הבהלה לקניות: איפה מחכות ההטבות הכי שוות של חודש נובמבר?

רובנו מתכננים להוציא כסף בימי ההנחות הגדולות שמתקיימים החודש - אבל איך אפשר לדעת איפה המוצרים הכי זולים ומהן ההנחות הכי מומלצות? • וגם: איך מנסים בעלי החנויות לפתות אותנו לרכוש מוצרים?

בלאק פריידי , GettyImages
בלאק פריידי, צילום: GettyImages

חודש נובמבר עמוס בחגי קניות - והצרכנים כמרקחה. מכל עבר מוצעים מבצעים שמשווקים כאטרקטיביים, והצרכנים מצידם לא תמיד יודעים מהי האופציה הטובה ביותר עבורם. כדי לעשות סדר בנושא דיברנו עם מומחים, ששפכו אור על הלוגיקה השיווקית של ימי הקניות שילוו אותנו החודש.

המבצעים השונים התחילו בשופינג IL של גוגל, שהתקיים השנה ב-10-9 בנובמבר. יום הרווקים הסיני חל היום, 11 בנובמבר, הבלאק פריידיי - שנחשב לחג הראשי של הקניות - מתקיים ב-25 בנובמבר ובסוף החודש, 28 בנובמבר, מתקיים הסייבר מאנדיי.

"כל החודש הזה עמוס מאוד, וכל חג רוצה להקדים את האחר", מציין יניב פורת, מייסד קבוצת הפייסבוק AliBuy, "בעבר היתה חלוקה ברורה: בלאק פריידי באתרים מערביים - בארה"ב ובבריטניה, ויום הרווקים הסיני באתרים הסיניים. כיום ביום הרווקים הסיני יש קופון של 30% הנחה לאסוס, למשל, מה שאומר שאין עוד חלוקה, וכל האתרים משתתפים בכל הסיילים, כולל ישראל".

יניב פורת,

 

באילו מהימים הכי משתלם לקנות?
"אני אומר שאם יש מחיר טוב למוצר שרוצים, כדאי לקנות אותו. יכול להיות שהמחיר יירד עוד קצת, אבל גם יכול להיות שייגמר המלאי. אם הייתי עוקב אחרי מוצרי גיימינג, מחשבים ניידים, מוצרי אמזון וציוד נלווה, הייתי מחכה לבלאק פריידי ועוקב בקבוצות המתמחות כדי לדעת מה לקנות מתי.

"בעלי אקספרס שיעור ההנחות עומד על 10%-15%, אבל מי שיודע אוסף קופונים ומשלב כמה, וזה יכול להצטבר לכ-30% הנחה. כמו כן, יש הנחות בכרטיסי אשראי ויש קבוצות שמשיגות הנחות בלעדיות, כמו אצלנו. עכבר למחשב של לוגיטק, לדוגמה, עולה בעלי אקספרס עם קופון שלנו 267 שקלים, במקום כמעט 500 שקלים בארץ. שעון גרמין עולה דרך אמזון 1,534 שקלים במקום 2,600 שקלים בישראל".

עדיף לרכוש אונליין או בחנויות?
"היתרון המובהק הוא אונליין, כי שם יודעים שלקוח משווה מחירים בשנייה וצריך להיות יותר אטרקטיבי, אבל אני מניח שיש מבצעים טובים גם בחנויות".

מניפולציות על הצרכנים

הפרופסור לשיווק עודד לוונגרט, מהמחלקה למנהל עסקים באוניברסיטת בן-גוריון, מדגיש כי לא תמיד כל המבצעים אטרקטיביים, ולכן צריך להבין את המניפולציות שעושים אתרים שונים על הצרכנים. "יש אתרים שיוצרים תחושה שהפריטים הם האחרונים שנותרו מסוגם, מה שגורם לנו לחשוב שמדובר בדיל ממש טוב ושהמוצר ייחטף במהירות.

ספי פלס, צילום: תום חוליגנוב

 

"חלק מהאתרים משתמשים במוצרים שהם 'לוסט לידר' (נמכרים בהפסד כדי למשוך קונים). המוצרים נראים אטרקטיביים בצורה בלתי רגילה, אבל כשנכנסים לאתר מגלים שהם 'בדיוק נגמרו' ושיש משהו מקביל להם".

כדאי גם לדעת כיצד להיזהר מזיופים של מותגים מוכרים. עו"ד רועי קורניק, שותף בכיר במשרד גילת, ברקת ושות' מקבוצת ריינהולד כהן, מסביר כי האינדיקציה המרכזית לכך שייתכן שמדובר בזיוף היא כמובן המחיר. "אמנם במסגרת מבצעי חודש נובמבר יש הנחות גדולות, ובכל זאת - אם המחיר נמוך באופן קיצוני ביחס למותג מוכר, ייתכן שמדובר בזיוף. כדי להימנע מרכישה של מוצרים מזויפים מומלץ לא לקנות באתרים בחופזה, אלא לערוך השוואת מחירים ולהביט בתמונות המוצרים כדי לקבל מושג בסיסי כמה אמור לעלות המותג המבוקש ואיך הוא נראה, בין שזה נעלי ריצה ובין ששעון או בושם.

"מובן שהדרך הבטוחה להימנע מזיופים היא לרכוש את המוצרים באתר הרשמי של המותג. לרוב המחירים שם גבוהים יותר, אבל מבצעי נובמבר הם הזדמנות טובה לרכוש באתרים הללו במחירים נמוכים יותר. אם בכל זאת בוחרים לרכוש מוצר באתר שאינו הרשמי, עדיף לרכוש באתרים מוכרים. מספיק להקליד את שם האתר בגוגל ולראות מה עולה. לרוב אם יש ביקורות קשות או אזהרות לגביו, הם יעלו בחיפוש הראשוני".

עו"ד רועי קורניק, צילום: יחסי ציבור

 

לדברי עו"ד קורניק, יש סיבות מצוינות לא לקנות מותגים מזויפים גם ברמה הערכית-מוסרית וגם ברמה הפרקטית: "מבחינה מוסרית, מדובר במוניטין של מותג שנרכש בעמל רב ובהשקעה כספית עצומה, וזו גניבה לכל דבר ועניין. מבחינה פרקטית, מוצרים מזויפים הרבה פחות איכותיים מהמקור. מבגד שהבד שלו דוהה בקלות ועד מוצרי קוסמטיקה מזויפים שעלולים להוות סכנה אמיתית, אם הם מכילים חומרים שאינם מאושרים לשימוש".

אדם לעמלות יולד

דבר נוסף שחשוב לשים לב אליו הוא העלות של עמלת המרת המט"ח בעסקאות באתרים בחו"ל, שכן יש הפרשים גדולים בין כרטיסי האשראי השונים. "חשוב תמיד לשלם במטבע המקומי", מפרטת ספי פלס, משנה למנכ"ל הייטקזון, "צריך לזכור כי התשלום בשקלים מתאפשר באתרים שונים, אך כפוף לשער ההמרה של האתר ולא של חברת האשראי שהנפיקה את הכרטיס שאיתו מבצעים את העסקה. לכן תמיד מומלץ לבדוק לפני הרכישה אילו כרטיסי אשראי יש לנו בארנק ומהן עמלות ההמרה שלהם. יש עמלות המגיעות ל-3% בלי ששמים לב לכך בכלל".

לדברי פלס, כדאי לשקול לפתוח חשבון מט"ח, שמאפשר לרכוש מטבע חוץ ולבצע את חיוב כרטיס האשראי מחשבון זה. המשמעות היא חיסכון בעמלות המרת המט"ח, וכדאי להכיר גם את מרווח ההמרה. הבנקים נוהגים לשמור לעצמם מרווח המרה, המשקף פער בין השער היציג של המטבע לשער ההמרה שמגדיר הבנק, אולם על הפער הזה ניתן ורצוי להתמקח עם הבנק.

שופינג (ארכיון),
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר