זכויות בסיסיות"
לצד העדויות החיוביות על התהליך, יש גם מי שנפגע ממנו. "אנחנו סובלים כבר שבע שנים מביצוע תמ"א בבניין שכן", מספרת תושבת רחובות, "הרסו לנו המון, ערך הדירות שלנו ירד. מבניין של 28 דירות הרימו בניין של 57 דירות בלי מספיק מקומות חניה. כרתו ביד גסה עצים שהיו בשטח שלנו במשך למעלה משבעים שנה. חסמו לנו אור ואוויר, בנו עד קו אפס כשלפי החוק אסור קרוב יותר משישה מטרים. הבית הישן שעליו נבנה החדש יקרוס מהר מאד, זה נאמר לנו ע"י מפקח בנייה מטעם העיריה".
נפגעת תמ"א אחרת, תושבת הרצליה, מעידה גם היא על עגמת נפש גדולה: "אצלנו בבניין יש הרבה בעיות. היזם מפר את החוזה ולא משלם לנו שכירות. היזם המקורי עזב וזה שמחליף אותו מרשה לעצמו לזלזל בנו. כולם שותקים, כיוון שפוחדים שהיזם יכריז על חדלות פרעון. אין מעלית, העובדים הזרים יום באים ושבוע לא באים. אני אישית פוחדת להיחשף כדי שלא יתנקמו בי ולא יתקנו לי את הפיצוצים בבית, או שלא ישלימו את הממ"ד ואת כל הפינישים. כולנו פה חיים בפחד מהקבלן שלא יעזוב את הפרויקט".
"אני מזמינה אתכם אלי לראות באיזה גיהנום אני ושאר הדיירים בבניין מתגוררים", העידה במסגרת פורום נפגעי התמ"א דיירת בת 81 המתגוררת בבניין שיכון ישן ברמת השרון, "אנו מתחילים את השנה השישית בתמ"א. יום עובדים, שבועיים חופש. בנוסף לכך, העבודה באיכות הכי נמוכה ולא מקצועית. לא שומרים על כללי בטיחות. מספר פעמים דיירים נפלו וניפצעו. יש כל היום צעקות, רעש, לכלוך, בלגאן אחד שלם מה שהולך פה. אין תנאי מחייה נורמלים. זה מה שקורה כשאין חוקים ואין אכיפה. הקבלן מנצל זאת ועושה מה שהוא רוצה. גוזלים מאיתנו, האזרחים, זכויות בסיסיות לחיים בכבוד".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו